Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf NBÚ přiznal tlaky u Mynářovy prověrky: Dostával jsem „rady“, jak se zachovat

Autor: všm - 
7. listopadu 2016
09:48

Šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil přiznal v rozhovoru pro Právo, že na něj byly během rozhodování o prověrce Vratislava Mynáře vyvíjeny jisté tlaky. Různí lidé mu prý „přátelsky“ radili, jak se má zachovat. Hradnímu kancléři nakonec minulý podzim prověrka udělena nebyla. Navrátil zpětně toto období hodnotí jako jedno z nejsložitějších za deset let ve funkci.

Je pravda, že ten loňský půlrok pro mě bylo hodně náročné období. Byla řada lidí, abych tak řekl, kteří to se mnou mysleli velice dobře a radili mi, jak se mám chovat,“ odpověděl Navrátil na otázku, zda na něj byl u Mynářovy prověrky vyvíjen nějaký tlak.

Popřel nicméně, že by šlo o vydírání. „Kdybych to bral jako vydírání, tak bych samozřejmě podal trestní oznámení. Nikdy to nebylo v této rovině. Ti lidé to se mnou zkrátka skutečně mysleli dobře a radili mi, jak se mám zachovat,“ popsal šéf NBÚ. 

Odmítl specifikovat, kdo přesně za ním s „radami“ chodil, zda se například nejednalo o šéfa bezpečnostního odboru Pražského hradu Jana Nováka, který mu v minulosti dělal náměstka. „Asi nemá smysl o tomto hovořit. Ale myslím, že to každému člověku asi dojde,“ dodal Navrátil v rozhovoru pro Právo.

Prověrka pro Vráťu a těžké časy

Mynář vede prezidentskou kancelář bez prověrky přes 3,5 roku. Před žádostí o ni tvrdil, že ji pro výkon funkce podle zákona nepotřebuje. Žádost podal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale podle médií začalo zhruba o rok později. Na podzim 2015 padlo rozhodnutí: Mynář prověrku nedostane.

Šéf NBÚ přiznává, že období rozhodování pro něj nebylo vůbec snadné. Podle svých slov zažil nelehké časy už za působení Věcí veřejných, které měly představu, že ve funkci dál nezůstane. Citlivá kauza kolem kancléře ovšem nebyla o nic méně náročná.

Naposledy se téma otevřelo během vyšetřování sněmovní komise, která se zabývá reorganizací policejních útvarů. K „výslechu“ byl totiž pozván i sám Mynář. Český rozhlas na základě čtyř důvěryhodných zdrojů uvedl, že důvodem pozvání byla právě bezpečnostní prověrka kancléře. „Konkrétně chtějí politici vysvětlit policejní odposlechy, na kterých je mimo jiné zachycen podnikatel Ivan Kyselý, když mluví o tom, že je třeba řešit bezpečnostní prověrku ‚pro Vráťu‘,“ uvedl rozhlas. Hovory podnikatele Ivana Kyselého nahráli detektivové v olomoucké korupční kauze Vidkun.

Šéf NBÚ popírá, že by o tom něco věděl. „Já pana Kyselého neznám a nevím, proč to říkal. Mohu k tomu říct jen to, že jsme panu Mynářovi prověrku neudělili,“ uvedl Navrátil. Zdůraznil zároveň, že NBÚ svou činností v posledních letech prokázal, že je apolitický a stabilní.

Na toto téma hovořil i Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech: 

Video  S prezidentem v Lánech - Mynářova prověrka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

obamovaprdeI ( 7. listopadu 2016 21:36 )

Šéf NBÚ je z toho hradního vydírání ještě tak vyděšený, že si netroufne mluvit o vydírání, ale blekotá o "radách". Prostě hradní soudruzi umí

janebulim ( 7. listopadu 2016 18:23 )

To není Mlynář,tupý osle, ale Mynář! A píše symbióza a ne simbioza, tupý debile!

byvalyvoIiccssd4 ( 7. listopadu 2016 13:59 )

Nezaměstnaný zdenekk bleje a bleje a ještě to o sobě napíše.

byvalyvoIiccssd4 ( 7. listopadu 2016 13:57 )

Ty byt dobrá čecho.

janebulim ( 7. listopadu 2016 13:54 )

Polib si pi.cu rudej klone.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa