Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Jste vládou kosteleckých uzenin.“ Černochová šila do Sobotky kvůli rošádě v NBÚ

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. prosince 2016
09:45

Pěkně zostra se pustila poslankyně Jana Černochová (ODS) do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se na Výboru pro obranu jal hájit změnu v čele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Ten nově povede exšéf BIS Jiří Lang. Ač proti návratu Langa nic nemá, podle Černochová je Sobotkův kabinet „vládou kosteleckých uzenin“. Proč?

Čelíme novému typu hrozeb a stávající kapacity jim ve střednědobém a dlouhodobém výhledu čelit nemohou, upozornil na Výboru pro obranu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A otevřel otázku kybernetické bezpečnosti, která podle něj bude stále naléhavější. I proto je podle něj třeba vytvořit nový útvar.

Jako příklad toho, že žijeme v nebezpečné době, uvedl Sobotka mj. situaci kolem voleb v USA, kdy kampaň poznamenaly i útoky hackerů a řešily se e-maily Hillary Clintonové. „V době zvýšených bezpečnostních rizik nabývá činnost Národního bezpečnostního úřadu na významu,“ upozornil.

Rošáda v čele NBÚ

V čele NBÚ přitom končí Dušan Navrátil, který úřad vede od září 2006. Zamíří na nově vytvořenou pozici, nahradit jej má Jiří Lang, bývalý šéf Bezpečnostní informační služby (BIS). Navrátil se stane vládním zmocněncem pro oblast kybernetické bezpečnosti. Jeho úkolem bude koordinovat vše ke vzniku nového Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost. 

„Nominace na pozici vládního zmocněnce je logická, že během působení pana Navrátila v čele NBÚ se úřad začal věnovat kybernetické bezpečnosti,“ uvedl dále premiér. „Těžko najdeme v současné státní správě povolanějšího odborníka,“ dodal.

Lang: Odmítl jsem lukrativní nabídky

Lang přitom angažmá v čele BIS ukončil na vlastní žádost. Ve státních službách bude však pokračovat, o což usiloval sám Sobotka. „Pokládám za důležité, aby stát využil unikátních zkušeností pana Jiřího Langa,“ upozornil premiér. Působení Langa v čele BIS označil za úspěšné. Věří, že ve funkci ředitele NBÚ si bude počínat podobně zdatně.

„I řada poslanců a poslankyň na mě apelovala, abychom v rámci státní správy našli uplatnění pro pana Langa. Já to pokládám za rozumné, protože pokud někdo působil 13 let v čele tak významné zpravodajské služby, jako je BIS, tak je to člověk, který si s sebou nese významné penzum informací. A určitě by nebylo šťastné, kdyby dlouholetý bývalý ředitel BIS přijal nabídku v komerčním sektoru a bylo zde permanentní riziko, že řada důležitých informací pro stát se může dostat do nepovolaných rukou,“ dodal Sobotka po jednání výboru novinářům.

„Nezastírám, že jsem dostal řadu lukrativních nabídek na práci v soukromé sféře,“ podotkl na jednání Lang. I on vidí téma kybernetické bezpečnosti jako velmi důležité. Pozastavil se však i nad tématem bezpečnostních prověrek, které jsou s činností NBÚ spjaté.

„Udělování bezpečnostních prověrek je věc, která je velmi citlivá. Vidíme kolem sebe případy různých kauz, které to naznačují,“ dodal Lang. Jednou z kauz je přitom to, že bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné nadále nemá kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář.

Chalupa: Nejasnosti jako u reorganizace policie

Ne všichni poslanci však přijali změnu bez výhrad. Šéf Výboru pro obranu Bohuslav Chalupa (ANO) se Sobotky tázal, zda je tahle rošáda zapotřebí a „jestli tyto kroky jsou skutečně nezbytné“. Situaci přirovnal k reorganizaci policie, kdy prý za celou dobu nebyly náznaky, že by něco nefungovalo.

Poslanec Antonín Seďa (ČSSD) kontroval, že nejde o adekvátní srovnání s reorganizací policie. „Nemůžeme si nevšímat rizik, která reálně ve světě existují. Agenda udělování bezpečnostních prověrek NBÚ musí být striktně oddělena od kohokoli a čehokoli,“ reagoval Sobotka s tím, že agendu kybernetické bezpečnosti je tak nutné zastřešit pod nový, samostatný úřad.

Černochová: Jste vládou kosteleckých uzenin

Samostatné úřady pro prověrky a kybernetickou bezpečnost považuje za užitečné i poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) – podotkl, že toto oddělení dvou agend může být dlouhodobě „krok s klíčovým významem“. NBÚ podle něj může dostat možnost k prověřování širšího spektra pozic.

Do Sobotky se však pustila poslankyně Jana Černochová (ODS). „Pane premiére, vaše vláda je vládou kosteleckých uzenin, kdy nám salámovou metodou předkládáte tři roky, kdy vládnete, jednotlivé normy, které tu změní bezpečnostní prostředí, tu rozšíří pravomoci buďto zpravodajským službám, nebo někomu jinému. A mně chybí v tom vašem počínání jasná koncepce,“ zaútočila na premiéra.

„Nemáte to promyšlené a předkládáte sem návrhy 9 měsíců před koncem vašeho mandátu. Také byste se zlobil, kdybyste seděl na mé pozici,“ říkala Černochová. „To, že před půl rokem skončí pan Lang, my se s ním rozloučíme – já jsem ráda za jeho návrat, protože si myslím, že lidé, jako je on, tak by měli být co možná nejdéle ve státních službách, takže mě ta personální změna nevadí – vadí mi ta nesystémovost, se kterou to sem předkládáte,“ dodala.

Sobotka se bránil, že se agenda kybernetické bezpečnosti podle něj rozvíjí „organicky“. „Nesouhlasím, že je to nějaký chaos, ale myslím si, že je to organický růst,“ uvedl premiér. Výbor nakonec jeho návrh na dosazení Langa do čela NBÚ podpořil.

gabreta ( 15. prosince 2016 21:43 )

Dotace čerpá, stejně jako kdokoli, kdo na ně má nárok! Ale taky k dotacím zároveň platí daně, což nedělají všichni ostatní pakáž!!

pupak ( 15. prosince 2016 19:25 )

Vláda Kosteleckých uzenin stát nerozkrádá, ta čerpá dotace..... Všechno stejná pakáž.

gabreta ( 15. prosince 2016 14:17 )

Černochová si asi neuvědomuje, že lidi dávají radši přednost vládě kosteleckých uzenin, před vládama vytunelovaných bank, podniků a rozkradenýho státu!

pupak ( 15. prosince 2016 13:51 )

Kdepak, p. Černochová se nikdy s niším nemaže. Ta je ostrá, jak břitva.

pupak ( 15. prosince 2016 13:48 )

Naštěstí je Oto Novotný dement. Výsledky ale má. Díky jeho práci ČSSD nenávidí čím dál, tím víc lidí. A Bohuslava mají za kašpara bez páteře a názoru téměř všichni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa