Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kondomy a tabletky jako „podpultovka“? Polské lékárny tiše stahují antikoncepci

Autor: mah, ČTK - 
4. dubna 2017
08:40

Lékárny „respektující svědomí“ svých pracovníků. Tak lékárny inzeruje Sdružení Katolických lékárníků Polska, které má asi dvě stovky členů. V takových lékárnách se kvůli katolické víře lékárníků neprodává antikoncepce, a to nejen „tablety den poté“, ale ani prezervativy. Členka sdružení Malgorzata Prusaková řekla listu Gazeta Wyborcza, že se jim hlásí lékárníci z celé země, kteří by chtěli pracovat právě v takových lékárnách. 

Přesná čísla o počtu takových lékáren nejsou k dispozici. Obvykle ani nebývají nijak viditelně označeny. Prusaková to vysvětluje tím, že chybí jasné předpisy, které by tuto otázku upravovaly. Asi 15 procent lékárníků podle aktivistky nechce antikoncepci prodávat.

„Je to umělý problém, takových lékáren je zanedbatelné promile,“ tvrdí Andrzej Denis z lékárnické komory v Gdaňsku. Lékáren je podle něj tolik, že nikdo nezůstane bez zboží, které si přeje.

Ve městech lze zajít do jiné lékárny. Ale v malých městech či na venkově mohou mít ženy problém s nalezením dostupné alternativy, oponuje feministka Elžbieta Jachlewská.

Dosavadní zákon upravující činnost lékáren se nezmiňuje o takzvané výhradě svědomí, na kterou se jednotlivec může odvolat, když odmítá vykonávat určitou činnost, neboť by to bylo v rozporu s jeho svědomím. Ale není tam ani zmínka bránící lékárníkům využít právo na svobodu svědomí a víry, zaručené ústavou, argumentuje Prusaková.

Nynější konzervativní vláda ve Varšavě v půli února ohlásila, že chce omezit volný prodej antikoncepčních tabletek zvaných „den poté“, aby byly pouze na recept. Záměr vyvolal protesty feministek, které loni na podzim dokázaly mohutnými demonstracemi přimět vládnoucí konzervativce ke stažení návrhu úplného zákazu interrupcí.

VIDEO: Může antikoncepce ovlivnit váš sexuální život?
Video  Češi mají čím dál tím méně sexu. Může za to hormonální antikoncepce?  - Adriana Krátká/BPŽ
Video se připravuje ...

andorea ( 4. dubna 2017 10:48 )

Jasně, stáhněte z prodeje prezervativy ať se mohou lépe šířit pohlavní nemoci! Pak ještě v zemi, kde jsou zakázané potraty omezte i antikoncepci a hned přibude spokojených rodin...V supermarketu vám muslimská pokladní nenamarkuje alkohol a vepřové, v lékárně zase svíčková bába neprodá antikoncepci...Hlavně neurazit něčí cítění... Jděte s tím někam!

ivoadler ( 4. dubna 2017 10:21 )

Jasně, antikoncepce se prodávat nebude, pan farář to nemá rád. Viagra se prodávat může. Ta se hodí i panu faráři.

Zobrazit celou diskusi