Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exšéf BIS Lang má nový post. Povede úřad přes prověrky, souhlasila vláda

Autor: ČTK, bkr - 
19. prosince 2016
13:30

Bývalý šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang se stane novým šéfem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Tedy ten, který rozhoduje o bezpečnostních prověrkách. Dosavadní ředitel NBÚ Dušan Navrátil povede nové centrum kybernetické bezpečnosti v Brně.

Jmenování, pro které získal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden souhlas branného výboru Sněmovny, dnes potvrdila vláda. Informoval o tom mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Nabýt účinnosti by změny měly od konce ledna.

Navrátil má připravit podmínky pro vznik úřadu, kterým se kybernetická bezpečnost vydělí z dosavadní agendy NBÚ. Kybernetické centrum má Česko chránit před hackerskými útoky a dalšími bezpečnostními incidenty. Vyroste v části původních kasáren v Brně - Černých Polích. V budoucnu mělo zaměstnat 400 lidí.

Z dosavadních agend NBÚ bude nový úřad řešit kybernetickou bezpečnost, část problematiky ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo.

Lang, který odstoupil z čela BIS na vlastní žádost před několika měsíci, bude vést zbytek NBÚ, tedy věnovat se agendě vydávání bezpečnostních prověrek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi