Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Koruna sílí a má dobré vyhlídky. Pomohl jí sentiment, tvrdí ekonom

Autor: ČTK, Mii - 
19. května 2017
17:57

Česká měna v pátek posílala vůči oběma hlavním měnám. Kolem 17:00 měla hodnotu 26,50 Kč/EUR a 23,67/USD. Oproti čtvrtečnímu závěru si koruna polepšila k euru o šest haléřů, k americkému dolaru zpevnila o 20 haléřů. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. 

Kurz koruny k euru se během pátečního odpoledne opakovaně pohyboval pod hranicí 26,50. Krátkodobě se dostal i pod 26,49 Kč/EUR.

Podle ekonoma Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance koruně pomáhal sentiment. „Příští týden by mírné posilování koruny mělo pokračovat,“ domnívá se Pikora.

V souvislosti s kurzem koruny upozornil Pikora na vyjádření člena bankovní rady Marka Mory pro páteční Hospodářské noviny. „Mora prohlásil zhruba to, že pokud koruna výrazněji neposílí, bude ČNB pomalu a postupně zvyšovat své úrokové sazby,“ upozornil Pikora. Mora v rozhovoru také varoval před zbrklým přijetím eura.

Na začátku dubna se Česká národní banka (ČNB) rozhodla zastavit intervence koruny. Co to pro měnu znamenalo?

moiaza ( 19. května 2017 20:38 )

Ráno se koruna prudce propadá a odpoledne sílí a má dobré jméno. Je vidět, že naší ministři finaci a bankéři mají ve svých hlavách jasno. Český volič, dobrý pro jejich zábavu.

Zobrazit celou diskusi