Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Paskov za několik hodin opustí přes tisíc zaměstnanců. V dole končí těžba

Autor: ČTK, deb - 
30. března 2017
18:18

Z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, kde v pátek skončí těžba černého uhlí, odejde k 31. březnu 1030 zaměstnanců. Přes 300 lidí bude v dole dál pracovat na jeho útlumu a 183 horníků přejde do dolů na Karvinsko, potvrdil to mluvčí společnosti OKD Ivo Čelechovský. Důl byl ztrátový, firma OKD, která je od loňska v úpadku, ho zavírá z ekonomických důvodů.

Přímo na dvou šachtách dolu, Staříči a Chlebovicích, pracuje přes 1300 lidí. Pod Důl Paskov, jenž se oficiálně nazývá Důlní závod 3, ale spadá například také úpravna uhlí v Paskově. Mezi zaměstnanci, kteří OKD k poslednímu březnu opustí, tak bude 903 horníků, 74 lidí z úpraven, 40 zaměstnanců, kteří pracují v servisních službách, a 13 lidí z vedení podniku. „Dosud nevyřešených zůstává 26 zaměstnanců, kteří jsou na dlouhodobé nemocenské,“ řekl Čelechovský.

Nejvíce zaměstnanců, kteří OKD opouštějí, je z Frýdku-Místku, je jich zhruba 330. Přes 200 pracovníků pochází z Ostravy, 60 z Havířova, 31 ze Staříče, 26 z Příboru na Novojičínsku, 23 z Kopřivnice rovněž na Novojičínsku.

OKD nabízelo příspěvek až 80 000 korun horníkům, kteří by přešli pracovat do dolů na Karvinsko, kde firma zaměstnance naopak shání. Na přesun ale přistoupilo jen 183 lidí, ostatní to odmítli například kvůli tomu, že by museli dojíždět dál než dosud.

V celém OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje okolo 11 000 lidí, kmenových zaměstnanců je přes 9000. Do potíží firmu přivedly klesající ceny uhlí a předluženost. Od vyhlášení insolvence, kterou navrhlo samo OKD, už firma udělala mnoho úsporných opatření. Jedním z dalších je právě ukončení těžby v Dole Paskov. Postupně se mají zavírat další doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.

VIDEO: Podívejte se, jak debatovali lídři kraje minulý rok o osudu OKD.

Video  Jak zmírnit utrpení horníků? Lídři kraje debatovali o osudu OKD.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi