Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Školáci se po vysvědčení vrhli na alkohol. Prodalo jim ho 60 procent obchodů

Autor: tbr, ČTK - 
3. července 2018
11:10

Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla v den vysvědčení zatím nejrozsáhlejší kontrolu dodržování zákazu prodeje alkoholu lidem mladším 18 let. Zjistila, že téměř 60 procent obchodů prodalo alkohol mladistvým. Inspektoři zkontrolovali 44 provozoven, obchodníci zákaz porušili ve 26 z nich. ČOI to v úterý uvedla v tiskové zprávě.

„Jednalo se záměrně o den (29. června), kdy školáci dostávají vysvědčení a chystají se případně oslavit začátek prázdnin,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Nejhorší situace byla v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde mladistvým figurantům ČOI prodejce při všech kontrolách alkoholický nápoj prodal. „Na Olomoucku se jednalo o dvě prodejny především s dárkovým zbožím a vinotéku. V Ostravě právě v den vysvědčení probíhal Festival v ulicích a i zde inspektoři provedli tři kontroly s figuranty, vždy jim alkohol byl prodán,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

S prodejci povede Česká obchodní inspekce správní řízení, kde se bude rozhodovat mimo jiné také o výši pokuty. Za porušení hrozí ze zákona sankce až jeden milion korun.

agfor ( 3. července 2018 12:23 )

To, co mají ti na fotce je pivo a pivo není alkohol, ale tekutý chleba.

Zobrazit celou diskusi