Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Skřípli“ jsme šarlatány: Zneužívají cizí strach z rakoviny, sami se bojí

  • Autor: Tomáš Koníček,Ivan D. Hladík,Kristýna Beránková - 
    27. 5. 2018
    13:55

    „Léčí“ krystaly, bioenergií, na nádor s metastázami předepisují milence a klientům tvrdí, že rakovinu je možné „vykadit“. Jak hájí své šarlatánské metody terapeuté z institutu psychosomatické medicíny Aktip, mezi kterými jsou i vystudování lékaři? Tedy ti, kteří dávají za tučný honorář naději často i těžce nemocným lidem? Blesk pokračuje s rozkrýváním nehorázných praktik rádoby odborníků a dal jim šanci, aby se vyjádřili. Reportéři je oslovili třikrát za sebou. Většina odmítla, nebo se hodně vytáčela.

  • 1.MUDr. Jarmila Klímová: Každý jsme sám za sebe

    Psychiatrička Jarmila Klímová Blesku řekla, že za ostatní pracovníky institutu Aktip neodpovídá. „Jsme volné sdružení kolegů, každý je tam sám za sebe…,“ vymlouvá se vystudovaná lékařka. Na internetových stránkách ale stojí, že je „odborná garantka“. Měla by tedy logicky garantovat odbornost těch, co v Aktipu působí. Velice ráda používá slovo „certifikované“, což jsou podle ní v jejím institutu předepisované kapičky i přístroje.

    Ve skutečnosti ale „certifikované“ v tomto případě znamená, že výživové doplňky či vyšetření člověku neublíží. Ale nijak nezaručují, že mají nějaký efekt. Hájí i některá slova kineziologa Jana Svobody, který v dokumentu řekl, že odrazuje klienty, aby chodili na chemoterapie.

    „Toto vyjádření se zakládá na tom, že jsou případy, kdy diagnostika onkologického onemocnění je tzv. falešně pozitivní. Ale to vědí i onkologové,“ uvádí Klímová. To ale není pravda. On řekl: „To se snažíme už i my dneska, aby člověk nechodil na chemoterapii, protože ta ho jenom zničí a zničí i jeho imunitu a zabije ho to, a aby pochopil, proč tu rakovinu má.“ Mluví tedy přímo o onkologických pacientech.

    MUDr. Jarmila Klímová, MUDr. Jarmila Klímová, | M. Rušinová, ČT

  • 2.Ing. Marek Cihlář: Pokud to lidem pomáhá, tak to uděláme

    Poskytnout vyjádření se inženýr ekonomie Marek Cihlář nezdráhal. Pracuje s přístrojem e-Lybra, který se prý umí připojit na podvědomí člověka. „Vyšetření“ stojí 2300 Kč. Za dalších 600 Kč měsíčně posílá pacientům na dálku energii do přívěsků, které prodává.

    23. 5. 2018:

    Co říkáte na informace, které vyšly v médiích o vaší činnosti?

    Já myslím, že jsem svoji práci udělal dobře. Pokud se stala nějaká pochybení, je třeba se zeptat těch, kteří tam dělali.

    V rámci reportáží byly zpochybněny i účinky přístroje e-Lybra.

    To je přístroj, který funguje na těch principech, které jsem popisoval v té reportáži. A to, že funguje... Jeho účinek je asi podobně měřitelný jako účinky homeopatie. To znamená, že na někoho to působí, někdo tvrdí, že to nic nedělá. Ale obecně je to o tom, že ti lidé chodí a pomáhá jim to.

    V té reportáži jste nebyl sám, mohl byste nějak okomentovat i práci svých kolegů v rámci druhé kliniky, kde působíte?

    Já bych se k tomu teď nechtěl vyjadřovat, protože my jsme se dohodli, že se potkáme příští týden, až se vrátí lidé, kteří k tomu mají co říct, ze zahraničí, a připravíme nějakou reakci.

    Když to shrnu, vy tedy trváte na tom, že ty vaše metody fungují, ale ne paušálně?

