Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi přiměli rakovinu k „sebevraždě“: Nový lék chtějí vědci testovat na lidech

Autor: val - 
17. ledna 2017
21:24

Vědci z výzkumného centra BIOCEV ve Vestci u Prahy pokročili v zápolení s rakovinou. Vyvinuli látku, která dovede přimět rakovinné buňky, aby se samy zneškodnily, informoval  iDnes.cz s tím, že přípravek by mohl být už letos testován na lidech.

Přípravek s názvem MitoTam by podle webu mohl v budoucnu pomoci ženám trpícím nádory s vysokou hladinou onkogenu Her2. Jedná se o jeden z nejagresivnějších typů rakoviny prsu a tvoří asi pětinu nádorů prsu v Česku.

Nová látka se zaměřuje na mitochondrie buňek, tedy organely, které jsou zodpovědné za tvorbu energie. Bez nich by buňka nemohla existovat. Zacílením přímo na mitochondrie rakovinných buněk lze podle vědců zabíjet i buňky, které jsou odolné běžně užívanému léku Tamoxifen.

Složitý proces se zázračným koncem

„MitoTam v rakovinné buňce inhibuje komplex I v mitochondriálním dýchacím řetězci, čímž vyvolává produkci pro buňku toxických kyslíkových radikálů. Ve výsledku spouští kaskádu dějů vedoucích k řízené smrti buňky, tzv. apoptóze,“ vysvětlila Kateřina Rohlenová, hlavní autorka publikace o nové látce. Ta by se podle ní dala teoreticky použít i na další typy rakoviny. 
Podle serveru by se letos mohly uskutečnit první její testy na lidech. V první fázi se však bude pouze ověřovat, zda není látka pro lidský organismus škodlivá. Pokud lék v testech obstojí, do jeho běžného nasazení podle odborníků bude zbývat ještě mnoho let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luckykubrt ( 17. ledna 2017 23:45 )

 No i kdyby to byla pravda tak je to dost kruté dělat z lidí pokusné králíky. Ale znám lék jak se z toho dostat. Přestat dělat ptákoviny, začít mít úctu k životu a obrátit je k víře v jediného a pravého Boha Jehovu. Ony je pak ty nechutné srandičky přejdou.

Zobrazit celou diskusi