Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolotoč místo divokého sexu i kamzík na kapotě. Co Češi zkouší na pojišťovny?

  • Autor: ula - 
    9. 2. 2017
    18:30

    Dojemný příběh o vzácných umrzlých koťátkách si vymyslel výtečník, který si chtěl zlepšit svoji finanční situaci. Detektivové jeho výmysl ale odhalili a neunikly jim ani další méně úsměvné podvody, kterými se Češi snaží vymámit z pojišťoven peníze. I když stále vedou podvody v pojištění vozidel, už je dohání i životní pojištění. Podvádí téměř všichni – lidé, co mají hluboko do kapsy, i ti majetní. Podle pojišťoven navíc vzrůstá agresivita, se kterou se podvodníci domáhají peněz.

  • 1.Dojemný kočičí příběh

    Některé pokusy o podvody jsou až úsměvné. Dokazuje to příběh klienta pojišťovny Allianz.

     

    Muž oznámil, že mu umrzla vzácná koťata v hodnotě 200 tisíc korun. O Vánocích byl navštívit svého známého a návštěvu spojil s prohlídkou jeho domácích mazlíčků, šesti cenných siamských koťat. Po odchodu zjistil, že si u kamaráda zapomněl klíče od svého domu, a tak se k němu vrátil. A mezitím, co hledal klíče, nechal otevřené vchodové dveře. Tento nestřežený okamžik prý využili domácí mazlíčci k dobrodružnému výletu do mrazivé noci, který pro ně skončil tragicky. Jejich majitel je prý ráno našel před domem umrzlé a z jejich ztráty se psychicky zhroutil.

     

    Dojemný vánoční příběh srdce detektivů neobměkčil, neboť v něm od začátku chyběla fakta včetně existence samotných koťat. Šetřením zjistili, že si oba aktéři kočičí historku vymysleli, protože si chtěli vylepšit svoji tíživou finanční situaci. Následně se pod tíhou důkazů doznali.

    Dojemný kočičí příběh Dojemný kočičí příběh | Profimedia

  • 2.Zrádný kolotoč

    Velmi netradiční podvod odhalili před lety detektivové České pojišťovny v severních Čechách. Mladá dáma tam po pouťové zábavě nahlásila poškození zevních genitálií, které jí způsobil místní kolotoč. Škodu ve výši několika desítek tisíc pak chtěla zaplatit z odpovědnostní pojistky provozovatele této pouťové atrakce.

     

    Specialisté pojišťovny však zjistili, že kolotoč v tom byl nevinně. Ve skutečnosti se této dámě pouťová zábava trochu vymkla z rukou, protože nepříjemná tržná poranění intimních partií jí nezpůsobila jeho sedačka, ale pět mladíků, se kterými se rozhodla vyzkoušet netradiční sexuální praktiky.

    Řetízkový kolotoč Řetízkový kolotoč | Profimedia

  • 3.I majetní švindlují

    Že podvádí i majetní, dokazuje další příběh pojišťovny Allianz. Klient, který je mimo jiné obchodním zástupcem pojišťoven, nahlásil nehodu svého luxusního vozidla Maserati, kdy měl narazit do sloupu veřejného osvětlení a nárokoval si nemalé pojistné plnění ve výši 250.000 Kč. K nehodě prý došlo pouhý jeden den před koncem pojistné smlouvy.

     

    Vyšetřovatelé s využitím moderní techniky zjistili, že k havárii skutečně v uvedeném místě došlo, nikoliv však v uváděný den, ale až později, kdy již nebylo vozidlo kryto pojištěním. Motorista se přiznal, že si datum změnil záměrně.

    Maserati v celé své kráse Maserati v celé své kráse | Auto.cz

  • 4.Kamzík na kapotě

    Dva mladé páry ze středních Čech si vyrazily na dovolenou do Tater. Po návratu do ČR pak jeden z mladíků nahlásil České pojišťovně poškození svého automobilu, ke kterému mělo dojít v době, kdy bylo vozidlo odstaveno na parkovišti u hotelu. Zpoza budovy tohoto hotelu měl údajně vyběhnout kamzík a namířit si to přes parkoviště do přilehlého lesíku. Po cestě mu však bylo překážkou jedno z vozidel, a tak kamzík vyskočil na kapotu auta, na níž měl svými kopyty způsobit velký počet promáčklin.

     

    Jak však bylo šetřením detektivů zjištěno, celá situace se odehrála úplně jinak. Dotyčný mladý muž se totiž při společné večerní oslavě nezřízeně opil a následně tančil na kapotě svého auta kozáčka.

    Kamzík řádil na kapotě… Kamzík řádil na kapotě… | Profimedia

  • 5.Nabourej ještě jednou, příteli!

    Spíše než úsměvný příběh, ale důkaz o tom, co jsou schopni klienti udělat, zažila pojišťovna Direct.

     

    Řidič sportovního kombi hlásil škodu z havarijního pojištění – v úzkých serpentinách dostal smyk a poškodil auto o svodidla. Zajímavé to začalo být až v momentě, kdy se škodou začali detailně zabývat odborníci z pojišťovny. Během jejich šetření se prokázalo, že fakta nesedí. Když byl řidič konfrontován se zjištěními, přiznal se. Auto měl půjčené od známého a v serpentinách skutečně smyk dostal. Od majitele auta se ale dozvěděl, že jsou poškození příliš malá a aby je zvětšil. Dostane tak od pojišťovny víc peněz, auto opraví levně a ještě se ziskem. Výtečník tedy sedl za volant znovu a tentokrát auto o svodidla opřel pořádně… V tomto konkrétním případě si podvodník opravu za více než sto tisíc musel financovat sám.

    Nabourals mi auto? Málo, musíš pořádně. (Ilustrační foto) Nabourals mi auto? Málo, musíš pořádně. (Ilustrační foto) | Profimedia

  • 6.Plánované urologické potíže

    Že se pojistné podvody nevztahují jen k běžnému pojištění, dokazuje příběh České pojišťovny.

     

    Klient z jihu Moravy předložil pojišťovně po návratu z dovolené doklady ze zahraniční nemocnice, kam byl odvezen kvůli náhlým urologickým potížím. Nakonec však bylo prokázáno, že ve skutečnosti šlo o plánovanou obřízku.

    Urologické potíže? Kdepak! Urologické potíže? Kdepak! | profimedia.cz - ilustrace

  • 7.Čilý invalida

    Pojišťovny mají schopné detektivy, což dokazuje příběh muže z Plzně, který v České pojišťovně uplatnil nárok na pojistné plnění ve výši 5 milionů korun z důvodu újmy na zdraví způsobené srážkou s vozidlem pojištěným právě u České pojišťovny. Své nároky prokázal lékařskými posudky, které dokazovaly těžkou újmu na zdraví, trvalou invaliditu a doživotní upoutání na lůžko.

     

    Vzhledem k některým nesrovnalostem v celém příběhu se do věci vložili detektivové. Ti zjistili, že poškozený nejenže není trvale invalidní a upoután na lůžko, ale bez problému pracuje a čile se účastní společenského života v restauračních zařízeních v okolí svého bydliště. Do těchto restaurací přitom kupodivu docházel sám, bez jakékoli opory či doprovodu. Pojistné plnění pojišťovna tedy na základě výsledků šetření samozřejmě odmítla a na zázračně uzdraveného invalidu podala trestní oznámení.

     

     

    Čilý invalida Čilý invalida | profimedia.cz

  • 8.Odhalené podvody za miliony

    Jakkoli jsou pojišťovny v odhalování podvodů stále úspěšnější, lidé se nebojí podvádět stále víc a víc.

     

    „V loňském roce odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 465,4 milionu korun. Ve srovnání s rokem 2015 se sice jedná o mírný nárůst ve výši 1,5 milionu korun, za posledních pět let však objem odhalené podvodné činnosti vzrostl o 126 milionů korun,“ řekla Blesk.cz mluvčí České pojišťovny Kateřina Buriánková.