    Tak... Není to certifikovaná zdravotní metoda, to není... Ale je to prostě o tom, že to lidem pomáhá. A pokud to lidem pomáhá, tak jim to prostě uděláme. Je to stejné, jako když půjdete na reiki, nebo když půjdete na nějakou jinou takovou terapii. Tohle je podobný princip.

    Liší se nějak cena těchto zákroků ve vaší klinice a v Aktipu?

    Neliší, je to stejné.

    Jakou máte úspěšnost v léčení?

    To je hrozně relativní odpověď. Přiznám se, že statistiku jsem si nedělal. Pokud ti klienti odcházejí s tím, že jsou spokojení, tak předpokládám, že došlo ke změně. Máme na to nějaké metody vyhodnocování „před“ a „po“.

    A pokud se vracejí a chtějí dál pokračovat v těch terapiích, tak je to zase důkaz toho, že jim to nějakým způsobem pomáhá, něco to pro ně znamená. Pokud uznají, že to pro ně není ta cesta, tak je samozřejmě k tomu netlačíme. Je to hodně o té vzájemné důvěře. A musíte prostě chtít se změnit. Něco udělat pro to a my si těmi metodami, které máme, pomáháme, abychom toho dosáhli. A samozřejmě spolupracujemne s tou klasickou medicínou.

    Ozval se vám po těch reportážích někdo z klientů s nějakou negativní, nebo pozitivní reakcí?

    Nikdo.

    Ing. Marek Cihlář, Ing. Marek Cihlář, | M. Rušinová, ČT

  • 3.Jan Svoboda: Nádory jsou jen záněty

    Působí jako kineziolog. Figurantka České televize ho natočila, jak například tvrdí, že dvě třetiny nádorů jsou jen záněty a že rozmlouvá lidem chemoterapii.

    24. 5. 2018:

    Můžete se vyjádřit k reportáži na ČT?

    Já teď nemám čas s váma mluvit, já prostě budu tady za chvíli odcházet a nemůžu se vám teďka věnovat.

    Já vám chci dát prostor, opravdu nemáte zájem?

    Ono je pak taky trošičku problém, co člověk řekne a co vy napíšete…

    Já napíšu to, co vy řeknete, to vám může potvrdit paní Klímová, s kterou jsem včera dělal rozhovor a dal celé její vyjádření…

    Já bych si to u paní Klímové ověřil a pak bych se vám ozval. Můžeme se takhle domluvit? Já to beru tak, že ona je jakýmsi odborným garantem, já tam prostě docházím externě, nebo docházel jsem tam externě.

    Vy už v Aktipu tedy nepracujete?

    Já jsem tam chodil jakoby externě vždycky, když byla nějaká objednávka, těch zase tolik nebylo. A od listopadu loňského roku jsem tam byl víceméně tak sporadicky, že skoro ani ne.

    Paní Klímová říkala, že vaše výroky byly velmi nešťastné, tak jsem vám chtěl dát prostor…

    Já si teda budu muset nechat od ní jakoby autorizovat, že to opravdu řekla, a pak se k tomu nějakým způsobem postavím. Slibuju vám to!

    A můžeme se pak společně potkat?

    Spíše po telefonu… Ale musím paní doktorku Klímovou nějakým způsobem splašit, slyšel jsem, že není v Praze. Budu jí volat, nechám jí záznam, a jakmile se mi ozve, jakmile s ní budu mluvit, zeptám se jí na to, co jste vy mi teďka řekl, tak to s ní proberu a pak bych se vám ozval. Děkuji za nabídku, ale považuji to za etické, abych to nejdříve probral s ní.

    O tři hodiny později…

    Už jste mluvil s paní Klímovou?

    Napsal jsem jí esemesku, odpověděla mi, že bude večer k dispozici, že mi zatelefonuje, že se mi ke všemu vyjádří, že teď nemá čas. Během dneška to nezvládnu, ale večer by se mi měla ozvat.

    25. 5. 2018:

    Už jste mluvil s paní doktorkou Klímovou?

