Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hasiči vyjeli loni do Temelína víc než 1000x. Zlikvidují i neviditelné plameny

Autor: ks, ČTK - 
8. února 2017
12:29

Hasiči z jaderné elektrárny Temelín měli loni 1020 výjezdů, hlavně preventivní zásahy. Ve srovnání s rokem 2015 jich měli o 283 víc, přibylo požárních asistencí spojených s delšími odstávkami. Dnes to prozradil temelínský mluvčí Marek Sviták. Kvůli novému atomovému zákonu budou muset mít hasiči bezpečnostní prověrku NBÚ.

V průměru vyjížděli loni skoro třikrát denně, ale žádný požár nehasili. Nejčastěji poskytovali technickou výpomoc a dohlíželi na činnosti spojené s požárním rizikem jako broušení nebo práce na generátoru. „Loni asistovali u rizikových prací v průměru každý den, dohlíželi na ně v 369 případech,“ řekl ředitel bezpečnosti ČEZ Roman Havlín.

Kdekoli v areálu elektrárny musí hasiči zasáhnout nejpozději do čtyř minut. V 231 případech loni vyjížděli kvůli technické výpomoci. „Její charakter je různý. Od vyproštění lidí z výtahu, likvidaci námrazy z chladicích věží až po práce ve čtyřiceti metrech,“ řekl Radek Vymazal, velitel temelínských hasičů.

Jako jedni z prvních letos hasiči požádají o bezpečnostní prověrku NBÚ. Kvůli novému atomovému zákonu jí bude muset do roku 2020 projít až pětkrát více zaměstnanců jaderných elektráren. První žádosti odejdou z Temelína v únoru, celkově se v elektrárně prověrky dotknou asi 500 lidí.

Temelínská jednotka má 76 hasičů. Čtyři směny se střídají po dvanácti hodinách. Používají čtyři cisterny, protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Zázemí mají v seizmicky odolné budově, při zásazích využívají i osvětlovací balony nebo mobilní čerpadla. „Vedle toho umí zlikvidovat neviditelné plameny, které jsou charakteristické pro hoření vodíku, nebo vyprostit lidi z trosek budov. Od loňského podzimu jsou součástí poplachového plánu kraje,“ řekl Sviták s tím, že šestkrát vyjížděli loni za hranice elektrárny, většinou k dopravním nehodám.

Elektrárna loni vyrobila 12,1 terawatthodiny (TWh) elektřiny, téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Nižší produkci způsobily odstávky. Temelín je největším zdrojem výroby elektřiny v Česku, jeho produkce pokryje pětinu české spotřeby.

Nad obrovskou elektrárnou přeletěl dron, podívejte se na snímky:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi