Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Češky hromadně končí s hormonální antikoncepcí. Experti se děsí vlny potratů

Autor: mah - 
3. října 2017
06:10

V Česku rapidně ubývá žen, které pravidelně používají antikoncepci. Stojí za tím mýty o tom, co vše může způsobovat, ale i změna životního stylu. Od roku 2008 ubyla třetina uživatelek. Vzniklo proto nové Fórum antikoncepce, které chce většinu mýtů zbořit a zároveň ženy upozornit, že hormonální antikoncepce není jedinou možností.

„Antikoncepci neberu, protože si myslím, že není přirozená pro ženské tělo, když jsem ji brala, nepřipadala jsem si dobře, necítila jsem se ve své kůži,“ vysvětluje své důvody čtyřiadvacetiletá Karolína. Dodává, že podle ní mají uměle produkované hormony dopad i na životní prostředí.

Bránit se neplánovanému početí prý lze i jinak. „Myslím si, že hlavní smysl antikoncepce lze nahradit mnohem přirozenějším způsobem, jako je použití kondomu,“ vysvětluje. To má podle ní výhodu i v tom, že se tím brání nakažení pohlavně přenosnými chorobami.

Podobně se na použití hormonální antikoncepce dívá i Barbora. „Zdá se mi zvláštní cpát do sebe umělé hormony, které navíc mohou ovlivnit spoustu věcí, včetně samotné volby partnera,“ popsala. Navíc se bála rizika trombózy, který u ní zvyšuje fakt, že kouří. I ona ale přemýšlela o alternativách.

„Dříve jsem přemýšlela o tělísku, ale to je pořád velká jednorázová investice,“ vysvětluje. K tomu, že k podobnému řešení nepřistoupila nakonec vůbec, dopomohl i strach z toho, že by zavedení tělíska mohlo být bolestivé.

Odborníci se obávají, že v Česku přibude potratů

Podobně zřejmě uvažují i další z více než milionu žen, které od roku 2008 antikoncepci používat přestaly. A právě proto vzniklo Fórum antikoncepce. To chce docílit toho, aby ženy znaly všechny možnosti.

„Zaměřovat se samozřejmě budeme na všechny metody antikoncepce, tedy i na nehormonální metody, jako je nitroděložní tělísko, spermicidy a bariérové metody,“ dodává k tomu jeden z odborných koordinátorů projektu Tomáš Fait.

Hlavním cílem fóra je podle něj zajistit, aby v Česku nadále ubývalo potratů. Počtem uměle přerušených těhotenství na počet obyvatel totiž Česká republika předčila i státy jako Velká Británie nebo Švédsko.

Počet potratů zde totiž neustále klesal od 90. let až do roku 2007, tak jak se zvyšoval počet žen, které užívaly antikoncepci. Těch bylo v Česku nejvíce právě před deseti lety. Tehdy užívalo různé formy antikoncepce více než 3,5 milionu českých žen.

Antikoncepci vysadila skoro třetina Češek

V současné době ale lékaři pozorují ostrý pokles. Oproti maximu dnes antikoncepci užívá o 1,2 milionu Češek méně. „Od roku 2008, kdy počet uživatelek hormonální antikoncepce začal klesat, se tento trend zastavil a stagnuje,“ dodává Fait, jak se vývoj uživatelek antikoncepce projevil na počtu umělých potratů.

„V největším riziku jsou zejména mladé dívky a ženy, jejichž sexuální chování může významně ovlivnit jejich budoucí život,“ řekl k tomu při spuštění projektu předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS Vladimír Dvořák, která nad projektem převzala záštitu. Podle něj má Fórum antikoncepce pomoci ženám v tom, aby činily informovaná a zodpovědná rozhodnutí.

Dodává, že ale zatím není zřejmé, čím si vysvětlit tak razantní pokles žen, které antikoncepci používají. „Samozřejmě to může být způsobeno medializací již dříve známých rizik,“ připouští Fait. Společně s kolegy, se kterými na fóru spolupracuje, ale vidí problém jinde.

Fórum chce bořit mýty o antikoncepci

„Spíše se domníváme, že se jedná o obecný společenský trend odmítání hormonální léčby jako takové,“ vysvětluje. To je podle něj ale mnohdy zbytečné, podle průzkumu jsou navíc důvody k jejímu odmítání občas až malicherné.

Z průzkumu, který probíhal letos na jaře, totiž vyplývá, že pro 30 procent žen bylo největším strašákem možné přibrání na váze. Až na druhém místě se umístil strach z tromboembolické nemoci.

Jak ale upozornil další z odborníků, který plní roli odborného koordinátora projektu, Petr Křepelka, žádný ze seriózních průzkumů neodhalil souvislost mezi hormonální antikoncepcí a přibíráním na váze. Fórum by proto chtělo rozbít tento – i další mýty – které o antikoncepci panují.

Video  Češi mají čím dál tím méně sexu. Může za to hormonální antikoncepce?  - Adriana Krátká/BPŽ
Video se připravuje ...

Naty88 ( 4. října 2017 14:33 )

 Malicherné důvody?? Kámoška po 2 letech brání HA chtěla mimčo a po vysazení čekala 8 měsíců než se jí obnovil cyklus - vůbec neovulovala kvůli těmto tabletkam... Já prášky brala 7 let, a pak jsem vysadila kvůli každoměsíčním migrénám (a to mě původně vůbec nenapadlo spojovat s HA) a naladovosti a naprosté nechuti k sexu... Hned po vysazení vše ok... I přesto že mi prášky tehdy v 17 predepisovali hlavně kvůli pleti, ta se mi srovnala až po vysazení (chvíli teda extrémně špatná, ale za 3 měsíce už dobré)

Lenkaa ( 4. října 2017 09:57 )

 V článku citují samé muže, ty mají asi zkušenost?! Brala jsem HA s přestávkou (první porod) cca 10 let, při vysazeni kvůli plánování druhého potomka, jsem zažila peklo: návalu, pocení, dušnost, rudnutí, úzkost. Lékařka mi řekla, ze to muže trvat i několik týdnu (pro někoho prostě par týdnu, pro mě 3 týdny pekla, kdy jsem nedokázal normálně fungovat). Tak já se k antikoncepci určitě nevrátil, to radši třetí dítě 😉

marais ( 3. října 2017 20:11 )

Hormonální antikoncepce zamořuje vodu.

Ir77 ( 3. října 2017 19:50 )

 Já jí brala 10 let a nakonec jsem ji vysadila protože mi začali otekat a bolet nohy bylo to k nevydrzeni plus metličky po celych nohou. Vysadila sem a otoky a bolesti hned prestali jen metlicky nezmizely. Uz nikdy vic to svinstvo brat nehodlam. Ani nedoporucuji.

janejaneja ( 3. října 2017 15:42 )

To, že je antiko byznys- o tom žádná, ale to, že vám nevyhovovala-to už je jiný problém, proto nesuďte ženy, které ji berou ať už z důvodů bolesti břicha,které při braní antiko zmizí,či z důvodů dlouhého špinění, akné, atd. atd. A že jste přibíraly na váze ? Asi jste se překrmovaly.

Zobrazit celou diskusi