    Bohužel, nepovedlo se mi to. Posílal jsem jí zprávu a ona se prostě připravuje na nějaké vyjádření, které má proběhnout v televizi, a nepovedlo se mi to. Neměla na mě čas, takže je mi líto.

    Ona nám řekla, že jste tam každý sám za sebe, tak vy nemáte potřebu…

    Já to nebudu komentovat, co říkala paní doktorka, nevím, neslyšel jsem to, nečetl jsem to a nezlobte se, nebudu se vám nijak vyjadřovat, čili já vás poprosím, já teď ten hovor ukončím, nehněvejte se, není to ode mne nějaká nezdvořilost, prostě to udělám teď takhle, na shledanou...

    Jan Svoboda Jan Svoboda | M. Rušinová, ČT

  • 4.Mgr. Lenka Krutilová: Radí vykadit rakovinu a najít si milence

    Jednoznačně neblahá „hvězda“ dokumentu. Vystudovaná psycholožka straší klienty rakovinou, ale hned nabízí i řešení – nádor vykadit. A když to nepomůže, vždy si může onkologická pacientka najít megamilence a třeba i metastázy jsou pryč.

    23. 5. 2018:

    Můžete se vyjádřit k reportáži na ČT?

    Vyjadřovat se nebudu, počkám na vyjádření paní doktorky Klímové.

    Skutečně nemáte potřebu se k tomu vyjádřit, když se to týká vás osobně?

    Určitě mám, ale ne teď…

    A kdy vám mohu zavolat?

    My potřebujeme nasbírat nějaký čas. Zkuste paní doktorku a ona se vám určitě vyjádří.

    24. 5. 2018:

    Paní Klímová se vyjádřila, tak nyní můžete vy…

    Viděla jsem to, ale omlouvám se, ale já se k tomu nějak vyjadřovat teď už nebudu. Nechala jsem to na paní doktorce.

    Opravdu se nemáte potřebu vyjádřit, vzhledem k tomu, že řekla, že to s vámi bude řešit... Nebojíte se třeba o místo?

    Nebudu se k tomu teďka vyjadřovat. Omlouvám se, moc se omlouvám, já vím, že to chcete, ale já teďka fakt ne.

    25. 5. 2018: Nezvedala telefon.

    Mgr. Lenka Krutilová Mgr. Lenka Krutilová | M. Rušinová, ČT

  • 5.MUDr. Michael Kučera: Je v Anglii. A nebo ne?

    Svůj prostor měl dostat i MUDr. Michael Kučera, který v AKTIP pracuje s přístrojem KARDiVAR. Zařízení nápadně připomínající levné měřiče EKG z Číny by mělo z krátkého záznamu srdeční aktivity poznat řadu parametrů, jako je třeba „regenerační schopnost organismu“. Telefonní číslo uvedené na webových stránkách je na recepci do Aktipu, kde telefon zvedla paní Renata Sedláková.

    „Pan doktor Kučera u nás pracuje pouze dva dny v měsíci,“ vysvětlila a po žádosti o kontakt dodala: „Určitě, samozřejmě, akorát já s ním teďka ve spojení nejsem, protože je mimo republiku (Jarmila Klímová řekla, že v Anglii, pozn. red.). Ale já si to tady napíšu a předám mu kontakt.“

    Volali jsme také na Mitochondrial Therapy ve Velké Británii, kde Michael Kučera pracuje, a tam nám sdělili, že je v Česku. Do Londýna se prý vrátí v úterý a předají mu náš kontakt. Včera nám pak sekretářka z institutu Aktip řekla: „Vaše telefonní číslo jsem předala panu Kučerovi a teď je jen na něm, jestli se vám ozve nebo ne. Ale pravděpodobně počká na vyjádření paní Klímové, které by mělo být v televizi.“

    MUDr. Michael Kučera MUDr. Michael Kučera | M. Rušinová, ČT

  • 6.Kamila Pufrová: Přes osrdcečník komunikuje s mozkem

    V institutu Aktip jezdí lidem po dlani zařízením připomínajícím amatérsky vyrobený ampérmetr nebo ohmmetr (přístroj měřící elektrický odpor, pozn. red). Pak jim předepíše kapičky, které podle rozborů odborníků z VŠCHT v Praze neobsahují nic než vodu a líh.

