Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Za stejný plat si toho méně koupíme.“ Češi už zase začínají propadat skepsi

Autor: ČTK, nkov - 
2. března 2018
20:25

V posledních dvou letech přibývá v Česku lidí s pocitem, že si za své příjmy mohou koupit meziročně méně věcí či služeb. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Že se reálné příjmy jejich domácnosti proti loňsku zhoršily, si myslí 38 procent lidí. Před dvěma lety to bylo 30 procent Čechů.

Nejhorší byla za posledních 25 let situace v roce 2013, kdy si myslelo 68 procent lidí, že se jejich kupní síla meziročně zhoršila. Od té doby negativních hodnocení vytrvale ubývalo až na předloňských 30 procent.

Loni a letos začal podíl těchto názorů opět růst, ale v převaze jsou stále Češi, podle kterých se reálné příjmy meziročně nezměnily. Tento názor má nyní zhruba polovina dotázaných.

Lidé, kteří mají pocit, že si za své příjmy mohou dovolit více zboží a služeb, jsou každoročně v menšině. Letos jich bylo 12 procent a za posledních 25 let podíl pozitivních názorů nikdy nepřesáhl 15 procent.

Anketa
Máte pocit, že si toho za stejný plat koupíte méně než dřív?
počet hlasujících: 946

Přibývají lidé, podle kterých bude hůř

Za poslední dva roky vzrostl také podíl lidí očekávajících další zhoršování reálných příjmů. Čechů, podle kterých budou letos příjmy jejich domácností stačit na méně věcí než loni, je 50 procent. Naopak zlepšení reálných příjmů čeká osm procent dotázaných.

Zhoršení své kupní síly očekávají častěji důchodci, obyvatelé severovýchodu Čech nebo lidé, kteří se v politice přiklánějí k levici. Optimističtější jsou většinou podnikatelé a živnostníci či příznivci ODS.

Průzkum provádělo CVVM v období od 15. do 24. ledna. Zúčastnilo se ho 1086 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

lahny ( 3. března 2018 16:03 )

Tento režim více ničí životní prostředí než komunisti.Tenkrát za 40 let manželství se člověk zařizoval 2x, protože výrobky vydržely 20 a více let (televize, lednička, pračka apod.)Dneska výrobky vydrží 5 - 7 let, tak si spočítejte kolilrát si je musíte koupit za 40 let.Čili více materiálu, více elektřiny, více vody, více odpadu, více papíru na letáky atd atd.Takže kdo více ničí životní prostředí? Mým rodičům vydržela domácí vodárna Darling 60 let.Nyní dosluhuje a tak po netu hledám novou.Nejvíce mně dostala "výborná" recenze od jednoho uživatele v dnešní době.Píše, že ji vřele doporučuje, jemu vydržela 8 let ( cha cháá) při denním provozu.Bylo nás doma 5, velká zahrada, která se denně zalévala (ještě se zalévá, ale osoby jsou jen dvě) a toto je u mně denní provoz vodárny.Takže za 60 let provozu kolik si budu muset koupit takovýchto vodáren co vychvaluje ten uživatel?? A pak budou řékat jak komunisti ničili životní prostředí když dneska jsou spotřebiče dělaný na to aby co nejméně vydržely.

ivoadler ( 3. března 2018 13:05 )

Samozřejmě, že dneska je režie vyšší než za komunistů. Znám taková srovnání různých "odborníků". Vypíchnou pár komodit a hned argumentují: Cena vzrostla 4x, ale platy desetkrát. Takže se máte líp. O důchodech se nemluví. Dobře to dokumentuje lahny níže. Argumenty o tom, jak se dneska máme dobře už poněkud utichly. Lidi nejsou blbí, aby si to nespočítali. A to můžeme být rádi, že ekonomika je momentálně na vzestupu, který nebude věčně a že finance neřídí Kalousek. Jeho výrok "Lidi chtějí řízek hned" svědčí o jeho sociálním bezohlednosti.

miko ( 3. března 2018 01:11 )

tak já to mám spočítaný, že na týden si můžu nakoupit jídlo za 300Kč, zbytek mám na nájem, poplatky, léky, nějaké oblečení jednou za čas , tak za půl roku něco, co si pak šetřím,když bych měla jít někam k lékaři,v botech chodím už 5 let, a na kulturu mi nezbývá už vůbec nic, ale hlavně že se máme dobře

gogo56 ( 3. března 2018 00:20 )

naprostý souhlas , to nemá chybu !!

gogo56 ( 3. března 2018 00:15 )

tak vážení vy kteří nechodíte nakupovat nebo rychle zapomínáte , tu nepište ty vaše bláboly já chodím do obchodu každý týden a pamatuji si i ceny zboží za komunistů ! tak že za rok, dva je zboží až dvojnásobně zdraženo, chleba , mléko , hnusné jogurty minimálně o polovinu , dřív jsem za pětistovku nakoupil na celý týden , dneska potřebuji tak 1200 kč , to není propadání to je holá skutečnost těm kterým se zvedají platy ,nebo berou 25.000kč , ti to asi tak nepocitují,důchodce který má 10000kč důchodu a těch je většina žijí na hranici bídy , je smutné když člověk po 45 leté rachotě musí chodit do práce aby trochu žil na nějaké úrovni , ono to těch 10000kč nestačí ani na tu sociální péči v DOMOVECH DŮCHODCŮ !!tak že žádné propadání

Zobrazit celou diskusi