Jeden z živnostníků, který z pochopitelných důvodů nechtěl být jmenován, Blesku řekl: „Babiš říká, že na pokladně stačí zmáčknout dvě tlačítka a do pár vteřin máte účtenku. To možná ano, ale v ideálních podmínkách. Mně to trvá někdy až minutu.“ Není jediný, který takový problém řeší.

„Hromada lidí to zabalila, já je chápu. Ty pokladny nejsou spolehlivé a stojí hromadu peněz. Když se mi rozbila, volal jsem na opravu a tam mi řekli, že neví, co s tím. Ať prý pomačkám pár tlačítek a počkám, co mi to napíše,“ stěžuje si stánkař.

Místní čekají na sezónu. Při otázce, jak se vám líbí letošní trhy, se paní Jana (32) zamyslí: „Je jich dost málo. Ale třeba se rozrostou, až přijde sezóna. Loni to tady bylo plné, nevím, proč je jich tak málo.“ Brňané často vnímají právě Zelný trh jako centrum města. Místo dýchne tradiční atmosférou, nabízí větší klid. Náměstí Svobody je sice hlavním náměstím, lidé tudy však jen prochází. „Zelňák mám radši. Náměstí Svobody je pro turisty. Tady je větší klid, kavárny, divadlo, přímo tudy nejezdí MHD,“ doplňuje paní Jana.

Oficiální stránky správy tržiště hlásí: „Snahou provozovatele, tedy městské části Brno-střed, je proměnit místo, na kterém se prodávalo především ovoce a zelenina, na pestré potravinové a farmářské trhy.“ Jak ale zajistit pestré a bohaté trhy, když prodejce limituje povinnost provozu registračních pokladen? Správce trhů má tak nelehký úkol: I přes problémy s EET přinést do města tradiční kouzlo barevných stánků, na něž jsou obyvatelé zvyklí.

VIDEO: Andrej Babiš o EET v předvolební debatě Blesk Zpráv

Video
Video se připravuje ...

Babiš vs. ostatní: Lídři si ho "podali" kvůli EET v debatě Blesku 

VIDEO: Před krachem podnikatelů kvůli EET varoval i europoslanec Polčák ze STAN, poslechněte si jeho argumenty:

Video
Video se připravuje ...

Tvrzení europoslance Polčáka: EET „zadusí“ až 700 provozoven, některým se to možná hodilo Vera Renovica, Lukáš Červený