Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvířata chovaná pro kožich? Klece jim ničí mozek jako autismus, říká zoolog

Autor: mib - 
11. listopadu 2016
18:59

Zákaz kožešinových farem by mohl platit od začátku roku 2019. Novelu teď posoudí zemědělský výbor. Jeho místopředseda Jan Volný předeslal, že by byl pro zákaz nejméně za pět let, aby farmáři netratili investice kvůli nedávným zpřísněním. Podmínky zvířat na farmách ale nejsou podle zoologa Karla Janka dlouhodobě únosné, protože zvířata zažívají v klecových chovech konstantní stres, kvůli tomu, že nemohou realizovat své přirozené vzorce chování

Proti zákazu chovu norků a lišek na kožichy se už dříve jednohlasně vyslovil podvýbor chovatelů, zahrádkářů, včelařů a rybářů, ale také zemědělský výbor Sněmovny. Ten se teď bude muset novelou zaobírat znova, v úterý jej v prvním čtení schválili poslanci. Zákaz by měl podle současného návrhu platit už od roku 2019. Podle místopředsedy sněmovního výboru Jana Volného to bude pro farmáře likvidační.

„Dovedl bych si představit, že to teď vyhodnotíme, a diskusi se nebráním, ale zákonu bych dal čas ještě pět šest let. Farmáři by si utlumili projekty, umořili by investice. Ale říct od 1. 1. zavřete krám a vše, co jste investovali, odepište, to ne,“ reagoval pro Blesk.cz Volný.

Podle něj není korektní, aby po tom, co museli farmáři kvůli zpřísnění podmínek chovu vynaložit nemalé částky, byli donuceni pod tlakem nelehkých podmínek zavírat. Kvůli tomu se prý z 54 firem, které vznikly v 90. letech, počet postupně snížil na devět. Řešením by podle Volného bylo také finanční odškodnění od státu. „Osobně si myslím, že by se měli odškodnit, stát ale není povinen. Měl by se najít časový prostor, to je jedna z variant,“ upřesnil.

Kvůli malým klecím stres

Zoologové ale upozorňovali poslance na naprosto nevhodné podmínky zvířat, které jim prokazatelně způsobují stresové stavy a s tím související patologické projevy. Zoolog a genetik Karel Janko z Akademie věd poukázal na vrozenou potřebu norků a lišek pohybovat se na rozsáhlejším území a v případě norků, což jsou z velké části vodní zvířata, také intenzivní potřebu být blízkosti vody a možnosti plavat.

„Lišky naběhají denně mnoho kilometrů kolem svého teritoria, na farmách mají podle předpisů klece velké necelý metr čtvereční, norek asi čtvrt metru čtverečního, což je vzhledem k jejich potřebám absurdní. Běh je pro lišku jejím životním projevem, podobně jako plavání a lov pro norka, který navíc trpí pobytem na drátěné podlaze v klecích“ vysvětlil pro Blesk.cz Janko.

Nedostatečný výběh se na šelmách projevuje tím, že chodí v klecích a výbězích kolem dokola a běhají tam a zpět, podle Janka může u zvířat docházet k nevratnému poškození mozku, což se projevuje právě ve stereotypním chování, kdy zvířata dělají v rychlém sledu stejné poyby. To vede k poškožení mozku, například tzv. bazálních ganglií. Ty zasahují podobnou oblast jako při některých formách autismu u lidí, což ukázaly studie. Janko navíc citoval práce ukazující, že zabránění přístupu k vodě a norkům vadí podobně, jako dlouhodobé hladovění. 

„Norek je vodní zvíře, má vodu jako přirozené prostředí, na něž je adaptován a ve kterém loví. Plavání je jeho vnitřní potřeba. Pokud se mu toho nedostává, jeho hladina stresových hormonů v krvi, je pak podobná, jako když je zvíře dlouhodobě vystaveno hladovění,“ řekl.

Zavřeme v ČR, bude se dovážet z Číny

Jedním z argumentů, který nad zákazem kožešinových farem visí, je fakt, že budou zvířata nadále chovat v mnohem horších podmínkách země jako Čína, Turecko, ale také Polsko, kde je na rozdíl od ČR chovů stovky.

„Nedělám si iluze, jak se to dělá v Číně, jak se to dělá v Polsku. V Evropě je to půl na půl, zdaleka ne všude jsou chovy zakázané. Uvědomuji si, že je to trend a ochránci zvířat se o to zasazují, ale v Číně ta zvířata trpí víc, tady by trpěla méně. Zakážeme to u nás a kožichy se budou dovážet odjinud,“ myslí si Volný.

Podle Janka to ale není argument, proč se nesnažit zmírnit produkci kožešiny alespoň u nás. Připomněl, že podobná iniciativa vznikala i kvůli testování kosmetiky na zvířatech. Zprvu se v jednotlivých státech toto testování zakázalo a poté odmítly státy uvádět na trh výrobky testované na zvířatech. Připomněl ale také, že například v Německu se pokusili majitelé farem napodobit přirozené prostředí chovaných zvířat, jak josu v zoologických zahradách, to bylo ale bylo ekonomicky neudržitelné.

„Pohled zoologů nepodceňuji, beru to jako relevantní názor, ale měli jsme to chovatelům říct před pěti lety. Je to podnikatelský obor a stát by ho neměl šmahem zakazovat, deset let se podmínky zpřísňovaly,“ uzavřel Volný s tím, že má teď výbor povinnost uskutečnit další projednání podmínek, za kterých bude novela přijata.

 Za práva zvířat se zasazuje spolek OBRAZ, který uspořádal pochod Prahou:

miro 49 ( 11. listopadu 2016 19:44 )

To už se tady řešilo.Unie nařídila větší klece pro nosnice pod hrozbou zákazu vývozu do Unie,spousta farem na to dojela jen Poláci se na to vykašlali a vydělávají na tom,vesele vyvážejí dál. Dnes zakážeme farmy na kožešinová zvířata,zítra na zvířata na maso a to budeme vyrábět v továrně ze silikonu a barev jako ve filmu "Křidýlko, nebo stehýnko".To už snad budou lepší amarouny

Zobrazit celou diskusi