Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec na ČT lákal uprchlíky ven na 400 korun. „Asi si koupí jízdenku“

Autor: všm - 
17. září 2015
12:20

400 korun – tolik mají dostat migranti, kteří opustí uprchlická zařízení v České republice. Stojí to alespoň v návrhu, který předložil šéf bezpečnostního výboru sněmovny Roman Váňa (ČSSD). Počítá s tím i ministr vnitra Milan Chovanec. Podle něj je zcela na nich, k čemu peníze použijí. „Pravděpodobně si za to koupí jízdenku,“ okomentoval Chovanec s odkazem na to, že pro cizince obvykle Česko nebývá cílovou destinací. 

„Každý migrant, který odchází, obdrží od státu nevratný dar 400 korun. Jak s tím naloží, je na něm. Pravděpodobně si za to koupí jízdenku,“ uvedl ministr vnitra pro ČT24 k problematice.

Vládní výbor pro práva cizinců totiž doporučuje, aby byly poskytovány jednorázové částky na jízdenku a jídlo propouštěným běžencům.

Souhlasí s tím i bezpečnostní výbor sněmovny. Jeho šéf Roman Váňa upřesnil pro Echo24: „Cizinci často opouští detenční zařízení bez jakýchkoliv financí. To je skutečně problém, a my proto ve sněmovně podáváme pozměňovací návrh k zákonu o azylu, podle kterého jim dáme alespoň na vlak. Přesně z toho důvodu, aby nemuseli zůstat stát bez peněz někde na nádraží. Takže budou moci odjet za hranice, kam budou chtít. Dostanou zhruba 400 korun, což je sice malá částka, ale na odjezd stačí. Snad se nám to podaří schválit do konce roku.“

Nechtějí zůstat

Jak Váňa, tak Chovanec ve svých prohlášeních narážejí na fakt, že pro mnoho migrantů není Česko vysněnou cílovou stanicí. Tou bývá spíše Německo, které v současné době čelí velkému náporu uprchlíků. Proto i o víkendu obnovilo kontroly na hranicích s Rakouskem, počty běženců přicházejících do země se ale radikálně nesnížily. Ve středu dorazilo 7266 uprchlíků, většina přes rakousko-německou hranici. Oznámila to mluvčí německé policie. Podle ní jde o dvojnásobek proti úterý, kdy policie registrovala 3442 běženců. 

Německá policie zavedla také ve středu hraniční kontroly na dálnici A17 ze sasko-české hranice do Drážďan. Opatření zdůvodnila obavou z rostoucího počtu převaděčů lidí v důsledku situace v Maďarsku a Srbsku.