Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel hrdina 2. světové války Klemeš. Poslední výsadkář vyslaný z Británie

Autor: ČTK, mah - 
7. srpna 2017
19:47

V pondělí odpoledne zemřel generálporučík Jaroslav Klemeš. Za druhé světové války byl v únoru 1945 vysazen v Československu v rámci Operace Platinum-Pewter. Dlouholetý patron českých výsadkářů, který za své činy získal Řád bílého lva, Československý válečný kříž a další ocenění, byl posledním žijícím výsadkářem, který byl za války vyslán z Velké Británie do Československa.

„Odešel nejen poslední žijící parašutista vysazený v protektorátu, ale i dlouholetý patron armádních výsadkářů,“ uvedl ministr Stropnický. Klemeš podle něj zemřel dnes odpoledne.

Jaroslav Klemeš, který se narodil 31. ledna 1922 v rodině úředníka berní správy ve slovenské Čadci a vyučil se obchodním příručím, v roce 1940 uprchl do československé zahraniční armády. Přešel přes Maďarsko, kde byl nějaký čas vězněn, Jugoslávii, Řecko, Turecko a Sýrii do Francie. Zde byl zařazen do spojovací čety v československém zahraničním vojsku a zúčastnil se bojů o Francii. Po pádu Francie odešel do Velké Británie, kde byl přidělen ke spojovací četě a absolvoval radiotelegrafický kurz. V dalších letech prodělal sabotážní kurz, parašutistický výcvik a střelecký, spojovací a konspirační kurz.

V roce 1944 byl přidělen do skupiny Platinium, která byla později spojena se skupinou Pewter. Po řadě dalších výcviků a školení a povýšení do hodnosti četaře byl 17. února 1945 vysazen poblíž Nasavrk na Chrudimsku. Nejprve se účastnil odboje na Vysočině, v závěru války se přesunul do Prahy. V době květnového povstání obsluhoval jedinou povstaleckou stanici Anna, udržoval spojení s Londýnem a vládou v Košicích. „Informoval o situaci během Pražského povstání, dokonce v určitých okamžicích musel vysílat nekódovaně, otevřenou řečí,“ řekl o něm Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu.

Komunisty byl hrdina perzekuován

Po válce byl vyznamenán Československým válečným křížem a stal se důstojníkem z povolání. V hodnosti nadporučíka byl přiřazen k 2. pěšímu pluku v Litoměřicích. Po nástupu komunistické diktatury byl v roce 1950 z armády propuštěn a později zatčen. Byl degradován a odsouzen ke dvěma letům vězení za údajné neoznámení trestného činu zrady.

Po návratu z vězení mu byl určen nucený pobyt v Ústí nad Labem a práce v dělnických profesích. Pracoval jako skladník, závozník a řidič ČSAD v Ústí nad Labem. Komunistická StB ho na přelomu 50. a 60. let vedla jako svého spolupracovníka.

V roce 1968 byl rehabilitován a byla mu vrácena hodnost i vyznamenání. Ocenění svých válečných zásluh se dočkal až po pádu komunistického režimu. V roce 1990 byl povýšen na podplukovníka v záloze, v roce 1992 do hodnosti plukovníka v záloze. V květnu 2010 ho prezident Václav Klaus jmenoval brigádním generálem a v říjnu 2013 ho prezident Zeman povýšil na generálmajora. Mimo vysokých státních vyznamenání byl například také jmenován čestným občanem Ústí nad Labem a čestným členem Klubu vojenské historie v Ústí nad Labem.

VIDEO: Nejslavnější akcí výsadkářů byl atentát na říšského protektora, ten se stal před 75 lety.

Zobrazit celou diskusi