Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tuzemák trnem v oku EU, jeho přísada je prý rakovinotvorná. Zmizí z českých regálů?

Autor: zuz - 
20. září 2017
10:54

Hrozí, že oblíbený český rum zmizí z regálů v obchodech? Minimálně by mohl postrádat své typické „rumové“ aroma. Vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin totiž tvrdí, že obsahuje rakovinotvornou látku. S informací přišly dnešní Hospodářské noviny. Dočkáme se vánočního cukroví bez rumu?

Závěry výzkumu, který by tuzemský rum usvědčil z jeho rakovinotvornosti, se bude zabývat Evropská komise. Pokud by to vypadalo špatně, tak budou prý poslanci žádat o výjimku. To Hospodářským novinám (HN) potvrdil ministr zemědělství Marian Jurečka.

Rum se v Česku pouze nepije, přidává se do nejrůznějšího, nejen vánočního, cukroví a používá se nejen při pečení, ale i při vaření. Není to ale poprvé, kdy se stává český rum trnem v oku Evropské unie. Už to tady bylo v roce 2003, kdy se musel přejmenovat z Tuzemského rumu na Tuzemák. Nevyrábí se totiž z třinového cukru, ale třeba z brambor. A jde tak o potravinářský líh dochucený rumovou trestí.

Jurečka: Budeme chtít výjimku

„Chtěli bychom s Evropskou komisí i s úřadem pro bezpečnost potravin jednat, budeme chtít všechny doklady a vědět, jestli v tom malém množství, které v rumu je, je látka nebezpečná,“ uvedl ministr Jurečka pro HN.

Evropská komise zatím neví, jak s údajně problematickou lihovinou naloží. Výrobky, ve kterých je obsaženo rumové aroma, se nedělají pouze v Česku, případný zákaz by se týkal i dalších zemí.

Brusel může přísadu nejen zakázat, ale také udělit zmiňovanou výjimku. K tomu došlo např. v případě Švédska a některých ryb. Švédové je smějí konzumovat, ale ne vyvážet. Čára přes rozpočet však podle HN hrozí největším českým likérkám. Například pro Plzeň-Božkov je jejich rum Božkov dvojka na trhu.

 

rumaniac ( 11. října 2017 13:48 )

Já považuji za rum jen ten z cukrové třtiny. Ale na druhé straně chápu tradice. Vždy tady byl rum, náš rum a i to, že se to nesmí jmenovat rum, ale tuzemák a spol, tak to se mi zdá jako pitomost. A kdyby změnili složení u mých rumů, tak bych taky prskal. Ale já si teď našel v Praze super prodejnu na rumy v tom novém Chodově, tak mě to až tak netrápí, že se bude měnit tuzemák

agfor ( 20. září 2017 14:28 )

Co si ještě necháme od prohnilé EU zakázat ? Zlikvidovali nám cukrovary (teď se kvóty na výrobu cukru ruší), zlikvidovali nám zemědělství a teď nám berou RUM ( tedy ten 37,5% Tuzemácký hnus, co z něj zbyl). Kdysi si známí z Německa pro náč Rum jezdili, protože ten jejich se nedal pít.

gabreta ( 20. září 2017 12:55 )

Jen když je člověk nalitej po Rumu, tam může chvíli zapomenout na blby v EU. Střízlivej je nestráví!!

Nezadat ( 20. září 2017 11:19 )

Do P.iČ.E Z CELOU EU!!!Že je nese.re to jedovatý žrádlo co sem ty svi,ně cpou.

Zobrazit celou diskusi