Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrtící komáři na Moravě: Jak moc jsou nebezpeční a jak se bránit? Expert odpovídá

  • 21. 6. 2018
    05:05

    Na jižní Moravě se vyskytl virus, který přenáší západonilskou horečku. Podle experta to není první nález tohoto viru v Česku. Čeští komáři se nemocí nakazí z krve migrujících ptáků. Pro ty nebezpečný není, pro větší savce a pro člověka by už nebezpečný být mohl. Tato nemoc se totiž nedá léčit a následky jsou výjimečně i fatální. Zatím se prý ale nemáme čeho bát, alespoň do doby, než se oteplí ještě mnohem víc. Pro Blesk Zprávy o problematice promluvil Jan Votýpka z 1. lékařské fakulty, který mimo jiné vyučuje parazitologii. Votýpka popsal také tropické komáry, kteří se do Česka dostávají v létě a se zimou umírají, ti pro změnu přenášejí třeba virus Zika. 

  • 1.Je pravděpodobnost, že se tito komáři mohou pomnožit a virus bude i v potomcích?

    Komentář odborníka: Komáři fungují jako přenašeči onemocnění. To je stejné jako klíště, které vnáší borelii. To, jestli se pomnoží, není důležité. Virus byl na našem území detekován opakovaně už v minulosti. Vyskytuje se opakovaně právě v té oblasti, kde byl znovu potvrzen. Není to nový nález.

  • 2.Může tedy být i jinde než na Moravě?

    Komentář odborníka: V minulosti byl nalezen i v jiných částech státu, ale výjimečně, častěji bývá na jižní Moravě.

    V minulosti byl nalezen i v jiných částech státu, ale výjimečně, častěji bývá na jižní Moravě. V minulosti byl nalezen i v jiných částech státu, ale výjimečně, častěji bývá na jižní Moravě. | profimedia.cz

  • 3.Jak se do Česka dostal?

    Komentář odborníka: Tento virus, který způsobuje západonilskou horečku, se běžně vyskytuje u ptáků. Komáři se tedy nakazí od ptáků, protože je sají a poté virus mohou přenést na člověka. Spousta savců se může nakazit. Ale například u koně a u člověka to může mít klinické projevy včetně těch nejvážnějších, to je ale výjimečné. U ptáků se ale nic neděje. Výjimečně se může stát, že člověk onemocní a projev bude vážný. Navíc to není nic nového. Je důležité uvést, že znovu potvrdili výskyt, nejedná se o věc, která by na našem území byla poprvé.

  • 4.Jak se proti komárům bránit, stačí repelent?

    Komentář odborníka: Repelenty, které člověk používá, nebo si je může koupit, ty s chemickými účinnými látkami, hlavně pak deet (Diethyltoluamid, látka, která je obsažena v repelentech), to je vysoce účinná látka, která skutečně omezí nebezpečí, že by byl člověk poštípaný. U dalších látek je účinnost výrazně nižší. U každého to funguje jinak. U jednoho to fungovat může, u jiného nemusí. Další možnosti jsou třeba vhodné oblečení, v době maximální aktivity je pak také možné nechodit ven, nebo omezit pobyt venku.

  • 5.Kdy jsou komáři aktivní?

    Komentář odborníka: Nejvíc bývá za soumraku, to souvisí s tím, že hmyz se obecně bojí vyschnutí, takže pokud je sucho, není hmyz moc aktivní. Když začne zapadat slunce, tak se zvýší vlhkost vzduchu. Není to ale jednoznačné, záleží, kde člověk je, rozdíl je pohybovat se po louce a v lese. (V lese jsou totiž komáři schovaní pod stromy, je tam také vyšší relativní vlhkost, spíše tedy zaútočí tam, pozn. red.)

  • 6.Bude hůř?

    Komentář odborníka: Je to něco, s čím musíme počítat. Je zajímavé to, co kolegové našli, oni dlouhodobě monitorují výskyt komárů na našem území a původce toho onemocnění a je fajn, že to sledují a ve chvílích, kdy se to objeví, to oznámí, že to mají pod kontrolou a že vnímají, že tady to nebezpečí je. Nesouvisí to s tím, že by teď nalétla letadla a Morava byla zasypaná DDT. Říkají: ´podívejte, je to tady, člověk se může infikovat a také nemusí a je důležité, že to víme´. Není nutný žádný poplach, vzhledem k tomu, že to tady už bylo. Na naše území se dostávají také nové druhy komárů, což souvisí asi s globálním oteplováním, globalizací, pohybem zboží a podobně, ale asi tady to globální oteplování fakt je, ať si naši prezidenti říkají, co chtějí. Současně se sem dostávají noví komáři a je fajn vědět, zda tady jsou. Protože nové druhy, zvláště ten tygří komár (v podstatě nemá české jméno), ti jsou fakt nebezpeční a přenášejí denge, žlutou zimnici, nebo Zyku.

  • 7.Máme mít strach?

    Komentář odborníka: Vyskytují se tady, ale je to spíš zajímavost, oni zase zmizí, protože tu nezvládnou být v zimě, dostanou se sem v létě kolem těch hlavních tahů, silnic a dálnic. Ohrožení ale není, alespoň ne teď, možná časem, až tady bude hodně teplo, teď jsou to spíš zajímavosti, perličky, které je vhodné okomentovat, ale nemá cenu lidi strašit.

Zobrazit celou diskusi