Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Neuklidíte po psovi, odhodíte „vajgl“, zaplatíte 2500 korun. Vídeň přitvrdila

Autor: Mii - 
17. února 2017
12:40

Rakouská metropole se chce stát nejčistší metropolí světa. Vídeň proto zvyšuje pokuty za znečišťování veřejných prostranství. Za odhozenou cigaretu nebo nesebraný výkal po psovi může hříšník nově zaplatit až 90 eur (2500 korun). Nová pravidla začnou platit od 3. března, upozornil web Týden.cz.

Ročně se ve Vídni odklidí 36 milionů pytlíků s psími výkaly a 100 milionů cigaretových nedopalků. To je podle rakouské metropole moc. Novela městské vyhlášky, která zvýšení pokuty zavádí, má problém částečně řešit. Schválila ji vládnoucí koalice sociálních demokratů a zelených.

Nyní je pokuta za znečišťování 35 eur (945 korun) a zvyšuje se na 50 eur (1350 korun). Pokud se bude jednat o případ extrémního znečištění, může být udělena výjimečná pokuta až 90 eur (2500 korun). Pokutovány budou odhozené nedopalky, neuklizené psí výkaly, ale i třeba odhozené mastné pytlíky.

Boj se znečištěním

Vídeň se vymýcení nepořádku věnuje dlouhodobě. Od roku 2008 zaměstnává takzvané „hlídače nepořádku“, kteří od svého zavedení odhalili již 55 tisíc přestupků. Obvykle původce nepořádku dostane na místě pokutu a problém se dál neřeší. Objevily se ale i případy, kdy se celá věc dostala až na radnici a pachatel musel zaplatit 2000 eur (54 tisíc Kč).

„Nechceme zavádět jen co největší pokuty. Naším cílem je absolutní čistota,“ sdělila vídeňská radní za Sociální demokracii Ulli Simaová. „Samozřejmě se bude každý případ posuzovat individuálně. Pokud někdo ze svého auta vyhodí celý odpadkový koš, dostane vyšší pokutu.“ Radnice zároveň s vyšší pokutou zvýšila počet odpadkových košů ve městě.

Vídeň proti znečištění dlouhodobě pořádá osvětové kampaně. Vídeň proti znečištění dlouhodobě pořádá osvětové kampaně. | reprofoto Facebook die48er

Na kuřáky stejně tvrdě jako na pejskaře

Deník Kurier provedl rychlý průzkum mezi obyvateli Vídně, zda s novými pokutami souhlasí. Většina sdělila, že ano. Jen několik lidí uvedlo, že 90 eur se zdá být až moc přísné. Majitelé psů byli nadšení, že kuřáci za odhozený nedopalek dostanou stejně vysokou pokutu jako pejskaři za neuklizený výkal.

Opoziční Rakouská lidová strana (ÖVP) nová pravidla ale kritizuje. Podle nich opatření slouží jen k naplnění městské pokladny a k ničemu jinému. Svobodná strana Rakouska (FPÖ) sdělila, že v principu proti zvýšení pokuty nic nemá, ale extra peníze, které město získá, by měly být použity k vylepšení městského osvětlení, aby se majitelé psů v noci nebáli.

orlik2016 ( 18. února 2017 16:59 )

Udelat to jako v singapuru, hodis neco na zem tak zaplat, neujlid po psovy tak zaplata vida kdyz jde o penize tak vse funguje

Petroblesk ( 18. února 2017 13:56 )

To je třeba okamžitě zavést u nás. Státní kasa a kasy obcí budou plné peněz. Potom je ale třeba, aby to někdo hlídal. Když ale vidím, kolik aut jezdí bez rozsvíených světel nebo jim svítí světlo jen jedno (autu ze sousední garáže svítí jedno už asi šest let), asi by to nehlídal nikdo, takže zase jedno nařízení ha howno!

ivoadler ( 17. února 2017 14:59 )

Můj pes pravidelně se re do zatravněného pruhu naproti oknům jedné protivné báby. Vyhrožuje mi, že mně vyfotí a oznámí městské policii. Hrozí za to nějaká příšerná pokuta, kam se hrabe Vídeň. Pes se re dál, ale chodíme do jiného zatravněného pruhu. Říkám si, že do zatravněného pruhu nemá nikdo co lézt, kromě psů. Pokud se vysere na chodník, tak tam to sbírám. To se ale stává velice zřídka. Se psíma výkalama bylo záhodno nalézt nějaký oboustranně přijatelný kompromis. Na chodník ne, ale té zeleni to neškodí, naopak.

lezilo ( 17. února 2017 14:55 )

 A čo migranti, tí sa vykadia, kde chcú.

havran2 ( 17. února 2017 13:45 )

Takové pokuty by měli vybírat i v Česku a bylo by tu čisto ! ! !

Zobrazit celou diskusi