Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Raději císařský řez než porodní bolesti? Ohrožujete tím děti, varují lékaři rodičky

Autor: Matěj Hynek - 
10. října 2017
18:58

Ženy by měly rodit přirozenou cestou. Je o tom přesvědčen vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze profesor Antonín Pařízek. Poukazuje na to, že vyhýbání se porodní bolesti může ve výsledku přinést dlouhodobé komplikace, které vysoce převažují bolest porodu.

„Já původně chtěla rodit přirozenou cestou, ze zdravotních důvodů jsem ale nakonec musela podstoupit císařský řez,“ vysvětluje Dagmar, která tímto způsobem porodila dvě děti, co ji k tomu dovedlo. „U druhého porodu už nebylo co řešit, lékaři k císaři přistoupili kvůli možným komplikacím,“ dodává.

Dnes už by ale jinak nerodila. Podle svých slov za tím jsou i zkušenosti její starší sestry. Jediné, čeho se při svých porodech bála, byla celková narkóza. „Kdybych měla rodit dnes, chtěla bych pouze spinální anestezii, po svých porodech jsem dalších několik hodin strávila v narkóze a nemohla jsem tak své děti hned vzít do náruče a začít kojit,“ vysvětluje.

„Osobně si myslím, že bych měla mít možnost si vybrat, přeci jen jde o mé tělo,“ zamýšlí se nad touto otázkou Karolína. A říká tím to, co řeší mnoho českých žen, které plánují nebo očekávají dítě. Umožnění císařských řezů na přání ale odmítá většina odborníků.

„Umožnit porod císařským řezem na přání je nesmysl,“ myslí si profesor Antonín Pařízek. K zákroku by se podle něj mělo přistupovat pouze ve chvílích, kdy je to medicínsky nezbytné. Zároveň je podle něj třeba, aby o nich matky měly lepší informace.

O porodech se podle Pařízka objevila řada nepřesných informací, zejména právě o císařských řezech. Ženy se navíc podle něj často bojí porodu. „Porodní bolest patří mezi nejintenzivnější bolesti, se kterými se člověk v životě setkává. To je ten důvod, proč se ženy porodu bojí,“ dodává.

Zároveň dodal, že se porodníkům u Apolináře dnes daří se strachem rodiček dobře bojovat. Někdy to ale není možné. „Pokud má žena opravdu panickou hrůzu z bolesti, tak ji většinou požádáme, aby získala doporučení od psychologa, v extrémních případech od psychiatra, který potvrdí, že má opravdu úzkost,“ dodal lékař.

V takových případech podle něj nezbývá nic jiného než k císařskému řezu přistoupit. „Kdybychom tak neučinili, tak to ženu může poškodit nejenom psychicky, ale díky psychosomatice i fyzicky,“ vysvětlil Pařízek.

Strach z porodu ale podle lékaře není namístě. České porodnictví je podle něj na nejvyšší možné úrovni. Za minulý rok proběhlo v Česku 105 tisíc porodů a drtivá většina byla v pořádku. Novorozenecká úmrtnost se u nás podle statistik drží na pouhých 5 promile. Statistika rodiček je ještě lepší, zemře pouze jedna z 9 000.

Zlepšení Pařízek vidí i v počtu porodů císařským řezem. V roce 2016 totiž po dlouhé době klesl jejich poměr ke zbytku porodů. Loni takto skončilo 24,9 procenta těhotenství. I toto číslo nás řadí na přední příčky v Evropě i ve světě.

„Pro mě osobně připadá v úvahu pouze porod přirozenou cestou, nic jiného bych nevolila,“ říká k tomu například Kateřina. Podle té je to zbytečný zásah. „Tělo je na porod připravené od přírody a porodní cesty se hojí snáze než pooperační jizvy,“ dodává. Navíc má strach i z dalších komplikací.

„V současné době je císařský řez operace naprosto bezpečná, ale to je pouze krátkodobý pohled, protože musíme brát v potaz také dlouhodobé výsledky a ty tak pozitivní nejsou,“ potvrzuje její slova Pařízek. Podle něj se ženy po takovém porodu déle zotavují. Pozitivní ale není ani pro dítě.

„Tělíčko novorozence je bezprostředně po narození ideálně připraveno na osídlení bakteriemi z maminčiných porodních cest,“ vysvětlil lékař. To je důležité pro snížení rizika různých nemocí. Studia ze světa podle něj ukazují, že když k tomuto nedojde, hrozí dítěti mnohem více vznik alergií, ale i těžších nemocí typu diabetes nebo poruch imunity.

Základem podle Pařízka ale je, aby ženy mohly činit informovaná rozhodnutí. I proto se téma porodů stalo hlavním tématem zahájení činnosti nového centra pro vzdělávání porodních asistentek a kurzy pro těhotné ženy, které vzniklo na klinice U Apolináře.

Video  Novorozenec se „dere“ na svět císařským řezem, stejně jako při klasickém porodu.  - Maminka.cz/Youtube
Video se připravuje ...

Monikay ( 10. října 2017 20:23 )

ne při ale u vedených porodů...

Monikay ( 10. října 2017 20:09 )

Můj názor je že riziko hrozí i při přirozeně vedených porodů, stává se že nepřistoupí k císařskému řezu včas a dítě se narodí přidušené, poškozené. Jinak já jsem mimochodem narozená taky CŘ a nemám ani alergii, ani náchylnost k infekcím. Já jsem pro svobodnou volbu každé rodičky.

Zobrazit celou diskusi