Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Starší lékaři hrozí, že okamžitě skončí. Vadí jim povinné e-recepty

Autor: bud - 
26. července 2017
06:09

Počet lékařů, kteří se už zapojili do systému elektronických receptů, se od podzimu loňského roku zdvojnásobil. V současné době je využívá přibližně 10 tisíc lékařů, což je asi pětina celkového počtu. Povinné bez výjimky budou e-recepty od roku 2018, část starších lékařů proti tomu stále protestuje a hrozí, že své ordinace zavřou.

Každý čtvrtý lékař v Česku má více než 60 let a situace se nadále zhoršuje. Průměrný věk praktiků pro dospělé je 54 let, což je o tři roky více než o dekádu dříve. V případě pediatrů, kteří obecně patří k nejstarším lékařům, je průměrný věk dokonce 56 let. A co je horší, tato čísla neustále rostou, varuje Česká lékařská komora (ČLK).

Raději důchod, než vydávat e-recepty

Závažné dopady to může mít už na začátku příštího roku, kdy se zavedou povinné elektronické recepty pro všechny lékaře i pacienty. Právě starší lékaři, kteří jsou často i v důchodovém věku, totiž e-recepty vnímají problematicky.

Část z nich dokonce hrozí, že po jejich povinném zavedení se svou praxí skončí a odejdou do důchodu. Týkat by se to mohlo hlavně menších obcí nebo ordinací na venkově.

„Ti lékaři jsou jiná generace a k počítačům nemají takový vztah jako mladší. Nejde o to, že by s počítačem nepracovali, nehledali informace nebo neposílali e-maily, to není problém. Jde o to, že v tomto případě půjde o využívání počítačů pro samotné vydání receptu. A to vyžaduje určité zabezpečení a další technické věci, které jsou náročné,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí ČLK Michal Sojka s tím, že řada lékařů o odchodu reálně uvažuje.

Někteří nejstarší lékaři počítače v ordinacích stále nemají, podle průzkumu ministerstva zdravotnictví z roku 2015 jde o stovky případů. Dokonce i zdravotní pojišťovny podle informací Blesk.cz registrují, že lékaři někdy posílají papírová vyúčtování lékařských služeb, přestože jsou požadována vyúčtování elektronická.

Výpadek internetu? Nejistota trvá

Problémem je podle Sojky i skutečnost, že zatím neexistuje vyhláška, která by měla řešit některé technické detaily nebo výjimky. „Příkladem může být situace, kdy internet vypadne a bude potřeba vydat papírový recept,“ uvedl Sojka s tím, že některé oblasti mají špatné internetové pokrytí, což by mohlo způsobit zbytečné čekání pacientů.

Ministerstvo zdravotnictví s těmito případy počítá a výjimky plánuje zapracovat. „Návrh vyhlášky se nachází v přípravě a předpokládáme jeho předložení do připomínkového řízení do konce léta. Děláme všechno pro to, aby vyhláška byla publikována s dostatečnou lhůtou, a především, aby postihla všechny situace, které by komplikovaly předepisování léčivých přípravků prostřednictvím elektronického receptu,“ uvedla mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Další funkce v nedohlednu

V systému je nyní asi 10 tisíc lékařů, celkově se jejich počet v Česku odhaduje na 45 až 50 tisíc. Každý měsíc se zapojí stovky až tisíce nových. „Obávali jsme se, že největší nápor žádostí uživatelů přijde v posledních dnech letošního roku. Snažíme se několik měsíců apelovat a funguje to,“ uvedl Petr Koucký ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Systém elektronických receptů byl prosazován i kvůli tomu, že by měl nabízet nové funkce, jako například přehled všech předepsaných léků u pacienta nebo kontrolu duplicit či nežádoucích účinků při jejich kombinaci. Jenže zavedení takzvaného lékového záznamu podle vyjádření SÚKL vyžaduje změnu legislativy, a to je zatím v nedohlednu.

VIDEO: Chybí dostatečné vzdělávání mladých lékařů, nikdo se jim nevěnuje. Proč?

Video  Monika Hilšerová o vzdělávání mladých lékařů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 16. srpna 2017 11:41 )

Ti mladi maji namireno do Nemecka, aNGLIE ATD... cTETE PROSIMM M NOVINY

doktormediciny ( 16. srpna 2017 11:38 )

Pp 10...Nemate tak moc m pravdu.Ono je pravda,m ze se treba porody delaji v nemocnici,imjnfarkty se dnes neleci klidem ale BY PASSEM,atd Z pohledu venkovskych lidi je hodnotnejsi lekar s lekarskou fakultoua atestaci....nez ze tam nebude nikdo...Snad zdfravotnikm Cerveneho krize

sorgedoktor ( 16. srpna 2017 11:33 )

kRAKONOS....oVSEM PRO TY LEKARE TO TAK MOC VYHODNE NEBYLO. jEZDIL V NOKCI,,M PAK sel ordinovat.V praco zival am lide si stezovali ze ziva

tgbg ( 27. července 2017 08:24 )

Ať klidně skončí. Stejně jsou to bývalí komunističtí lapiduši, kteří vůbec nic léčit neumí a vystudovali tak akorát VÚML. Spíš komunistickým vyvrhelům pomáhali likvidovat důchodce, aby jim komunisti nemuseli platit již tak ubohý a bídný důchod v řádu několika stokorun.

Lena2006 ( 26. července 2017 19:16 )

ano a dokonce ještě není ani důchodovém věku

Zobrazit celou diskusi