     

    „V roce 2016 byla celková uchráněná hodnota 100 milionů korun, což je nejvíce v historii ČSOB pojišťovny,“ uvedl tiskový mluvčí pojišťovny Petr Milata.

     

    Pojišťovny také sledují, v jakých krajích se podvádí nejvíce, to se samozřejmě liší, ale podvodníkům svědčí anonymita hlavního města„Skokanem roku je u nás Královéhradecký kraj,“ uvedl Ludvík Bohamn z Allianz pojišťovny.

    Odhalené podvody za miliony Odhalené podvody za miliony | Profimedia

  • 9.Sezónní podvody

    Pojišťovny se shodují, že nejvíce se podvádí v souvislosti s pojištěním vozidel. I když statistikám podvodů vozidla kralují, už je začíná dohánět i jiné pojištění.

     

    Závažné případy se řeší v oblasti životního pojištění a úrazového pojištění. Podle Buriánkové z České pojišťovny mají pojistné podvody i svou sezónnost: „Například se začátkem letní turistické sezóny přibývá pojistných podvodů páchaných v oblasti cestovního pojištění. Jde hlavně o fingovaná odcizení zavazadel při jejich přepravě či umělé navyšování škod v souvislosti s krádežemi věcí z vozidel. V zimě se pak například objevují úrazy, ke kterým mělo údajně dojít na lyžích či na snowboardu,“ vysvětluje mluvčí.

     

    „V současné době máme největší nárůst právě v pojištění osob, zejména v oblasti pojištění nemocenských denních dávek, denního odškodného za léčení úrazu a v předstírání rozsahu trvalých následků úrazu. Všechny tyto druhy aktivit předpokládají zpravidla i zapojení zdravotnického personálu,“ řekla Blesk.cz mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

    Sezónní podvody se týkají zimních radovánek. (Ilustrační foto) Sezónní podvody se týkají zimních radovánek. (Ilustrační foto) | ČTK

  • 10.Agresivita a drzost stoupá

    „Stále častěji se setkáváme se sebejistotou podvodníků a jejich drzostí. Konkrétně například úmyslné poškozování vozidel dělají na stále frekventovanějších místech s cílem zajistit si ‚náhodné svědky‘. Rozmáhá se také fenomén cíleného vybržďování, tedy vlastně vyprovokované dopravní nehody,“ uvedl mluvčí pojišťovny Direct Jan Marek.

     

    Další pojišťovny tvrdí, že stoupá i agresivita, s jakou se klienti dožadují peněz, na které nemají nárok.

    Vybržďování na D1 (Ilustrační foto) Vybržďování na D1 (Ilustrační foto) | Blesk

  • 11.Podvádí úplně všichni

    Pojišťovny se setkávají s podvodníky napříč celým sociálním spektrem. „Podvodná činnost jde napříč národy, pohlavími i profesemi a našim detektivům se každoročně daří odhalovat více podvodů, přestože za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, při způsobené velké škodě dokonce až deset let,“ uvedl Ludvík Bohman z Allianz pojišťovny.

     

    „Stále častěji se do pojistných podvodů zapojují i lékaři. V oblasti úrazového pojištění se účast lékařů na pojistném podvodu prokáže zhruba ve čtvrtině prošetřovaných případů. Řada lékařů se však na pojistných podvodech nepodílí úmyslně. Neuvědomují si, že například neopodstatněným prodlužováním pacientovy léčby se podílí na pojistném podvodu a mohou za to být sankcionováni,“ varovala Buriánková z České pojišťovny.

    Na podvodech se často neúmyslně podílejí i lékaři. Na podvodech se často neúmyslně podílejí i lékaři. | Profimedia

     

..krakonos500 ( 10. února 2017 09:47 )

Placení pojistek vždy funguje prvotřídně. Pokud však má dojít k plnění pojistné události, tak je každý automaticky zloděj.

Zobrazit celou diskusi