Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sirup na kašel vraťte do lékárny, může v něm být plíseň, vyzvali kontroloři

Sirup na kašel Ambrobene se šarží S21858 může obsahovat plíseň.
Sirup na kašel Ambrobene se šarží S21858 může obsahovat plíseň.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
3. srpna 2017
14:42

Sirup na kašel Ambrobene, který se používá i pro malé děti, může být závadný. V případě, že na obalu najdete číslo šarže S21858, neprodleně jej přestaňte užívat a vraťte jej do lékárny, vyzývají kontroloři. Identifikována v něm totiž byla samotným výrobcem zvýšená přítomnost plísně. Do lékáren je možné jej vracet do 1. října.

Německý výrobce stahuje šarži S21858 sirupu na kašel Ambrobene, který se používá i pro malé děti. Může obsahovat plíseň, v Česku se ale problémy zatím neobjevily. Informoval o tom dnes Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Lidé mohou sirupy této šarže včetně otevřených balení vyměnit v lékárně za nové. V lékárnách a u pacientů jich může být až 14 tisíc balení.

„Pacienti, kteří mají tento přípravek doma, by jej měli neprodleně přestat používat. Načatá i nenačatá balení je možné vracet zpět do lékárny až do 1. října, nejlépe do té, ve které byl lék pacientovi vydán. Pacient obdrží nové balení z jiné šarže, která není závadou v jakosti dotčena,“ informoval SÚKL.

Volně prodejný sirup Ambrobene se používá při akutních a chronických onemocněních dýchacích cest spojených s obtížným vykašláváním, infekčních onemocněních dýchacích cest a při akutních a chronických zánětech vedlejších nosních dutin. V Česku ho má registrovaný německá firma Ratiopharm GmbH.

VIDEO: Nekupujte ilegální léky, varuje Europol

Zobrazit celou diskusi