Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve veřejnoprávní televizi padá jedna hlava za druhou. Kritika má tvrdou dohru

Autor: nkov, ČTK - 
27. dubna 2018
19:55

Vlna propouštění v pátek dorazila do slovenské veřejnoprávní instituce RTVS (Rozhlas a televízia Slovenska). Poté, co na šedesát novinářů podepsalo otevřený kritický dopis adresovaný řediteli Jaroslavu Rezníkovi a Radě RTVS, rozhodlo vedení o propuštění řady externích pracovníků redakce. Ve všech případech šlo přitom o dlouholeté spolupracovníky. Na svém facebookovém účtu o tom informovala redaktorka a moderátorka RTVS Zuzana Kovačič Hanzelová.

O rebelii v redakci RTVS Blesk Zprávy informovaly už na začátku dubna. Novináři v otevřeném dopisu vyjádřili pocit nedůvěry, který chovají ke svým nadřízeným. Podle podepsaných redaktorů nejsou schopní čelit vnějším tlakům na umělou objektivitu reportáží.

„Atmosféra ve zpravodajství je už několik měsíců napjatá. Bojujeme s nedůvěrou vůči našim nadřízeným, vůči jejich úmyslům a schopnostem. Do současné doby ale nezavedli mechanismus, který by vyloučil možný konflikt zájmů v obsahu zpravodajství,“ prohlásili.

Kovačič Hanzelová v průběhu pátečního odpoledne aktualizovala informace o propuštěných pracovnících. Těm mimo jiné vedením vzkázalo, že „každá akce vyvolá reakci.“ „Akcí je zřejmě náš otevřený dopis,“ poukázala.

RTVS ukončila spolupráci například s kulturní redaktorkou Jankou Masárovou, zahraničním redaktorem Matúšem Dávidem nebo novináři Matúšem Baňovičem a Kristiánem Čekovským. Důvody jejich propuštění přitom vedení není povinno sdělit, jelikož jde o externí spolupracovníky.

Podle webu listu Sme.cz přitom na protest proti vedení podali výpověď rozhlasová redaktorka Jana Maťková a dramaturgyně Nikola Bajánová.

Nová šéfka situaci nevyřešila

Poměry v redakci podle Kovačič Hanzelové připomínají tvrdou normalizaci, šéfredaktor má údajně od redaktorů vyžadovat nepravdivé či zkreslené zprávy. „Naposledy dnes ráno, když náš šéfredaktor navrhoval, abychom vysílali nesmyslné, neověřené konspirace. Ptal se, jestli máme záběry, že syrským dětem měli dávat šumivé tablety, aby fingovali na záběrech pěnu z úst a vypadalo to jako chemický útok,“ tvrdí.

Atmosféru v redakci neměl zlepšit ani příchod nové šéfredaktorky. „Můj první kontakt s mojí šéfkou byl, že mi napsala mail, že se stydí za moji práci, a že veřejnoprávnost není bezbřehé, naivní umění,“ dodala redaktorka. Následně jí byl snížen měsíční počet odvysílaných zpráv, navíc měla přijít i o finanční ohodnocení ve formě odměn, protože „[její] práce prý nedosahuje kvality na odměny.“

Podle slov Kovačič Hanzelové byla ze strany redakce vyvinuta snaha o řešení problému, společné konstruktivní řešení navrhovali i řediteli Rezníkovi. Ze strany vedení se jim však mělo dostat jen mlčení – „Měli jsme se včera večer sejít v užším kruhu. Jaroslav Rezník nás tam nechal půl hodinu sedět, aby nám potom napsal, že nepřijde. Takhle vypadá ten dialog, o kterém hovořil i včera na Radě RTVS,“ dušuje se Kovačič Hanzelová.

Šéf RTVS: Situace není tak vážná

Ředitel RTVS Jaroslav Rezník, jehož do čela média prosadily vládní Slovenská národní strana a Smer-SD, na jednání Rady RTVS tvrdil, že situace není tak vážná, jak vypadá zvenčí. I šéf parlamentního mediálního výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) má za to, že situace v RTVS je „úplně v pořádku“.

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic vyzvala slovenské úřady, aby přestaly zasahovat do fungování stanice, a kritizovala Rezníka: „Místo, aby posílil svobodu tisku v době, kdy slovenská média prožívají napětí, ustavičně ji podkopával,“ uvedla organizace v narážce na nedávnou vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, která na Slovensku vyvolala politickou krizi.

Video  Otazníky kolem vraždy novináře a jeho dívky: Tři kávy na stole a odemčené dveře  - TV JOJ
Video se připravuje ...

agfor ( 28. dubna 2018 13:31 )

Hmmm. Chvíli jsem se to její blábolení snažil poslouchat, ale nešo to. Může si podat ruku s Moravcem a s Krásnou a vypadnout.

gladio ( 28. dubna 2018 08:31 )

slovenská tv je stejně mafiánský moloch havlofašistů jako česká , kdokoliv chtěl psát pravdu o romech, islámských inimgrantech ,amerických a nato okupacích byl okamžitě vyhozen ,slovenská tv je stejně propagandistická špína jako český mainstream, multikulti, EU Nato ,Usa fašismus islamohavlofašisti nám tu zavedli feudalismus pro zaměstnance pučem zla 1989 , kdokoliv může být kdykoliv vyhozen ze zaměstnání, a denně jsou stovky lidí vyhazovány z různých důvodů ale když se najednou vyhazování týká havlofašistů ,tak kvičí jako prasátka do médií, zakládají najednou odbory proti kterým 29 let v kuse blijí špínu, a rozčilují se, česká čt je to samé ,havlofašistický nevyvážený mafiánský propagandistický moloch zla CIA, EU ,USA neoliberalismu vyčistit ,povyhazovat havloidy a konečně vytvořit pravdivou vyváženou TV ,čím dřív tím lépe,

mrdlafka ( 28. dubna 2018 07:31 )

a jejich management zavřít na doživotí do basy

kov3 ( 28. dubna 2018 07:23 )

Ty si len taký malý, bezvýznamný a ťažko zakomplexovaný český kokútek..

fandasever ( 27. dubna 2018 22:34 )

Nezávislost na pravdě, jak ČT tak i Slovenská TV lže, zkresluje zprávy a zamlčuje pravdu. Oni si nezávislost spojují s lezením do zadku neziskovkám a EU

Zobrazit celou diskusi