    23. 5. 2018:

    Můžete se vyjádřit k reportáži na ČT?

    Omlouvám se, já se k tomu nemůžu vyjádřit, dokud se k tomu nevyjádří paní doktorka Klímová, tak já nemůžu. Zavolejte, až bude vyjádření paní doktorky.

    24. 5. 2018:

    Paní Klímová už se vyjádřila, můžete se také vy vyjádřit k reportáži v ČT?

    Zatím opravdu nebudu. Paní doktorka je prostě na Slovensku, nejsme schopný se nějak zkontaktovat víc, takže zatím opravdu nebudu.

    A vy jste si netelefonovaly?

    Jako s paní doktorkou… Víte co, ona přednáší, má toho moc. Samozřejmě že v kontaktu jsme, ale…

    Já s ní včera mluvil půl hodiny…

    No, jo… My jsme spolu určitě mluvily taky, ale samozřejmě potřebujem bejt v osobním kontaktu, což se nám podaří až příští týden, jo?

    Ta reportáž vás poškozuje, chtěli jsme vám dát prostor…

    Samozřejmě, ale nebudu to nijak komentovat. Zatím.

    25. 5. 2018: Nezvedala telefon.

    Kamila Pufrová, Kamila Pufrová, | M. Rušinová, ČT

  • 7.Výzva Blesku: Ozvěte se také

    Potkalo to i vás? Setkali jste se s podobnými „léčiteli“, kteří si na nemoci a zoufalství postavili své podnikání? Připravili vás o peníze? Ozvěte se Blesku na telefon 724 249 000 nebo na e-mail tip@blesk.cz

    Vše o dokumentu Infiltrace: Obchod se zdravím najdete zde

    Za co všechno zaplatí velké peníze nemocný člověk bojující o život a prožívající zoufalství, bezmoc a strach, odhalila v dokumentu České televize Infiltrace: Obchod se zdravím režisérka Šárka Maixnerová. Do institutu poslala jako figurantku herečku Ivanu Lokajovou (46), která vše nahrávala na skryté kamery.

    Šárka Maixnerová a Ivana Lokajová ve studiu Blesku (23.5.2018) Šárka Maixnerová a Ivana Lokajová ve studiu Blesku (23.5.2018) | Blesk:Alexandr Malachovský

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 28. května 2018 09:49 )

Fakt rozum zůstává stát nad tvým přiblblým výrokem. Babišova řepka, Babišovo zdravotnictví. Myslíš ty vůbec hlavou? Řepku nezavedl Babiš a tyhle " lékaře" také ne. Ty si vypěstovala ta naše nová svobodná demokracie, ve které se daří hlavně takovým kreaturám. A ani Babiš, ani nikdo jiný dnes nemá nato, zbavit je diplomu.

0707 ( 28. května 2018 09:02 )

Manžel té paní magistry snad musí chodit kanálama! Vykládat o tom, že kadí chobotničky s paprskama.................... Tak tu jeho choborničkovou rakovinu bych chtěl vidět............

kajineknahrad ( 28. května 2018 07:59 )

Jaká Babišova vláda, taková Babišova řepka, takové Babišovo zdravotnictví.

kuniksicht ( 27. května 2018 23:45 )

fakt rozum zustava stat pri precteni tohoto clanku. nekdo muze verit samanum v pralese ale v civilizovanem svete? vykadit rakovinu........jeden by neveril.......jedinou radu bych bral v pripade metastazi kdybych vedel, ze uz to jde se mnou z kopce.......megamilenka, milenky by se jeste hodili fakt, pozavirat ty grazly, vyrazit z lekarske komory, uverejnit kde tihle exoti pracuji a hlavne polozit dotazy zda takto leci cleny sve rodiny !!!!!!

balcarova3 ( 27. května 2018 20:46 )

jsou to odporné hyeny co vydělávají na bezmoci nemocných a zoufalých lidí... odpad společnosti!

Zobrazit celou diskusi