Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Tvrdíkovi Číňané“ chtějí strojírenský gigant. Vítkovice čekají na audit

Autor: zst - 
16. února 2017
18:55

Čínská CEFC, kterou v Česku zastupuje mimo jiné bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík, má vážný zájem o koupi strojírenského gigantu Vítkovice Machinery Group. Podle informací Info.cz firma v současnosti prochází kontrolou hospodaření (takzvanou due diligence), kterou má na starosti jedna z největších auditorských firem v Česku.

Audit, který je nezbytným předpokladem k případnému prodeji, by měl skončit nejpozději na konci března. Několik společností ze skupiny se loni dostalo do problémů a tři z nich – Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Envi – poslal soud do úpadku.

Kolika zaměstnanců by se případný prodej strojírenského velikána dotkl a další informace, čtěte na webu Info.cz.

Největší překážkou k uzavření transakce budou bezpochyby spory akcionářů Vítkovic Jana Světlíka (většinový akcionář) a Karla Komárka (menšinový akcionář). Ti spolu vedou soudní spory a koupě bez souhlasu obou stran nepřipadá v úvahu.

Podívejte se na areál z ptačí perspektivy:

Světlík i Komárek se k případnému prodeji veřejně nevyjadřují. Podle Info.cz se ovšem jednání s Číňany v současnosti konají na takřka na denní bázi. „Já vám nic takového nepotvrdím,“ řekla Info.cz mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. Podobně reagovala i Komárkova mluvčí Dana Dvořáková. „V této chvíli se nebudeme ke spekulacím trhu vyjadřovat,“ dodala.

CEFC už má Slavii, Travel Service nebo pivovary

China Energy Company Limited (CEFC) je největší soukromou společností v Šanghaji a jednou z největších v Číně. Podniká v oblasti energetiky, průmyslu a financí. V Česku už investovala přes 22 miliard korun a dalších 30 miliard má v plánu. CEFC už nasypala peníze do železniční nákladní dopravy (TSS Cargo), letecké přepravy (Travel Service) či internetového prodeje zájezdů (Invia) nebo pivovarnictví (Lobkowicz).

Sportovní fanoušci firmu znají především z dresů fotbalové Slavie Praha, v klubu chtějí mít Číňané 100 %. Aktuálně vlastní 99,9 %, zbytek drží minoritní akcionáři z řad fanoušků. Mluví se také o koupi vršovického stadionu Eden, i tam chce firma napumpovat další peníze.

tgbg ( 17. února 2017 08:19 )

Děkujeme pane prezidente Zemane za tu šikmookou verbež.

boxer ( 16. února 2017 20:19 )

Tvrdík opravdu nesedí v kriminále ?? Já se mylně domníval ,že ano. Takže on se pakuje a paktuje u Číňana. Šmejd !!

xmarek ( 16. února 2017 19:33 )

Podstata je v tom kdo bude ty Číňany živit. A mám takový pocit, že to budete vy: https://goo.gl/iKiiV3

Zobrazit celou diskusi