Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Obnovitelné zdroje v Česku „netáhnou“. Z čeho vyrábíme nejvíc elektřiny?

Autor: bud - 
25. září 2018
06:24

Jen necelých 14 procent elektřiny v Česku pochází ze slunce, větru nebo jiných obnovitelných zdrojů. Většina evropských zemí má tento podíl vyšší, některé země zásobují obnovitelné zdroje elektřinou více než z poloviny. Ukazují to čísla z posledního mezinárodního srovnání Eurostatu.

Méně než 15 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů má v EU jen šest států a Česko je mezi nimi. Nejméně má Malta (5,6 %), Lucembursko (6,7 %) a Maďarsko (7,2 %). Naproti tomu hned pět států má podíl více než 50 procent. Nejvíce je to v Rakousku (72,6 %), Švédsku (64,9 %) a Portugalsku (54,1 %). Průměr Evropské unie je necelých 30 procent, říkají čísla z roku 2016.

V Česku se nejvíce elektřiny vyrábí v uhelných elektrárnách. Podle údajů Energetického regulačního úřadu dominuje hnědé uhlí (42 %), černého je pak 5 %. Výroba v jaderných elektrárnách představuje 33 %.

Pokud jde o samotné obnovitelné zdroje, přibližně stejné množství elektřiny se vyrábí v rámci fotovoltaiky (solární energie), biomasy a bioplynu. Vodní elektrárny mají podíl dvě procenta a větrné pak pouhé procento.

Do budoucna by mělo být obnovitelných zdrojů více, přinejmenším ve státech EU. Evropská komise navrhuje, aby do roku 2030 měly země podíl nejméně 27 procent. Europoslanci jsou ještě ambicióznější, chtějí dokonce 35 procent. O definitivním plánu rozhodnou další jednání.

„Jaderná“ elektřina míří do Rakouska

Tím, že jsou přenosové sítě v Evropě vzájemně propojeny, dochází z pohledu spotřeby k paradoxům v rámci „přelévání“ elektřiny. Přestože Česko má jen málo „obnovitelné“ elektřiny, z větrných elektráren v Německu míří hodně proudu pravě do českých firem a domácností.

Naproti tomu česká elektřina z jaderných elektráren často míří třeba do Rakouska, které má hodně obnovitelné elektřiny a jádro naopak dlouhodobě odmítá.

Je to dáno fyzikálními vlastnostmi elektrického proudu, který vždy „teče“ cestou nejmenšího odporu.

Video  Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi