Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na vlastní bydlení mohou Češi zapomenout. Ceny rostou nejvíce v EU, mzdy zaostávají

Autor: bud - 
29. dubna 2018
07:41

Ceny bytů a domů v Česku v uplynulých dvou letech rostly rychleji než ve většině zemí EU. Podle srovnání Eurostatu rostly ve třetím čtvrtletí 2017 meziročně o 12,3 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí o 8,4 procenta. V Německu, Belgii, Francii, Švédsku nebo Lucembursku rostly třikrát méně, v Itálii dokonce ceny obecně klesaly. Podle analýzy Evropské komise už od roku 2013 rostou tyto ceny rychleji než běžné mzdy, a tak se Čechům vlastní bydlení stále více vzdaluje.

Zatímco v celé EU rostly loni ceny bytů a domů v průměru „jen“ o 4,2 procenta, v Česku to byl dvojnásobek, v průběhu podzimu dokonce trojnásobek. Přestože bydlení tedy zdražuje všude, tuzemské ceny dlouhodobě rostou tak rychle, že Česko poráží všechny ostatní členské země. Nejdražší ceny jsou v Praze, kde průměrná cena za metr čtvereční dosahuje 88 tisíc korun.

V posledním čtvrtletí roku 2018 kleslo Česko v rychlosti růstu po dvou letech na vrcholu na páté místo, ceny stouply v průměru „jen“ o 8,4 procenta. Nejvíce to bylo v Irsku (11,8 %), Portugalsku (10,5 %), Slovinsku (10,0 %) a Nizozemsku (8,5 %). Naproti tomu nejméně bydlení zdražovalo ve Finsku (1,2 %) a v Itálii ceny dokonce mírně klesaly, a to o 0,3 procenta.

Uplatit hypotéku z průměrné mzdy je nemožné

Podle nové analýzy Evropské komise o stavu české ekonomiky začínají být rostoucí ceny bydlení velkým problémem. „Od roku 2013 ceny bydlení rostly rychleji než nominální příjem,“ píše se v dokumentu. A přestože se vláda snaží zjednodušit stavební postupy a předpisy, český trh s nemovitostmi tlačí ceny neustále nahoru a vévodí žebříčku všech členských zemí EU.

„Průměrná cena nového bytu v Praze vyžaduje úvěr, který je nemožné platit z průměrných příjmů v zemi,“ konstatuje analýza.

Současnou situaci má na svědomí i to, že o nové byty je vysoký zájem i mezi lidmi, kteří už své vlastní bydlení mají a další nemovitosti si pořizují jako investici.

„V současné situaci se stále najdou klienti, pro které jsou vysoké ceny přijatelné. Omezenou nabídku tak z hlediska prodejů pokrývá několik horních procent klientů. Na střední třídu a levné bydlení na trhu nezbývá prostor,“ myslí si ředitel developerské společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Deneček ( 29. dubna 2018 15:51 )

Kdyby se za komunistů nepostavili zlaté paneláky,tak tu máme statisíce bezdomovců.

taupan ( 29. dubna 2018 15:06 )

výpověď bývalého předáka na koksovně Miroslava Pitucha, který v huti pracoval celých 40 let: „Vydělával jsem průměrně kolem 1700 korun, a když jsem v roce 1960 dostal byt, tak jsem za něj měsíčně platil 143 korun.“ http://extrastory.cz/nova-hut-v-ostrave-pred-60-lety-tesar-mel-vyssi-plat-nez-generalni-r editel.html

sores ( 29. dubna 2018 12:15 )

Možností je spousty, proč nekonáte, nebojujete jako jižní národy. Kdo mlčí tak přeci souhlasí a je vlastně spolupachatel,nemyslíte?! Středula řekl v telce, pokud češi budou mlčet nic se nemůže změnit. Stará generace už dožije ale mladá a střední generace potěš koště. To vše nahrává komančům!!! takže konejte a nebrblejte!!!!

sores ( 29. dubna 2018 10:30 )

Chudáci mladá generace! Nenechte si to líbit a demonstrujte! Za komančů se stavělo o 106 a i ty králíkárny 1+3 byly lepší než nic!!!Nedivím se, že komunisté dostávají pořád víc hlasů, tyto současný jsou slušný a jejich dědci a tatíkové už dávno pr.dí do kytek!!!!

zadnice ( 29. dubna 2018 10:17 )

"Na vlastní bydlení mohou Češi zapomenout. Ceny rostou nejvíce v EU, mzdy zaostávají". Přeci v ČR normální!!!

Zobrazit celou diskusi