Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Reportáž z „granulárny“: Zvířecí mazlíčci se stravují mnohdy kvalitněji než lidé

  • Autor: ula - 
    6. 11. 2016
    07:02

    Lidé si bez zvířecích parťáků mnohdy nedokážou svůj život představit, a proto jim chtějí dopřát to nejlepší. Je ale nutné si uvědomit, že tím nejlepším rozhodně není házení zbytků pod stůl a dělení se o vlastní potravu. I přes smutné psí pohledy by měli majitelé odolat a věnovat spíše pozornost nákupu kvalitního krmiva. Jak to vypadá, než se zvířecí strava dostane do misky vašeho mazlíčka? Proč má každá granule jiný tvar nebo i barvu? Čím je ideální zvíře krmit? Blesk.cz měl možnost nahlédnout, jak se takové psí a kočičí granule vyrábí.

  • 1.Zvířecí ráj

    Poblíž polského města Krakow leží malé městečko Niepołomice. V roce 2008 zde vyrostla jedna ze 13 továren společnosti Royal Canin. Ta má sice hlavní sídlo ve Francii, kde je umístěno klíčové výzkumné centrum, ale svoje produkty vyrábí v továrnách, které má kromě Polska také např. v Japonsku nebo v Rakousku.

     

    Mimochodem, pokud milujete zvířata, tak hlavní výzkumné centrum by pro vás bylo prací snů. Žije tam totiž 160 psů 26 různých plemen a 180 koček se zástupci 15 různých plemen. Ti všichni jsou samozřejmě sledováni, zda jim chutná. A podle čeho se kvalita vyvíjeného krmení vlastně měří? Kromě jiného se sleduje kvalita stolice, tzn. „fekal skore“. Do detailů raději zabíhat nebudeme. 

    Továrna na psí krmivo v Polsku Továrna na psí krmivo v Polsku | Royal Canin

  • 2.Zakladatel, který nevydělal

    Základy společnosti vznikly v 60. letech, kdy si veterinář Jean Cathary všiml, že jeho zvířecí pacienti trpí vážnými kožními potížemi a nadváhou. Sotva je doléčil, potíže se vrátily. Nakonec došel veterinář k závěru, že za všechno může nevhodná strava, kterou tvoří samozřejmě lidské jídlo a tučné odřezky. V roce 1968 tak pověsil své řemeslo na hřebík a začal se věnovat produkci suchých krmiv. 

     

    Paradoxem je, že na svém skvělém nápadu nikdy nezbohatl. Firma mu patřila pouhý rok, než ji prodal.

    Zakladatel společnosti Jean Cathary na svém nápadu nikdy nezbohatl. Zakladatel společnosti Jean Cathary na svém nápadu nikdy nezbohatl. | Royal Canin

     

  • 3.Sušené kachní maso i rýže

    V továrně v Polsku se vyrábí právě granule pro psy a kočky. Jak to vypadá? V obřích kamionech nejdříve přijedou základní ingredience. Kuřecí, hovězí, kukuřice nebo i rýže už přicházejí od dodavatelů rozemleté na prášek v gigantických pytlích. Ano, takže žádné maso v podobě, jak si ho asi představujete. „Všechno vozí kamiony v sušené podobě, tedy zdroje masa, jako je kuřecí, kachní, vepřové nebo hovězí, jsou dehydratované, to znamená, že je to maso zbavené obsahu vody. Toto se uvádí i na obalu,“ vysvětluje veterinářka Dagmar Tarkošová.

     

    Všechno se nejdříve pečlivě testuje. Jakmile se ukáže, že dodaná surovina není bezpečná anebo nesplňuje požadavky na kvalitu, např. že dodavatel dodal namletou plesnivou kukuřici, vrací se zpět. Suroviny jsou poněkud ironicky testovány mnohem přísněji než u lidského jídla.

    Jedna ze surovin Jedna ze surovin | Royal Canin

  • 4.Uklidňující krmivo

    Kolik ingrediencí vlastně je? To záleží na druhu granule a na tom, komu je určena. Společnost vyrábí momentálně 250 druhů receptur. Základem jsou bílkoviny, cukry, škroby, tuky, minerály, vitaminy, olej. Je toho hodně. Jedna speciální látka jménem „calm“ je určená pro psy a kočky, kteří jsou vystaveni stresu, např. při stěhování nebo i při přehlídce. „Je to mléčná bílkovina obsažená v mateřském mléku, a když ji podáváte zvířeti delší dobu, navodí mu pocit pohody,“ vysvětluje veterinářka. 

