Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Meningokok způsobuje epilepsii i ztrátu končetin. V Česku zabil malé dítě (†4)

  • Autor: ula - 
    14. 3. 2017
    06:00

    V ústecké nemocnici zemřela minulý týden čtyřletá holčička na meningokokovou infekci. Do nemocnice byla převezena ve velmi vážném stavu a lékaři bojovali o její život dva dny. V Libereckém kraji se jedná už o druhý případ, šíření infekce ale hygienici nepředpokládají. Meningokok patří podle lékařů k nejnebezpečnějším patogenům, které se u nás vyskytují. Spouštěčem může být i psychická únava. Existuje nějaká prevence?

  • 1.Meningokok se přenáší slinami

    Meningokok je bakterie, která se běžně vyskytuje v lidské populaci a přenáší se nepozorovaně vzdušnou cestou. Přenos je možný i slinami – líbání, příbor, sklenice. Z hlediska možného vlivu na lidský organismus patří meningokok k nejnebezpečnějším patogenům, které se u nás vyskytují,“ řekl Blesk.cz Rastislav Maďar, odborný garant center očkování a cestovní medicíny z kliniky Avenier.

    Meningokok Meningokok | Profimedia

  • 2.Spouštěčem může být i psychika

    Nakazit se můžeme většinou od nosičů bakterie, tedy od lidí, kteří nemají žádné viditelné projevy nákazy. Bakterie dočasně osídluje horní dýchací cesty člověka a tam čeká na svou příležitost.

     

    Nosičů meningokoků je v populaci až 10 %. „Pokud bakterie projde z krku do krve a napadne centrální nervový systém, hrozí trvalé následky, a dokonce i úmrtí. Faktory, které tomu napomáhají, jsou např. oslabená imunita, ale i fyzická a psychická únava,“ varuje Maďar.

    Meningokok se projevuje horečkou. (ilustrační foto) Meningokok se projevuje horečkou. (ilustrační foto) | Profimedia

     

  • 3.Smrt do 24 hodin

    Invazivní nákaza se obvykle projevuje horečkou a příznaky připomínajícími virózu: ospalost, nechutenství, podrážděnost, rýma, škrábání v krku nebo průjem. U malých dětí zahrnují projevy infekce odmítání jídla, podrážděnost, pláč, rychlé povrchové dýchání, spavost, křeče, vyklenutou fontanelu.

     

    Následně se objevuje světloplachost, bolest hlavy, zmatenost, zvracení a tuhnutí šije jako následek dráždění obalů mozku. Když už se objeví i krvavá vyrážka, tzv. petechie, je už situace velmi vážná, dochází k poruše krevní srážlivosti a hrozí selhávání životně důležitých orgánů. V této fázi může být pro postiženého pozdě, i když je transportovaný sanitkou nebo leteckou záchranní službou. Od prvních příznaků, které nemusí být nijak dramatické, do úmrtí často neuplyne ani 24 hodin.

    Podívejte se na video, která vám ukáže, jak se meningokok projevuje:

    Video  Jaké jsou příznaky meningokoka?  - youtube.com
    Video se připravuje ...

  • 4.Lékař: Důležitá je každá minuta

    „Zákeřnost této nemoci je v tom, že může skončit úmrtím pacienta, i když rodiče dítěte i lékaři udělají všechno správně. Rizikem je taky to, že nemusí být přítomné všechny najednou, resp. může být na začátku jen jeden dva, což ztěžuje včasný záchyt a léčbu. Důležitá přitom může být každá minuta,“ upozorňuje lékař a doplňuje: „Smrtnost, tedy počet zemřelých z počtu nakažených, se pohybuje na úrovni 10–20 %. Pozor ovšem – smrtnost není úmrtnost. Nemálo těch, co přežijí, mají trvalé následky – hluchotu, slepotu, epilepsii, obrny končetin, léčba někdy zahrnuje amputaci odumřelých končetin.“

    Co všechno může způsobit zákeřný meningokok? Co všechno může způsobit zákeřný meningokok? | Profimedia

     

  • 5.Chránit se můžete očkováním

    „Nejjistější ochranou je očkování. Je k dispozici proti všem pěti významným seroskupinám A,B,C,Y a W-135. V ČR je nejčastější skupina B, méně častá jsou C a Y. Očkování moderními vakcínami snižuje počet nosičů a dokáže cirkulaci meningokoků v populaci výrazně snížit, radí Maďar. 

     

    Nejbližší kontakty nemocné osoby dostávají jako prevenci antibiotika. Určitou, i když nespecifickou formou ochrany jsou i různé formy posilování imunity. Prevencí je i hygiena rukou a taky nesdílet sklenice a lahve, např. u sportu.

     

    Pomoci může očkování. Pomoci může očkování. | Profimedia

     

  • 6.Ohroženi jsou i cestovatelé s fyzickou zátěží

    V Česku se z dlouhodobého hlediska umírá na meningokokové infekce prakticky ve všech věkových skupinách, nejrizikovější jsou děti, adolescenti a mladí dospělí, dále osoby s oslabenou imunitou a cestovatelé, hlavně pokud je cestování spojené s fyzickou zátěží (hory, kola, putování pěšky) nebo u cestování přeplněnými prostředky hromadné dopravy, ubytování v levných hostelech apod.

     

    „Rizikové však nemusí být ani tak místo pobytu jako spíše cesta: letadlo, letiště, vlak, autobus apod. V profesním riziku jsou zdravotníci, armáda, policie, hasiči, sportovci, učitelé, pošta a další úřady s vysokou koncentrací osob, řidiči MHD, letušky, vlakový průvodčí atd., vyjmenovává lékař. 

    Ohroženi jsou i cestovatelé s fyzickou zátěží. Ohroženi jsou i cestovatelé s fyzickou zátěží. | profimedia.cz

     

  • 7.Nikdo si nemůže být jistý

    Každý desátý člověk, kterého potkáme, je nosičem meningokoků v krku, odkud se vylučuje vzdušnou cestou. To, jestli budeme nosiči nebo u nás propukne nákaza, je do značné míry dílem náhody a momentálních faktorů, oslabení našeho organismu jinou nemocí nebo zátěží. Nikdo si nemůže být jistý, že se mu meningokok vyhne,“ říká lékař. Toto riziko je však možné významně snížit očkováním. Vakcína působí proti vzniku nemoci i nosičství a očkovaná osoba tak snižuje pravděpodobnost, že jako nosič nevědomky nakazí své blízké.

    Vakcinolog Rastislav Maďar o meningitidě:

    Video  Vakcinolog Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhDr., varuje před riziky meningokokové infekce, která může být smrtelná.  - Hana Dvořáčková
    Video se připravuje ...

     

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi