Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Dcera dala tátovi kvůli alimentům exekuci na plat. Teď mu má vrátit 90 tisíc

Dívka podala exekuci na plat otce, teď má vrátit 90 tisíc.
Dívka podala exekuci na plat otce, teď má vrátit 90 tisíc.  (Autor: Blesk )
Autor: mib - 
25. listopadu 2016
10:10

Za pět let zaplatil otec dceři na alimentech přes půl milionu korun. A když požadoval snížení, podala exekuci na jeho plat. S dívkou se nestýká přes patnáct let, navíc je znovu ženatý a má dvě další děti. Soud letos v dubnu rozhodl o snížení výživného z 11 tisíc na 3500 korun zpětně do minulého srpna. Dívka tak musí svému otci vrátit 90 tisíc korun, ta to ale odmítá. Informaci přinesl páteční deník Právo.

Voják z povolání, který byl mimo jiné na misích v Afghánistánu, posílal své dceři alimenty ve výši 11 tisíc korun. Mohl si to dovolit díky měsíčnímu platu a náhradám okolo 120 tisíc. „Plat se zdál být vysoký, ale slouží k pokrytí výdajů na život v zahraničí. Jenže po návratu do Česka můj plat klesl na 35 tisíc korun, takže jsem tak vysoké výživné odmítal dál platit, dceru jsem dopředu upozorňoval a žádal o změnu, ale bez odezvy,“ řekl deníku Právu voják.

Dvacetiletá dcera, se kterou se patnáct let nestýká a s jejíž matkou se rozvedl před osmnácti lety, dál požadovala více než desetitisícové výživné, a tak podala exekuci na otcův plat. Ten uvedl, že jí platil alespoň 3500 korun měsíčně, aby ukázal, že je ochoten výživné hradit. Soud v dubnu letošního roku rozhodl o snížení alimentů na 6 500 korun se zpětnou platností od srpna 2015. Dcera tak nakonec otci dluží 90 tisíc korun. Ty ale nechce vrátit.

„I přes jakékoli výdaje, které dítě má, a přes skutečnost, že rodiče mají vyživovací povinnost vůči dětem, tato má určité mantinely a nelze ji chápat jako absolutní. Pokud jsou možnosti rodiče nižší a jeho příjmy se sníží, nese i dítě tyto následky v podobě, že má právo na hrazení potřeb jen v takové míře, ve které jsou rodiče schopni je hradit,“ vysvětlila soudkyně Kristýna Hájková k případu otce, který už má novou rodinu a další dvě děti.

Kvůli exekuci ohrožení profese

Studentka muzikologie dokladovala ve svých nákladech mimo jiné vstupenku do fitness centra a cestu na fotografický seminář do Prahy.

„Od roku 2010 jsem dceři zaplatil na výživném přes 500 000 korun. Myslím si, že částku vysloveně rozházela a rozhazuje za naprosto neúčelové a luxusní věci, nezná cenu peněz a neumí rozumně hospodařit. Kdo chrání mé současné děti, to nikdo neřeší,“ podotkl muž.

Exekuce může navíc ohrozit jeho profesi, protože má jako voják z povolání prověrku na stupeň tajné. Národní bezpečnostní úřad muže vícekrát upozornil, aby situaci řešil, jinak o ni může přijít.

ppadys13 ( 3. dubna 2017 11:39 )

Zlatí komunisti,za nich chodili takoví do kriminálu.

barunka172 ( 25. listopadu 2016 10:41 )

Studentka muzikologie je dospělá, tak si bude muset najít brigádu a fitko a jízdenky si začne platit sama. Pokud nechce peníze vrátit, tak má táta předplacené alimenty na víc jak rok...

Zobrazit celou diskusi