Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Templářské sklepy Čejkovice čeká tučná pokuta. Cizí víno prodávaly jako české

Autor: ČTK, bk - 
23. února 2017
16:35

Nejvyšší správní soud potvrdil správnost pětimilionové pokuty Templářským sklepům Čejkovice, kterou výrobci vína udělila v roce 2011 Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ty uvedly na trh víno ročníku 2009 jako tuzemské, přestože hrozny byly neznámého původu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. Výrobce v minulých letech neuspěl s kasační stížností ani v dalších částech tohoto případu.

„Rozsudek zatím nemáme k dispozici. Až jej obdržíme, zvážíme případné další právní kroky,“ uvedl generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek.

Pokutu dostaly Templářské sklepy za vícero pochybení. Bylo to nevedení řádné evidence o původu hroznů, porušení povinnosti „oznamovat úplné a pravdivé údaje“ Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému, uvádění produktů neznámého původu do oběhu, uvádění spotřebitele v omyl, pokud jde o původ produktů, nepředložení evidenčních knih a opakované nesplnění uložených opatření.

Vinařské družstvo tehdy vyrobilo 1,1 milionu litrů vína, které nechala inspekce stáhnout z trhu. Výrobce zpracoval 1250 tun hroznů neznámého původu.

Původně výrobce uspěl u soudů, avšak potravinářská inspekce podala kasační stížnost, která celý spor obrátila v její prospěch a od té doby zněly všechny další rozsudky právě ve prospěch inspekce.

Soud: Původ je důležitým ukazatelem kvality vína

„Provenience vína čili zeměpisný původ je jedním z nejdůležitějších ukazatelů kvality vína. Údaje o původu tak lze označit za zásadní pro možnost spotřebitele posoudit kvalitu vína a spolu s dalšími představují klíčové faktory ovlivňující rozhodování spotřebitele při výběru,“ uvedl soudce zpravodaj Karel Šimka.

„Údaj o původu je pro konečného spotřebitele obvykle velmi významnou informací a přispívá k naplnění smyslu právní úpravy v dané oblasti v jeho informativní a ochranné funkci,“ dodal.

V souvislosti s tímto případem také na jaře 2014 Krajský soud v Brně potrestal dodavatele Templářských sklepů Jana Bartoně, který vozil do vinařství maďarské a slovenské hrozny. Podle Bartoně to firma věděla. Ta však od něj vymáhá 109 milionů korun jako odškodné za víno, které musela stáhnout.

Templářské sklepy Čejkovice ročně vyrobí zhruba šest milionů lahví vín včetně sektů. Patří k největším firmám v oboru. Vinařské družstvo bylo v Čejkovicích založeno v roce 1936. Družstvo si pronajalo v obci sklepy, které v krátké době zprovoznilo. Po znárodnění komunisty bylo obnoveno v roce 1992. Firma má asi 60 zaměstnanců a 110 hektarů vlastních vinic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 26. února 2017 23:50 )

Břečky z krabice i PET i z nějakých sklepů .Kšeft je kšeft a co na tom , lidi vypijí i chccanky vemblouda , jen když je to drahé .

Zobrazit celou diskusi