Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budeme v budoucnu volat levněji? Telekomunikační úřad zvažuje regulaci cen

Autor: ČTK, base - 
17. srpna 2017
10:38

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se chystá zavést regulaci velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám. Podle něj na něm není efektivní hospodářská soutěž, zejména u rezidentních zákazníků. ČTÚ to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě. 

Na základě tzv. testu tří kritérií nalezl úřad bariéry vstupu na trh a zjistil, že na maloobchodním i velkoobchodním trhu není efektivní hospodářská soutěž zejména v segmentu rezidentních zákazníků. Dále zjistil, že právo hospodářské soutěže není dostatečné pro odstranění nalezených problémů.

Výsledky testování, které zahrnovalo i mobilní datové služby, ve čtvrtek ČTÚ předložil k veřejné konzultaci. Poté by měla následovat analýza trhu a na jejím základě úřad rozhodne, zda přistoupí k cenové či necenové regulaci trhu.

„Podotýkám, že všechno podléhá poměrně rigidnímu procesu, jehož součástí je i notifikace Evropskou komisí, a není to otázka příštích dnů ani týdnů,“ uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Vysoké ceny mobilních dat v minulých měsících kritizovali někteří politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten se také minulý měsíc setkal s předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem. Sobotka po setkání řekl, že během několika měsíců čeká výsledky tlaku na snížení cen mobilních dat pro spotřebitele.

Na českém trhu působí tři mobilní operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone, a kolem 180 virtuálních operátorů. Dohromady obsluhují více než 14 milionů zákazníků.

VIDEO: Jak se Poláci bouřili kvůli reklamě T-Mobile

Video  Poláci se bouřili kvůli české reklamě a kancléř papaláš?!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

arne100 ( 17. srpna 2017 12:41 )

Tady jsou jen závisláci na mobilní telefon.Když vidím ty hlupáky co si sedají do tramvají a autobusů a hned maj mobilv ruce a už žvaní tak je lituji jelikož v té své makovici duté nic nemají.Mám taky mobil ale že bych byl na něm závislý to ne.Já tak někdy provolám 100kč za měsíc Chci mít klid a ne neustálé žvanění o ničem.

Zobrazit celou diskusi