Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proudy 25 tisíc uprchlíků putují Řeckem na sever. Tam je čekají zavřené hranice

Autor: ČTK, kle - 
27. února 2016
11:20

Řeckem aktuálně putuje na 25 000 uprchlíků, kteří míří k severním hranicím země a chtějí se dostat dál do Evropy. U aktuálně uzavřených hranic s Makedonií čeká přes 5000 lidí. Tábory pro uprchlíky a registrační střediska (tzv. hotspoty) na ostrovech v Egejském moři jsou přeplněné. S odvoláním na zprávy řeckých médií to napsala agentura DPA.

Celé průvody uprchlíků nyní míří na sever Řecka, vidět jsou například na dálnici spojující Atény se Soluní. Poblíž této dopravní tepny přespával v noci na sobotu velký počet migrantů pod širým nebem.

Běženci nocují i v aténských parcích a v přístavu Pireus. V sobotu ráno tam dorazil trajekt, který přivezl 440 lidí z ostrovů Lesbos a Chios.

Řecká vláda kvůli usměrnění počtu migrantů připlouvajících na pevninu požádala dopravní společnosti, aby dočasně zastavily nebo zpomalily své trajektové spoje z Egejského moře, uvedl deník Kathimerini. Mnohé trajekty tak nyní kotví v přístavech.

Informaci o 25 000 migrantů, kteří v důsledku omezení zavedených na hranicích balkánských zemí uvázli v Řecku, tamní úřady zveřejnily v pátek. Atény v této souvislosti požádaly Evropskou unii o nouzovou pomoc ve výši 450 milionů eur (12,2 miliardy Kč) na zajištění 100 000 uprchlíků v průběhu příštích šesti měsíců.

Řecká realita