    Všechny ingredience v prášku Všechny ingredience v prášku | Royal Canin

     

  • 5.Pro hltavce speciální tvar

    Pokud suroviny prošly testem, rozemelou se na jemný prášek. „Samotná granule vzniká procesem, který se nazývá extruze,“ vysvětluje Tarkošová a pokračuje: „Prášek putuje do extruderu, kdy za vysokého tlaku a teploty dojde k uvaření všech vstupních surovin. Na konci extruderu jsou speciální nože, které z hmoty utvoří granuli.“

     

    Každá granule je tvarově odlišná podle plemena, pro které je určena. Jinou velikost má samozřejmě granule pro německou dogu a jinou velikost bude mít pro čivavu. Speciální tvar s dírkou uprostřed mají granule pro labradorské retrívry. „Labradoři mají hltavý způsob žraní. Speciální granule se jim díky otvoru uprostřed lepí na zuby a nutí je pomalu jíst a více žvýkat,“ upřesňuje Tarkošová.

    Každá granule má svůj tvar i velikost. Pro hltavce je tu granule s kolečkem uprostřed. Každá granule má svůj tvar i velikost. Pro hltavce je tu granule s kolečkem uprostřed. | Royal Canin

  • 6.Pozor na skladování

    Cesta granulí u nožů nekončí. Ve speciálních věžích se pak ještě dosušují, aby vlhkost nepřekročila 10 %. Díky tomu má granulované krmivo dlouhé datum spotřeby. Pokud je správně skladujete, vydrží vám rok nebo i rok a půl. Na závěr se na granule nastřikují vitaminy a živočišné tuky. Pak už následuje finální balení.

     

    Veterinářka radí, že granule byste měli skladovat v suchém a chladném prostředí při normální teplotě a nevystavovat je na sluníčku. Je to právě kvůli tukům na povrchu, které se mohou zkazit.

    Balicí linka Balicí linka | Royal Canin

  • 7.Není hnědá jako hnědá

    Na dotaz, co lidé nejčastěji řeší, odpovídá veterinářka, že si mnohdy stěžují na barvu granulí. I když si kupují stejný druh, tak se například ozvou, že ty z Francie měly tmavší hnědou barvu než ty z Polska.

     

    „Odlišnost barev je způsobena vstupními surovinami, které jsou z různých zdrojů. Přirovnala bych to asi k tomu, jak se liší barva vaječného žloutku z jižní Moravy a ze severních Čech. Tyto suroviny mohou mít vliv na výslednou barvu produktu. Navíc granule se nedobarvují,“ vysvětluje Dagmar Tarkošová, která se zvířaty strávila celý život.

    Granule, které prošly extruderem, ale ještě nejsou vysušené. Granule, které prošly extruderem, ale ještě nejsou vysušené. | Royal Canin

  • 8.Suché, nebo mokré?

    Váháte, zda krmit své zvíře konzervami, nebo jen granulemi? Podle veterinářky to záleží na druhu psa nebo kočky. Lepší je kombinovat granule s konzervami a postupovat podle doporučených dávkovacích tabulek. Je ale jasné, že starý pes už příliš tvrdé granule neocení, a je tedy lepší mu dávat měkkou konzervu. U koček rozhodně volte kombinované krmení. Kočky mají geneticky snížený pocit žízně, proto je třeba krmit je granulemi i konzervami, aby doplnily tekutiny. 

    Mnoho a mnoho granulí Mnoho a mnoho granulí | Royal Canin

  • 9.Dá se to ochutnat. Jednou...

    Jestli jste někdy z hecu nebo ze zvědavosti ochutnali psí nebo kočičí granuli, tak se nemusíte bát, rozhodně vám to nijak neuškodí. My jsme také ochutnali. Jednou nám to ale z hlediska neobvyklé chuti stačilo. To ovšem neznamená, že si vaši mazlíčci nepochutnávají často na kvalitnějších výrobcích než vy sami.


    Chcete si zobnout? Můžete. Chcete si zobnout? Můžete. | Royal Canin