Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlická dívka se rozplakala před Merkelovou. Kancléřka ji marně tišila

Německá kancléřka Angela Merkelová a slzy palestinské dívky Reem
Německá kancléřka Angela Merkelová a slzy palestinské dívky Reem  (Autor: Reprofoto YouTube)
Autor: kal - 
16. července 2015
14:50

V politice umí čelit těm nejostřejším mužským loktům. S pláčem palestinské dívky na školní besedě si ale německá kancléřka Angela Merkelová poradit nesvedla. Děvče Reem tu začalo brečet kvůli nejisté budoucnosti, ve které je její uprchlická rodina. Merkelová se její žal snažila utišit, ale marně. Oficiální písemný záznam to přitom nejdřív označil za slzy štěstí.

Merkelová se na setkání se studenty v německém Rostocku věnovala především politice vůči imigrantům. Vysvětlovala, že Německo nemůže pomoci všem rodinám v uprchlických táborech v Libanonu, ale že musí pamatovat také na lidi, kteří prchají přímo z válečných zón.

Tvrdá politička ale najednou ukázala vlídnější tvář. Všimla si totiž, že dívka Reem, na jejíž otázku odpovídala, se rozplakala. „Zažíváme těžké časy, naše rodina je před deportací zpět do Libanonu,“ slzelo děvče. A lkalo, že chce studovat dál v Německu. Kancléřka k dívce přišla a snažila se ji utišit, té ale nakonec pomohli až spolužáci.

Na oficiálních stránkách organizace pro občanský dialog, pod jejíž hlavičku spadala i akce v Rostocku, prošel přitom záznam o incidentu zajímavou změnou. Nejprve zmiňoval, že dívka byla tak šťastná, až se rozplakala. Zmínka o štěstí pak později ze zápisu vypadla.