Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dva Češi se nakazili smrtící cholerou. S nemocí přiletěli domů

Autor: bru/ČTK - 
24. května 2017
13:39

Dva Češi se při pracovním pobytu na ostrově Zanzibar ve východoafrické Tanzanii nakazili cholerou, nyní jsou v domácí karanténě. Informaci přinesl Zdravotnický deník. Naposledy byla nemoc v Česku zaznamenána před 15 lety. Toto průjmové onemocnění se šíří především v zemích jihovýchodní Asie a subsaharské Afriky, hlavně kontaminovanou vodou či potravinami.

Oba pacienti, u nichž byla diagnostikována cholera po návratu ze Zanzibaru, jsou již propuštěni z Ústřední vojenské nemocnice a jsou v domácí karanténě do doby tří negativních výsledků odběrů stolice,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Nemoc zabíjí v rozvojových zemích

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené vodou či potravou znečištěnou fekáliemi. Příznaky jsou silné průjmy a dehydratace organismu. Inkubační doba je několik dnů.

Neléčená může být v polovině případů i smrtelná. V rozvojových zemích při epidemiích umírá tři až 15 procent pacientů, v zemích s vyspělým zdravotnictvím méně než procento nakažených.

Poslední dva případy cholery v Česku byly zaznamenány v roce 2002. Oba pacienti se nakazili zřejmě z kontaminované vody, jeden v Indii a druhý v Thajsku. Předtím ji přivezl český pacient v roce 1986 z Egypta.

Proti nemoci se můžete očkovat

V Tanzanii bylo podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) loni v dubnu zaznamenáno přes 24.000 případů cholery, 300 z nich na Zanzibaru.

Proti choleře je v Česku dostupné očkování, dvě dávky ve formě nápoje ochrání na dva roky. Prevencí je používání bezpečné vody na mytí obličeje a čištění zubů, dodržování základní hygieny a obezřetnost při konzumaci jídla a nápojů.

provokaterka ( 24. května 2017 15:17 )

V zahraničí se nakazí a k nám se přijdou léčit.

Zobrazit celou diskusi