Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Další zástupce bezpečnostních složek končí: O odchod požádal šéf BIS Lang

Autor: ČTK, simao - 
4. července 2016
10:53

Ministr vnitra Milan Chovanec v pondělí oznámil, že o odchod ze služby požádal šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang. V tajných službách je Lang, v současné době generálmajor, přitom už od 90. let, BIS řídí od roku 2003.

Kdy Jiří Lang z čela Bezpečnostní informační služby (BIS) odejde, to novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) neupřesnil. O odchodu šéfa BIS se však mluví už několik měsíců.

Chovanec zároveň odmítl informace o tom, že by měl být v blízké době odvolán ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil. Jedním z kandidátů, kteří by mohli Navrátila nahradit, je podle dnešní Mladé fronty Dnes právě Lang.

„V každém případě tady existuje dopis pana ředitele Langa o tom, že chce opustit službu, to je oficiální informace. Ale o NBÚ nevím nic,“ řekl Chovanec.

Langa do funkce šéfa BIS jmenovala vláda před 13 lety. O jeho odchodu se mluvilo už loni na podzim, v říjnu pak byl povýšen do hodnosti generálmajora. BIS působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku.

Ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věcech bezpečnosti. Z výkonu své funkce je ředitel BIS odpovědný vládě, která ho též odvolává. Jiří Lang vedl BIS od června 2003, jeho předchůdcem byl Jiří Růžek.

BIS se pod Langovým vedením nevyhnula skandálům

Za Langova dlouholetého vedení se BIS nevyhnula několika skandálům. Pozornost vzbudila například aféra bývalého důstojníka BIS Jaroslava Kukačky, kterého v roce 2007 navrhl státní zástupce obžalovat ze zpronevěry. Údajně zpronevěřil zpravodajské službě 160 000 korun. Kukačka byl již v roce 2005 z BIS propuštěn

Lang v říjnu 2007 potvrdil únik tajných informací BIS. Data o tři roky dříve prý vynesl bývalý pracovník služby. Tajné informace měly být ohroženy, ale nikoli zneužity. Premiér Mirek Topolánek (ODS) řekl, že Lang není za únik odpovědný. V březnu 2008 inspekce BIS kauzu odložila, nejednalo se podle ní o trestný čin.

V březnu 2010 sněmovní komise pro kontrolu BIS oznámila, že nezjistila, že by kontrarozvědka porušila zákon při údajném sledování loterijní společnosti Sazka. Zároveň však vzala na vědomí, že BIS neposkytla členům komise část informací, a to ze zákona.

Senátor Jaromír Štětina (za TOP 09) obvinil v roce 2011 Langa ze zneužití pravomoci v kauze bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína. Tvrdil, že BIS se podílela na Hučínově kriminalizaci. V roce 2008 podal Štětina na kontrarozvědku v této věci také trestní oznámení, policie případ odložila.

Na jaře 2012 začala BIS čelit kritice kvůli možnému úniku odposlechů hovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) se ale za Langa postavil s tím, že je kvalitním ředitelem, který je „apolitický, slouží této zemi, je vůči ní oddaný a loajální celou svou službou“.

V souvislosti se změnami v předních bezpečnostních útvarech se v poslední době přitom mluvilo především o reorganizaci policie. Během chystané reformy se mají sloučit pod jednu velkou centrálu protimafiánský a protikorupční útvar, tedy ÚOOZ a ÚOKFK. Kvůli tomu se o odchod do civilu rozhodl požádat ředitel prvního z nich Robert Šlachta. Proč nyní odchází šéf BIS Jiří Lang není prozatím jasné.

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie

aaobcanka ( 4. července 2016 19:29 )

BIS Lang byl dosazen modrými ptáky v čele s : Klausem, Topolánkem + jeho pikolíkem Dalíkem, Langerem, Nečas-Nagyovou atd.

aaobcanka ( 4. července 2016 17:05 )

Občané, kdy popadneme vidle a lopaty a vyrazíme na pražskou politicko-policejně-mediálně-justiční mafii ? Najde se minimálně 50 odvážných a bystrých osobností typu : Radim Jančura (majitel Student Agency), Šlachta, Ištvan, Komár, Komárek, Bajgar/Bajger, Babiš, Bradáčová, M.Benešová, Nacher, NFPK Randák, Bernard, Janeček i Kraus a paradoxně s nimi i oba Zemani, ale i odvážný podivín Sládek atd., aby se konečně chopili moci na všech vedoucích místech u PČR, PP, ÚOKFK, ÚOOZ, NSZ, MSZ, NS, MS, MHMP atd. ? Chlapi, to jste takoví srabi, že v naší zemi necháte vládnout na vedoucích postech PČR vyučené struktury ? Dopustíte, aby si pod sebe a na pražské kriminálky nabírali "komisaře" opět pouze s výučákem v kapse a vakuem v mozku ? Ruku na srdce : zadali byste pro vás extra důležitý úkol, např. projekt domu, spolužákovi čtyřkaři ze ZŠ ? Lidi, zamyslete se, proč nabírá vyučený kriminalista (Vild ÚOKFK, Murín GIBS ???) pod sebe zase původně jen vyučené "kriminalisty" ? Aby ho neohrozili na postu ? Jak asi vyšetřuje taková policie, kde je většina nebystrých čtyřkařů ze ZŠ s následným dálkovým "studiem" neboli "dávačkou" jen za docházku do školy a často ani za to, jen za zápis ke studiu (plz. práva, PA policej. akademie, ČZU ???) ? Pardon, vy, vyučení omylem komisaři, zkuste si udělat jenom "blbé" přijímačky na SŠ a uvidíte, že jste totálně nekonkurovatelní všem standardně vystudovaným SŠ, tj. těm, kteří šli na SŠ hned po ZŠ (z devítky). Pro vaše pomalé vedení : to byli jedničkáři a dvojkaři na rozdíl od vás, čtyřkařů. Chtěli byste plnit stupidní příkazy svého šéfa, bývalého čtyřkaře ze ZŠ ? Sorry, mocipáni od PČR, jak je vaším zvykem, hned si nás zjistěte a zkuste nás zavřít. Pro vás : vše výše odvoláváme. Nemáme čas se přít s tupci komisaři, původně jen s výučním listem a manipulujícími s fakty, a soudit se s tzv. opičáky ze SZ a soudů, kteří, byť inteligentní, ale tzv. dementní komisaře kopírující, není-liž pravda ?

aaobcanka ( 4. července 2016 16:49 )

Právníci tomu v zákoně 140/1961 Sb §163 říkají zločinné spolčení. Ti dva modro-oranžoví chlápci to vznešeně nazvali Opoziční smlouvou.

moiaza ( 4. července 2016 13:02 )

 Pořádek je pro blbce. Inteligenti ovládají chaos. Pro bezpečnostní složky platí dvojnásob.

1pravda1 ( 4. července 2016 12:26 )

Premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec jsou tedy křiváci, ovšem jeden je předseda ČSSD a druhý je její místopředseda. To jsem zvědavá, kdo povede ČSSD po debaklu v krajských volbách, který si ovšem zavinili sami!!! ------------------------------------------------- Chování ČSSD po celkem úspěšném vládnutí je velkým zklamáním. Chová se jako ODS, nevypočitatelná strana, bohužel už jim nemůžu věřit, protože tu aroganci, kterou předvedl premiér Sobotka, ministr vnitra Chovanec, ČSSD dosazený pol.prezident Tuhý a předseda bezpečnostního výboru sněmovny Váňa je hrozná a velmi nebezpečná, měli tolik indicií, aby s tou reorganizací nespěchali ale oni šli přesto na ruku policejnímu prezidentovi Tuhému, ten se s náměstkem Laubem rozhodli zlikvidovat ÚOOZ, protože tento útvar začal vyšetřovat vysoce postavené policisty za úniky informací ze spisů. Pokud se útvary spojí, nemohou se vzájemně vyšetřovat a nad nimi bude šéf, který si už ohlídá, na čem kdo pracuje a buď to povolí nebo nepovolí. Mi osobně je to líto, protože jsem ČSSD věřila, (i v tom, že se nespojí s ODS a TOP, ale oni byli dokonce schopni vyštípat ANO z vlády, rozdělit si posty a nechat se ODS a TOP podporovat!!!), teď už zbývá jen SPD nebo ANO. Komunisti a lidovci, vyčkávali a lavírovali, jen ANO nazvala zničení ÚOOZ pravými jmény. TOP a ODS s ČSSD a zničením ÚOOZ souhlasila!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa