Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sousedé budou „donášet“ lidem od Dienstbiera. Nový recept na sociální bydlení

Autor: sou - 
20. září 2016
18:00

Chybějící legislativa a podfinancování sociálních služeb. Ale také diskriminační jednání některých majitelů nemovitostí a předsudky veřejnosti. To jsou zásadní problémy programů sociálního bydlení. Více jak šest desítek zástupců obcí a neziskových organizací se proto šeslo ve Strakově akademii k hledání společného řešení. Jedním z pomocníků by podle Agentury pro sociální začleňování mohla být i mediace na úrovni sousedských vztahů.

„Problémy v soužití, ale i dlouhodobě špatná pověst některých domů, ulic nebo čtvrtí, často začínají nějakými drobnými spory mezi sousedy, které nejsou včas nebo vhodně řešeny,“ uvedl pro Blesk.cz Roman Matoušek, expert Agentury pro sociální začleňování pro oblast sociálního bydlení. Ta spadá pod ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Řešením by proto mohly skrývat i lepší sousedské vztahy. V praxi by to znamenalo, že by sociální pracovníci mohli ve sporech týkajících se buď sociálně vyloučených, nebo obyvatel sociálních bytů plnit roli prostředníka. Mediátora.

Konec frustrace z neřešitelného problému

„Vedení družstev nebo společenství vlastníků jednotek, ve kterých by byly sociální byty, by měly kontakty na organizace nebo sociální pracovníky. Někdy jsou stížnosti nadsazené, jindy se o některých problémech nemluví. Sociální pracovníci by měli podnět ověřit a pomoci najít smírné řešení situace,“ upřesnil Matoušek s tím, že takový postup prý může zabránit dlouhodobé frustraci z neřešeného problému, který se pak přenáší do sousedských vztahů i místních diskuzí. 

Podmínky programů sociálního bydlení jednotlivých organizací se kvůli chybějící legislativě mohou mírně lišit. Obecně se ale zaměřují na domácnosti, které mají problémy na volném trhu s bydlením. „To znamená, že například nemohou zaplatit pronajímatelům jistotu (kauci), v minulosti již bydlení ztratily, mají z minulosti dluhy nebo jsou to Romové a majitelé s nimi o pronájmu odmítají vůbec jednat. Obvykle mají větší šanci získat bydlení ty domácnosti, které mají méně závažné problémy, například nemají na zaplacení kauce, ale jinak zvládají bydlet,“ vysvětluje Matoušek.

Vedle rozšiřování těchto programů se zaměřují také na to, aby si sociální bydlení udržela co největší část domácností. „Velkou roli zde hraje právě sociální práce v bydlení. O zahájení programů sociálního bydlení mají zájem také další obce, města i neziskové organizace, které je doposud neměla. Ty se zaměřují na vytváření vlastních,“ míní Matoušek.

Test sociálního bydlení podle chystaného zákona 

Ve čtrnácti městech se nyní podílí na projektu ministerstva práce a sociálních věcí, které má pilotně ozkoušet systém sociálního bydlení. A to tak, jak je popsán v připravovaném zákoně o sociálním bydlení. „Během několika měsíců by v Brně měli zahájit realizaci dalšího inovativního projektu Housing First. Agentura pro sociální začleňování navíc s příklady dobré praxe vydala příručku, která je dostupná případným zájemcům na našem webu,“ upozornil Matoušek. 

Pro jeho úspěšné zavedení do praxe budou pak klíčové zkušenosti těch, kteří nečekali na legislativní oporu a do boje s chudobou a sociálním vyloučením v bydlení se pustili na vlastní pěst. „Vaše výsledky dokazují ostatním, že sociální bydlení není nějaký nedosažitelný teoretický koncept, ale je reálným nástrojem politiky začleňování a má své pozitivní dopady,“ řekl účastníkům konference ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

I takto může vypadat sociální bydlení: