Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Škola youtuberingu: Tahání peněz, nebo fajn učení? Hvězdy sítě se neshodnou

Autor: ula - 
4. prosince 2016
07:02

Filmoví herci nebo zpěváci už teenagery netáhnou. Díky sociální síti YouTube dnes visí v dětských pokojích plakáty těch, kteří natáčejí videa, aby světu sdělili svoje myšlenky či zkušenosti. Někteří z nich mají dokonce více odběratelů než populární hudební skupiny. Fenomén youtuberingu je natolik silný, že v Praze vznikla škola pro ty, kteří se touží stát slavnými youtubery a vydělat si tak nemalé peníze. Pokud chcete mít doma youtuberskou celebritu, budete muset sáhnout hluboko do kapsy.

Školu založili manželé Veronika a Václav Krištofovi, kteří mají v oblasti vzdělávání dlouholeté zkušenosti. K založení je inspirovala jejich desetiletá dcera, která youtubery sledovala a toužila je napodobit. Manželé se tak rozhodli „reagovat na aktuální trendy v mediální sféře“.

„Ano, youtubering se dá naučit tak jako herectví, psaní, malování,“ řekl Blesk.cz zakladatel Václav Krištof. Podobné pokusy založit školu už se v minulosti objevily, Krištof však odpovídá: „Pokud víme, jednalo se o internetovou záležitost. U nás půjde o pravidelné osobní působení youtuberů a pedagogů.“

Předražený kurz a rozmazané promo video

Ke spolupráci si manželé Krištofovi samozřejmě přizvali profesionální youtubery, mezi kterými je např. Martin Rota. Kurzy na škole jsou určeny pro děti od čtvrté do deváté třídy, ale také pro studenty středních škol a dospělé. Z řad českých youtuberů už samozřejmě zní na konto školy kritika a to přímo v jejich videích.

Ke škole se např. vyjádřil youtuber Pedro: „Hlavním pilířem je tam Martin Rota, ale co se týče těch ostatních, tak nechci říct, že je neznám, ale některé nevnímám jako youtubery,“ říká mladý muž ve svém videu a dodává: „Lidé to hejtí hlavně proto, že se za to bude platit.“

Za 16 lekcí po 90 minutách totiž podle webu školy zaplatíte pět tisíc korun.

„Přijde mi vtipný, že si zaplatíte pět tisíc za to, že vás bude učit člověk, který natočí pro tuto školu úvodní video, kde vlastně není ani zaostřenej,“ uvádí Pedro.
Zároveň se ozývají hlasy, proč platit za něco, co můžete okoukat na internetu zadarmo. „Pokud absolvujete, získáte certifikát o absolvování s podpisy všech pedagogů,“ slibuje Krištof.
Na názor Pedra na školu pro youtubery se podívejte zde:

Špatný marketing a název?

I když Martin Rota bude v kurzech předávat své zkušenosti, podělil se o svůj názor, proč se na školu sneslo tolik kritiky. „Už poprvý, co jsem se s těma lidma sešel, jsem jim říkal, že je to pěkně dementní název,“ říká Rota ve svém videu a pokračuje: „A proč? Protože to lidem implikuje, že se budou učit, jak se stát youtuberem, což je něco, co to nemá k*rva bejt. Je to věc, která má provést se zkušenými scénáristy, režiséry a kameramany, jak točit videa. Takže tohle není škola pro youtubery, ale je to o tom, jak bejt v pohodě na internetu.“

Na celou reakci Martina Roty se podívejte v jeho videu:

Odbornice: Rodiče, youtubering nepodceňujte!

„Škola pro youtubery je jednoznačně dobrý komerční nápad. Je potřeba ale myslet i na to, že ti nejpopulárnější youtubeři mají něco, co nelze naučit. Škola vám může rozšířit znalosti týkající se technologií, střihu, scenáristiky, efektů, rétoriky, ale jako z herecké školy nevyjdou všichni sbírat oscarové nominace a desítky milionů dolarů na odměnách, stejně tak zaplacení školy pro youtubery negarantuje, že budou hned z mladých dívek a chlapců nové Teri Blitzen či Jirkové Králové. K tomu, abyste zaujali, je potřeba určitě víc, než vás může někdo naučit. Ale může to být určitě první krok,“ řekla Blesk.cz social media konzultantka Eliška Vyhnánková.

Podle ní jsou tvůrci videí, vlogeři a youtubeři v současné době velkým fenoménem, jako byli v nedávné době moderátoři, filmoví herci nebo zpěváci.

Podívejte se na videa z vyhlášení Blogerky roku:

Video  „Budu se celý večer klepat.“ Česká Miss World Natálie Kotková má další cenu!  - Blogerka roku 2016
Video se připravuje ...
Video  Jauvejs! Nejlepší beauty blogerka »letěla« na pódium pro cenu.  - Blogerka roku 2016
Video se připravuje ...
Díky tomuto novému médiu jen přibyla další kategorie těch, které si dospívající věší na plakátech v dětském pokoji. „Je těžké odhadnout, jak dlouho tento fenomén vydrží, ale rozhodně není moudré ho podceňovat. Ať už z pozice rodiče, tak z pozice firemního marketingu,“ upozorňuje Vyhnánková.