Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Demonstrace se zvrhla: Desítky aktivistů vtrhly do dolu Bílina

Autor: ČTK, val - 
24. června 2017
14:39

Několik desítek aktivistů proniklo v sobotu odpoledne do lomu Bílina u Braňan na Mostecku. Policie je vyzvala, aby prostor opustili, informoval krajský policejní mluvčí Daniel Vítek. Do Braňan se vydali po dopoledním pochodu k hranici limitů těžby uhlí u Horního Jiřetína.

Krátce po dopoledním pochodu, kde na hraně lomu ČSA aktivisté udělali živý řetěz značící hranici limitů, nasedli aktivisté do autobusů a přesunuli se do Braňan. Několik desítek jich vyběhlo do lomu Bílina. „Pomalu se blížíme až na dno jámy. Je pro nás důležité, že jsme na místě, kde vláda limity těžby prolomila," řekl jeden z nich Mikuláš Černík.

Video  Komentáře premiéra Sobotky, ministra financí Babiše a ministra život. prostředí Brabce k rozhodnutí prolomit limity těžby hnědého uhlí.  - Blesk / Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Policie má v okolí lomu pořádkové jednotky, antikonfliktní týmy nebo vrtulník. „Vyzvali jsme je, aby důlní prostor opustili, protože se dopouštějí protiprávního jednání,“ řekl Vítek. „Policie proti nám nezasáhla, jen nám nad hlavou létá vrtulník,“ doplnil Černík. Další aktivisté zamířili k elektrárně v Ledvicích u Teplic. Do areálu se ale dostat nepokusili, jen rozvinuli transparent.

Akce navázaly na dopolední pochod za zachování limitů těžby, kterého se u Horního Jiřetína zúčastnily víc než dvě stovky lidí. Smyslem akce je upozornit na změny klimatu a její důsledky, řekli organizátoři.

Případným prolomením limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku by Horní Jiřetín a sousední Černice byly bezprostředně těžbou ohroženy. „To, že je v plánu, aby těžba pokračovala dál, je pro nás v zásadě nedostatečné. Jsme proti tomu, aby se těžilo. Tím pádem nemůžeme v našem úsilí ustat,“ řekl Černík. Účastníci pochodovali asi tři kilometry k hraně lomu ČSA. Poté udělali lidský řetěz a pokračovali k Černicím.

Aktivisté na dolu Bílina Aktivisté na dolu Bílina | ČTK

V Jiřetíně a okolí jsou stovky policistů. Mluvčí policie Daniel Vítek pro Blesk.cz uvedl, že situaci monitorují, ale nemuseli zatím zasahovat. Na příjezdových trasách do Jiřetína už od pátku hlídkuje policie. Ve městě jsou pořádkové jednotky a desítky policistů z antikonfliktního týmu.

Územní ekologické limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády premiéra Petra Pitharta v roce 1991. Limity zaručily městům a obcím, pod nimiž leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, a jako těžbou nepřekročitelné linie měly chránit zbytky přírody i dopravní a technické infrastruktury severočeské hnědouhelné pánve.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v říjnu 2015 rozhodl, že se posunou limity těžby na dole Bílina a naopak u lomu ČSA, který sousedí s Horním Jiřetínem, zůstanou zachovány.

Video  Ústí křičelo na ministry: Prolomte těžební limity, chceme práci!  - Ivo Brániš, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi