Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muslimské modlitebny v českých školách: Ministryně Valachová prozradila, co bude dál

Autor: Marcel Mihalik - 
18. listopadu 2016
15:01

Blesk zjistil, že muslimští žáci žádají v českých školách delší přestávky na modlení, modlitebny a pro studující dívky výhradně učitelky namísto učitelů. Ředitelé se bojí, že skončí jako jedna z nich – u soudu za diskriminaci. Ministryně školství Kateřina Valachová (40, ČSSD) ale za nimi stojí!

Předseda pražského magistrátního výboru pro výchovu a vzdělávání Patrik Nacher (42, za ANO) Blesku potvrdil, že muslimští studenti po českých státních školách požadují delší přestávky na modlení, ale dokonce i vybudování modlitebních místností uvnitř budovy.

Výbor zaznamenal rovněž požadavek, aby byly muslimské dívky vzdělávány výhradně kantorkami, nikoli kantory. „Zatím jsou to jednotky případů, ale tím to nekončí. Problém je, že školy o tom nemluví, nechtějí na sebe přitahovat pozornost aktivistů a lidí, kteří bez znalosti o řízení školy a povědomí o následcích poškozují školu, ředitele a nakonec samotné studenty,“ řekl Blesku Nacher.

Podle něj pravidla musí platit jak pro české, tak zahraniční studenty. Za ředitele škol se postavila také ministryně školství Kateřina Valachová (40, ČSSD). „Ve školách se mají děti vzdělávat. Pro podobné požadavky není ve veřejných školách místo,“ napsala Blesku.

Šéf magistrátního výboru zároveň uvedl, že s kontroverzními nároky se už dotčení ředitelé vypořádali. „Ale co když ty studenty osloví nějaký aktivista? Takový případ může odstartovat hon na čarodějnice,“ poukázal Nacher na případ Střední zdravotnické školy Ruská v Praze 10.

Její ředitelku Ivanku Kohoutovou zažalovala Somálka Ahmednuur Ayan Jamaalová za to, že jí údajně škola zakázala v době vyučování nosit hidžáb. Žádá za to omluvu a 60 tisíc korun. Soud o jejím nároku rozhodne 18. ledna 2017.

SETKALI JSTE SE S NĚČÍM PODOBNÝM VE VAŠÍ ŠKOLE? CHODÍ S VAŠIMI DĚTMI DO TŘÍDY MUSLIMOVÉ? MÁTE PODOBNOU ZKUŠENOST? Ozvěte se nám do redakce na e-mail tip@blesk.cz nebo na telefon 724 014 586.