Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Topíte se v nenávisti.“ Hájila u soudu dívku v hidžábu, teď čelí zlobě „naštvaných matek“

Autor: Matěj Hynek - 
23. září 2017
05:00

Advokátka, která zastupovala mladou Somálku v soudu kvůli zákazu hidžábu na střední zdravotnické škole, čelí zlobě a kritice. Zaútočila na ni totiž Facebooková skupina „Naštvané matky“. A to příspěvkem, který skupina sdílela svým 33 tisícům odběratelům. Zveřejnily v něm fotku advokátky, která dle nich svou klientku podporovala v nesmyslné žalobě. Advokátka si ale podle svých slov nechce lámat hlavu s někým, kdo se utápí ve vlastní nenávisti.

„Takto vypadá tvář advokátky, která aktivně podporuje islamizaci,“ píší Naštvané matky v příspěvku na sociální síti Facebook. Podle skupiny není možné, aby Somálka, která se soudila se školou o možnost účastnit se výuky v hidžábu, „vyvolala sama od sebe soudní spor“, a to „bez znalosti češtiny“.

Skupina v příspěvku tak vyjádřila doměnku, že za žalobou stojí nejmenované neziskové organizace a aktivisté, „kteří jsou hlavními hybateli evropské islamizace“. „Advokátka nezastupuje žalovanou stranu, ale stranu, která vyvolává spor, prolamující naše běžná pravidla,“ stojí dále v příspěvku.

Somálská studentka požadovala soudní cestou omluvu a 60 tisíc navrch za to, že jí škola zakázala nosit pokrývku muslimských žen hidžáb. Tento týden však soud zamítl i její odvolání a soud opět prohrála.

Mezitím se však rozdmýchala silná kritika i samotné advokátky. Netrvalo dlouho a lidé začali v komentářích sdílet i kontakt na právničku a její advokátní kancelář. „Vyhodit z advokátní komory. A to okamžitě. Než nadělá větší zlo, aby se zviditelnila,“ napsal například jeden z diskutujících.

Právničku útok zaskočil

Samotná právnička uvádí, že se s odporem již setkala. Nikdy ale nezažila takto přímý útok na svou osobu. „Paradoxně jsme se v kanceláři nesetkali s takovým odporem, ani když jsme zastupovali sympatizanty nacismu, otcovrahy či osoby zneužívající děti,“ řekla k tomu advokátka pro Blesk.cz s tím, že nošení šátku proti tomu není takovým přečinem.

Na začátku se jí navíc příspěvek dotknul zejména tím, že ji obvinil z podpory islamismu. „Jsem odpůrce jakýchkoliv fanatismů včetně islamismu a mám velmi ráda svou zemi,“ vysvětlila.

Zároveň ji vyděsila formulace příspěvku, který nepřímo vyzývá k pomstě. „Může se najít nějaký samozvaný ochránce národa, i psychicky nemocný, který se rozhodne zbavit svět někoho, kdo je takto, byť lživě, vykreslen,“ upozorňuje na možný důsledek takového příspěvku.

S jistou mírou nepochopení své role se podle podle právničky advokáti setkávali vždy. Přímé útoky proti nim ale nebyly a nejsou běžné. Podobné případy se ale podle advokátky začínají objevovat v zahraničí. „Jsem proto ráda, že se k věci vyjádřila i Česká advokátní komora, neboť se obávám, že podobných případů bude přibývat,“ přidala své znepokojení.

Ani v kauze sporu o hidžáb nešlo o první útok. „První podobný jsem zaregistrovala již před rokem, kdy se média začala více zajímat o případ vyloučení muslimské dívky ze zdravotní školy,“ vysvětluje advokátka.

Nezměrná vulgarita

Kromě příspěvků na sociálních sítích prý chodí advokátce vzkazy na e-mail i přes Facebook. „Vulgarita některých příspěvků je bohužel nezměrná,“ dodává. Podle právničky šlo však v současném ataku čistě o snahu zastrašit ji před soudním líčením. 

„Raději se budu věnovat něčemu užitečnějšímu, než se soudit s někým, kdo se utápí ve své nenávisti,“ odpověděla advokátka na dotaz, zda zvažuje právní kroky. Sama prý ví, jak jsou soudní spory vyčerpávající, a energii bude radši věnovat rodině, přátelům nebo své práci.

Jako největší zadostiučení jí tak stačí, že příspěvek měl alespoň jeden pozitivní efekt. „Vyburcoval mnoho lidí k tomu, aby se proti takovým praktikám ohradili,“ vysvětlila advokátka.

Velká část komentářů skutečně snahu skupiny odsuzuje. Lidé poukazují zejména na to, že zpochybňováním nároku na právního zástupce popírají zákony, které se podle svých slov pokouší hájit. „Chápete vůbec, že na právní zastoupení má právo každý?“ poukazuje jedna z diskutujících, která advokátce vyjádřila podporu.

Česká advokátní komora jednání odsoudila

Příspěvek vyvolal i zmiňovanou reakci České advokátní komory. „Česká advokátní komora připomíná, že podle Listiny základních lidských práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku, se základní práva a svobody zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství,“ uvedlo ve svém prohlášení vedení ČAK.

Komora dále upozornila, že právo na právní pomoc patří k základním lidským právům. „Toto právo zajišťují především advokáti,“ stojí v prohlášení vedení ČAK. Podle advokátů skupina napadá jejich kolegyni za to, že pomáhá realizovat základní právo člověka. Podle vedení ČAK je takové chování a ztotožňování advokáta a jeho klienta nepřijatelné. „Česká advokátní komora takové jednání odsuzuje,“ zakončilo vedení svou reakci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině