Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pošťáci jdou do stávky kvůli nízkým platům. Za 5 let si polepšili „jen“ o 1500 korun

Autor: bud, ČTK - 
19. prosince 2016
06:40

Až pětina všech zaměstnanců České pošty, tedy asi 6000 lidí, se v pondělí v podvečer chystá na dvě hodiny stávkovat. Stávku organizují tři menší podnikové odborové organizace, kterým se nelíbí hlavně nízké mzdy a požadují jejich zvýšení. Průměrná mzda na poště se přitom nezvýšila od roku 2009. Odboráři o víkendu přišli také s informací, že je některým pracovníkům kvůli stávce vyhrožováno. To ale vedení podniku odmítlo.

Pracovníci v depech, na pobočkách i řidiči. Ti všichni by měli v pondělí od 17 do 19 hodiny stávkovat. Historicky první stávku na České poště organizují tři menší odborové organizace a zúčastnit by se jí mohlo až 6000 lidí. Podle odborářů by měl podnik zvýšit platy a tím alespoň částečně stabilizovat zaměstnance a zvýšit i kvalitu služeb pošty. „Není možné, aby pošta vše stavěla na brigádnících,“ je přesvědčen Petr Pohl z odborového sdružení SOS-21.

Česká pošta svým zaměstnancům za poslední tři zvýšila platy asi o desetinu. Jde však částečně o dorovnání poklesu z roku 2013, kdy mzdy klesly v průměru o 600 korun na 21 271 korun. V roce 2009 brali zaměstnanci 21 500 korun, v roce 2012 dokonce 21 884 korun. Vyplývá to z výročních zpráv podniku. Podle aktuálních údajů pošty je nynější průměrná mzda 23 051 korun. Průměrná mzda v Česku v současné době činí 27 297 korun.

Na poště dostanou přidáno až 1400 korun. Možná

Pošta nedávno oznámila, že od dubna mzdy vzrostou o 2,6 procenta, tedy o přibližně 550 korun. Minulý týden navíc ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), pod kterého pošta spadá, po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), vedením podniku a odbory uvedl, že stát by na začátku roku mohl pro poštu uvolnit až 1,5 miliardy korun. Jde o kompenzaci za poskytování základních služeb v letech 2013 a 2014. Třetina z této částky by měla zamířit na mimořádné odměny, což by znamenalo 1200 až 1400 korun na zaměstnance měsíčně.

Podle odborářů je však tato částka nedostatečná a trvají na zvýšení platů o 2500 korun. „Stávka v pondělí bude a podle výsledku pak rozhodneme i o konání protestu ve čtvrtek,“ komentoval jednání předseda stávkového výboru Evžen Dvorský. Právě čtvrteční protest by mohl být ještě razantnější a trvat déle.

„Věřím, že stávka neproběhne, že se slušní zaměstnanci k této akci menšinových odborů nepřipojí a klienti České pošty žádné komplikace nepocítí. Pokud by stávka proběhla, veškeré následky ponesou právě menšinové odbory,“ řekl minulý týden mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pošta už dříve značila stávku za nezákonnou a požadavky odborů za „zcela mimo ekonomickou realitu“.

Odbory: Vedení nám vyhrožuje

Právě označování stávky za nezákonnou odborům vadí a tato slova považují za zastrašování těch, kteří chtějí stávkovat. V průběhu víkendu dokonce přišli s informací, že pošta zaměstnance vystavuje nátlaku. „Zaměstnavatel záměrně rozšiřuje dezinformace výhrůžky na všech pracovištích, kdy jsou zaměstnancům prezentovány informace zavádějícího charakteru a směřující k potlačení základních práv a svobod, k vyhrožování a útisku,“ uvedl odborář Petr Pohl.

Podle něj vydala pošta dokument uvádějící, že stávkujícím hrozí krácení výkonové mzdy a dovolené, výpověď či okamžité zrušení pracovního poměru. Je prý šířen mezi vedoucími pracovníky. Odboráři také odmítají, že by případná stávka měla konkrétní dopady na pracovníky. „Doba přerušení práce se nezapočítává do pracovní doby, ale je omluvena jako překážka na straně zaměstnance,“ vzkazují.

Tento dokument údajně koluje na poště mezi vedoucími pracovišť. Tento dokument údajně koluje na poště mezi vedoucími pracovišť. | Archiv CNC

Pošta jakékoliv nátlakové akce jednoznačně odmítá. „Nejedná se o žádný oficiální dokument České pošty a nevíme, kde vznikl. Na jednání se stávkovým výborem to takto bylo zástupcům menších odborů vysvětleno a ti naše vysvětlení akceptovali,“ komentoval věc mluvčí Vitík s tím, že nechápe, proč odbory tento dokument nyní vytahují a používají proti vedení podniku.

Video  Pošta - Vánoce  - Daniel Vitouš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak vypadá poštovní třídírna v Malešicích před Vánocemi. Je extrémně vytížená:

petr1982 ( 19. prosince 2016 09:52 )

Stejne jako u pokladnich v Albertu. Nechapu, proc se najde tolik lidi, kteri jsou vubec ochotni pracovat za takove almuzny.Kdyby na ty pracovni nabidky nikdo nereagoval, firmy by museli nabidnout vic. Jen neschopny clovek, ktery na sobe nemaka, ktery neni schopny podnikat nebo si najit slusnou praci skrz nekolikakolove vyberove rizeni muze dlouhodobe pracovat jako otrok na poste v Albertu a pod.Kdyz nechci delat za dvacet, tak neprijmu praci za dvacet, ale asi jsou na svete hlavne neschopne ovce, ktere to nechapou

jarda304 ( 19. prosince 2016 09:14 )

kdyby doporučené zásilky/balíky doručovali tak jak mají, to je na adresu příjemce, tak jak má ČP od odesilatele zaplaceno a neházeli místo toho do schránky papírky, že si máte dojít na poštu, tak je poště polovina lidí a mají tam "méně práce" a méně naštvaných zákazníků. Na rozdíl od České pošty ti soukromí fungují spolehlivě. České poště se vyhýbám jak můžu.

pavel215_klafunda ( 19. prosince 2016 08:31 )

Nakopat je do pr.dele, šmejdy líný!

kurna1 ( 19. prosince 2016 08:22 )

No a co mě taky nikdo nic nezvýšil a žiju a nestávkuji

Zobrazit celou diskusi