Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chybí léky na tlak i na kašel: Může za to nelegální přeprodávání, tvrdí lékárníci

Autor: ula - 
15. června 2018
05:00

Endiaron, Nasivin, Stopangin, léky na vysoký tlak, antidepresiva nebo léky pro onkologické pacienty – to je část léků bez předpisu i na předpis, které momentálně v našich lékárnách neseženete. Podle České lékárnické komory (ČLnK) je možné většinu z nich nahradit jinými léky se stejným složením. Kdy budou léky znovu k dostání, nelze s jistotou říci. Důvodů, proč léky českým pacientům chybí, je několik, např. legální a nelegální přeprodávání léků z Čech.

Jaké léky bez receptu aktuálně neseženete v lékárnách? 

  • Endiaron – lék na průjmy
  • Diosminol – lék na činnost cévního systému dolních končetin
  • Nasivin Sensitive 0,025 % pro miminka – nosní kapky
  • Ophtalmo-Septonex kapky – kapky do očí
  • Stopangin – ústní sprej
  • Canesten Gyn – lék na vaginální mykózy
  • Prospan – lék na kašel

Z léků vydávaných na předpis (tzv. Rx přípravky) chybí:

  • Ciplox – antibiotika
  • Ospen 750 sirup – antibiotika
  • Doxybene 100mg – antibiotika
  • Medrol 4mg – kortikosteroid, např. pro onkologické pacienty
  • Sectral – lék na vysoký tlak
  • Cosopt Free – oční kapky ke snížení zvýšeného tlaku v očích
  • Dormicum 7,5 – léky na spaní
  • Loseprazol – léky na pálení žáhy
  • Citalon 20mg – antidepresivum
  • Salofalk čípky – léky na léčbu zánětu tlustého střeva

„Většinu léků může lékárník nahradit jiným přípravkem. Nahradit z jmenovaných však nelze Cosopt Free a Medrol 4mg,“ řekla pro Blesk Zprávy mluvčí komory Michaela Bažantová.

Video  Jak funguje eRecept? Videonávod k používání aplikace pro pacienty.  - SÚKL
Video se připravuje ...

Farmaceuti: Za výpadky může přeprodávání

Důvodů, proč se českým pacientům nedostávají určité léky, může být několik.

Může za to např. pozastavení výroby, závada kvality nebo nedostatečná distribuce.

„Výroba se plánuje v ročních i víceročních cyklech – na jedné výrobní lince se střídá výroba i desítek druhů léků. Pokud pak dojde k nějaké závadě výrobní linky, kvality léčivé látky, zjištění závady kvality již hotového léčivého přípravku nebo k výpadku podobné léku jiného výrobce, dochází k nedostatku léku,“ vysvětluje Bažantová.

Větší problém jsou ovšem reexporty léků, neboli přeprodávání. Lék doputuje do České republiky a odtud je prodáván dál do zahraničí. Příčinou jsou nízké ceny léků u nás. Stejný lék od stejného výrobce totiž stojí např. v Německu nebo Dánsku až desetinásobek.

„Tento cenový rozdíl využívají reexportéři ke svému zisku, zatímco čeští pacienti zůstávají bez léků. Bohužel tento systém je v České republice legální,“ uvedla mluvčí lékárnické komory.

V Česku samozřejmě bují i nelegální reexporty. Těm se snaží komora zabránit, stejně jako se snaží prosadit, aby zákon upravoval i legální přeprodej.

Kdy se léky vrátí do lékáren?

Délka výpadku léku závisí na jeho důvodu. Pokud byl například lék stažen z důvodu závady kvality, nastaly problémy ve výrobě nebo jeho zásoby došly třeba z důvodu jeho použití jako náhrady za jiný výpadkový lék, musí být znovu vyroben a do té doby chybí.

„Pokud je důvodem výpadku reexport, dochází často k cyklickému nedostatku – léky jsou k dispozici na začátku měsíce, kdy jsou do ČR dovezené, zatímco na konci měsíce už často pro české pacienty chybí,“ uzavírá Bažantová.

 

 

briana ( 15. června 2018 12:23 )

Kšefty, kšefty, kšefty a podvody. Lerivon nebyl víc jak půl roku a náhrada za něj nebyla žádná. Nechápu co je to za bordel.

pepen ( 15. června 2018 12:12 )

Česká republika je v podvodech na 1 místě!!!!Co by jste chtěli-můžeme si za vše sami- nechali jsme politiky a ty bezpáteřní obchodníky dělat co chtějí!!!!V této zemi nebude už nikdy nic v pořádku-jedna bestie vedle druhé...nikomu nezáleží na lidech v této zemi!!!Je zajímá jenom podvody,tunely,mamon,miliony nic víc!!!! Škoda že si to necháme vše líbit!!!!

agfor ( 15. června 2018 11:35 )

Za vše můžou kšeftaři, ale také lékárníci. Není český Sectral za 80 Kč za krabičku ? Není se co divit když zmizel stejný Apo Acebutol, dovážený z Kanady, který VZP plně hradila.

sores ( 15. června 2018 10:17 )

Ve všem je strašný bordel kvůli moci a mamonu! Podvody se vším o 106!!!!!15g mastičky na předpis 300,-Kč v lékárně. Tu potřebují především ženy v přechodu, pro důchodkyně nemyslitelné z prům.důchodu 9 tisíc.Za miniaturní balení dát 300,-Kč.Jde to u nás od 10 k 5 nic se za 30 let nezměnilo!!!Je hůř a hůř.

Dagu69 ( 15. června 2018 06:06 )

Na Ciplox čekám už rok!!! Náhrady co mi nabízejí mi nedělají dobře! Bordel tu je čím dál větší!

Zobrazit celou diskusi