Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Devět dětí, šest mužů a žen: Další uprchlíci z Iráku jsou v Česku

Autor: bru/ČTK - 
20. března 2016
14:46

Čtvrtá skupina křesťanských uprchlíků, kteří odcházejí z Iráku před teroristickou organizací Islámský stát, dnes dorazila do České republiky. Letadlo s 21 lidmi přistálo na pražském ruzyňském letišti krátce před půl třetí odpoledne.

 

Původně mělo do Česka přiletět 23 lidí, dva se na poslední chvíli rozhodli zůstat v Iráku, sdělil ČTK Martin Frýdl z Nadačního fondu Generace 21, který projekt organizuje. Do Česka má přesídlit celkem 37 křesťanských rodin o 153 lidech. S příletem dnešní skupiny bude v republice 89 z nich.

Uprchlíci z Iráku najdou nový domov v Praze a u Třince Uprchlíci z Iráku najdou nový domov v Praze a u Třince | Blesk/Marian Balog

Ta skupina má poměrně pestré složení, jsou v ní vysokoškoláci, dva muži, kteří mají vystudované stavební vysoké školy, je tam lékař, žena která má vysokou technickou školu," sdělil na letišti Frýdl. „Je tam také muž, který se živil jako dělník na stavbě a jako závozník,“ dodal.

Tahle vypadal přílet předchozí skupiny křesťanských uprchlíků, podívejte se na reportáž:

Video 41 křesťanů z Iráku a Libanonu přistálo v Praze. - Daniela Soukalová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Vdovec s dcerou se na poslední chvíli rozhodli zůstat v Iráku

Podle původního plánu mělo dnes z iráckého Irbílu přiletět 23 lidí. Frýdl vysvětlil, že dva se krátce před odletem rozhodli zůstat v Iráku. „Jde o otce - vdovce a jeho dceru,“ řekl. „Celkem přiletí devět dětí, šest mužů a šest žen,“ řekl Frýdl.

Skupina se po příletu rozdělí. Šest lidí odjede do Smilovic u Třince, kde už nyní bydlí předchozí skupina 14 iráckých uprchlíků. Dalších 15 lidí najde dočasný domov v hotelu v pražském Braníku.

Začíná integrační proces

Nově příchozí uprchlíky čeká podle Frýdla totéž co jejich předchůdce, kteří přiletěli do Česka v lednu a únoru. V rámci integračního procesu se budou seznamovat s českou kulturou, společností a jazykem. Zhruba po dvou měsících se rodiny přestěhují do klasických bytů. Uprchlíci by měli v Česku získat azyl a s pomocí nadace hledat práci.

Kromě Smilovic a Prahy mají dočasné bydlení také v Brně a v Okrouhlíku u Jihlavy. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje nadační fond s pomocí svých partnerů a podporovatelů.

Lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, už před odletem do ČR prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a pohovory s českými státními orgány. Absolvovali i zdravotní prohlídky.

joudajoudovy ( 21. března 2016 08:44 )

pry priletela 4.skupina? mimo jine,dle eu musime naplnit kvoty,aby se privvsi do nemecka rozptylili po unii,takze narust bude mnohem vetsi: export poradany socany + kvoty eu + slucovani rodin + vysoka porodnost. na kolik osob,to sobotko vidis celkem? budou ceske rodiny z obec.bytu sestehovane do jednoho,aby byty uvolnily exportu? jiste nedostanou dvougarzonku,kdyz rodina cita 6-12lidi? budou se pro ne stavet mega byty,aby si nestezovali na stisnene podminky v panelakovych bytech? kdo je bude zivit,satit? kdo bude platit najem,zarizeni bytu? kdo bude platit prevychovu,bude-li nejaka? kdo bude platit lekarske vykony,soc.davky,skolne? nebudou cesi diskriminovani? je jasne,ze urcita rasa bude protezovana a zvyhodnovana pred starousedlikem,ktery,jiz dnes,zije na pokraji chudoby,a ktereho majitel domu vyzene z bytu,nebot za export,od statu,prijde uhrada najmu v plne vysi. pocita socani inkluze se zarazenim deti,neumejici cesky,do vzdelavani? dostanou asistenty? bude praktikujici cesky technik propusten, aby uvolnil misto iracke technicce teoreticce? jak se uplatni lekar,ktery nema ceske atestace,nezna jazyk a nezna vyspelou zdravotni techniku? jak se uplatni stavebni inzenyri,kteri neznaji ceske i eu normy a nemaji odpovidajici zkousky s kulatym razitkem? je spravne export usadit do velkych mest,kde se rozptyli a promichaji s turisty/kamosi z nemecka ci rakouska? a co kriminalita? krestan nic nepacha? vyrovna se s absenci vydobytku zapadni civilizace a v sobe potlaci zavist,chtivost i zlobu exportovaneho nuzaka? http://www.reflex.cz/clanek/komentare/70165/migranti-prinesli-nemecku-vlnu-kriminality.html otazek moc,odpovedi od sobotky zadne! cesky poplatnik zaplati celou saradu, musi drzet usta a nakonec nedostane ani starobni duchod,neb ho socani utrati za svoje,docastne ci stale,umistene,kteri budou citat desetitisice az statisice. a cech? kdyz se bude zklicovat,za sve penize,dostane pendrekem pres hlavu a vodnim delem do ksichtu. to uz je lepsi bohaty c

naidka ( 20. března 2016 20:02 )

No tak asi jde o to jejich "křesťanství", kdy ženy mužům ruce nepodávají.

naidka ( 20. března 2016 19:59 )

Zatím měli tu "čest" jenom se sluníčkáři.

naidka ( 20. března 2016 19:57 )

To není jisté. Až jim trochu otrne, báby nasadí burky a bude po křesťanech.

ginna15 ( 20. března 2016 19:56 )

 Ihned poslat zpět, nebo zastřelit každou tmavou muslimskou držku ať je to kdokoliv, třeba cikán z Košic!

Zobrazit celou diskusi