Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ptačí chřipku už hlásí i Pardubicko. Nemoc má v Česku dvě desítky ohnisek

Autor: hrk, ČTK - 
5. února 2017
11:55

Veterináři během víkendu potvrdili pět nových ohnisek ptačí chřipky. Jedno je i v Pardubickém kraji, kde dosud žádné ohnisko nebylo. Ve všech případech šlo o neregistrované malochovy, zbývající zvířata budou utracena většinou v neděli. Počet českých ohnisek tak vzrostl o třetinu na dvacet. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

V Pardubickém kraji je potvrzena choroba v Ústí nad Orlicí, kde má chovatel zhruba 50 ptáků. Další ohniska jsou v Liberci v chovu s deseti kusy drůbeže, v Orlové v Moravskoslezském kraji, kde má chovatel 50 kusů, a ve středočeské Hlásné Třebáni a v Kostelci nad Labem.

„Z celkového počtu osmi slepic jich uhynulo sedm a z celkového počtu 11 kachen uhynula jedna, zbytek ptáků byl v sobotu utracen,“ řekl o Kostelci Pejchal. V Třebáni má chovatel 50 kusů drůbeže, která se bude utrácet v pondělí.

V pondělí se také okolo ohnisek vytyčí ochranná a dozorová pásma, kde je zpřísněný veterinární dozor. „Mimo to byla v průběhu víkendu potvrzena ptačí chřipka také u volně žijící volavky v Třeboni,“ dodal mluvčí.

Už začátkem ledna bylo potvrzeno ohnisko ptačí chřipky v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ. Veterináři společně s hasiči tam 9. ledna utratili přes 1000 kusů ptactva. O utracení ptáků z dvou nových ohnisek se starají pouze veterináři. „Můžeme potvrdit dvě nová ohniska ve Středočeském kraji, ale vzhledem k nízkému počtu ptáků v chovech nebyli hasiči požádáni o spolupráci,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Zhruba před měsícem veterináři potvrdili v Česku přibližně po desetiletí první ohnisko ptačí chřipky. Bylo na jižní Moravě, během několika dnů se tam objevila další. Od té doby vybili kolem 37 tisíc ptáků, nemoc je na většině území státu. Veterináři také například zakázali v celé ČR pořádat výstavy ptactva. Tato omezení stále trvají a vzhledem k tomu, že počet ohnisek se stále navyšuje, nepředpokládá se, že by byla během února zrušena.

Většina ohnisek je na jihu republiky, jak na Moravě, tak v Čechách. V jižních Čechách byly vybity dva větší chovy, v ostatních případech šlo o drobné chovy.

bibulkan ( 5. února 2017 13:10 )

 V Pardubicích na sídlišti Polabiny u rybníku Bajkal nalezena mrtvá labuť a potvrzena u ni ptačí chřipka....viz.pardubický deník

Zobrazit celou diskusi