Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Úředníci dostanou přidáno, některým plat naroste až o 200 %

Úředníci dostanou přidáno (ilustrační foto).
Úředníci dostanou přidáno (ilustrační foto).  (Autor: profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
20. září 2016
10:58

Platy státních úředníků se od 1. listopadu zvýší stejně jako platy dalších státních zaměstnanců. Počítá s tím nařízení, které ve středu projedná vláda. Na zvýšení platů ve veřejné sféře se koalice dohodla v červenci. Všechny platové tarify státních zaměstnanců stoupnou o čtyři procenta. Materiál pro jednání vlády počítá také s tím, že bude možné specialistům ve státní správě zvýšit platový tarif až dvojnásobně.

Možnost navýšení platového tarifu až na 200 procent klíčovým odborníkům na vybraných služebních místech ve stanovených oborech služby odráží skutečnost, že tyto osoby plní ve státní službě nejsložitější, nejodpovědnější a nejnamáhavější služební úkoly, které jsou pro řádný výkon působnosti služebních úřadů zcela nepostradatelné,“ uvádí materiál. Jde například o právníky nebo různé odborníky, kteří jsou v soukromé sféře placeni lépe.

Pod služební zákon bude od 1. ledna nejspíš spadat 69 994 úředníků, o 819 víc než letos. Celkem bude ve státních úřadech v Česku pracovat 77 241 lidí, což je meziroční růst o 1044. Na platy půjde přes 30 miliard korun, proti letošku o téměř 2,5 miliardy víc.

Už minulý týden vláda rozhodla, že platy ve veřejných službách a správě vzrostou od listopadu o čtyři procenta. Mzdy lékařů a sester se zvýší o deset procent od ledna. Více peněz by tak měli získat zaměstnanci ministerstev a dalších státních úřadů, Akademie věd, České správy sociálního zabezpečení či zemědělské a potravinářské inspekce. Dále jsou ze státních peněz placeni i zaměstnanci příspěvkových organizací jako muzeí, galerií, knihoven a některých divadel. Platy státních zaměstnanců upravuje zvláštní nařízení stejně jako platy členů armády či policie. Vláda ve středu dostane i předlohu ministerstva obrany o čtyřprocentním zvýšení tarifů.

helmuth ( 20. září 2016 17:37 )

 Nechápu proč se někteří rozčilují, každý z vás má stejnou možnost ucházet se o post v státní správě. Hlavně si uvědomte, že ty super peníze o kterých si myslíte,že má každý referent nemá ani vedoucí jednotlivých odborů. A ohánět se dělníky s minimální mzdou je v dnešní době už opravdu směšné.

6010 ( 20. září 2016 17:10 )

Proboha, kde na to chtějí ty peníze vzít? To jsme na tom tak dobře? Nebo se naše země bude dále zadlužovat a zadlužovat, až již peníze nebudou mít žádnou cenu.Vždyť jen co chtějí dát na ty imigranty, kde na to chtějí pořád brát? A proč stavy úředníků pořád stoupají?Vždyť veškeré údaje jsou nyní v počítačích, tak by měli úředníci logicky ubývat, nebo né?

Lena2006 ( 20. září 2016 16:42 )

to si piš, že volit znovu půjdu i kdžy je to o ničem, bohužel .... U koryta jsou jiní, než jsem volila, klíčemi jsem taky necinkala a bohužel se vezu s těmi, co volili tuhle svoloč a takových je nás mnoho

Lena2006 ( 20. září 2016 16:35 )

Tak to vychází cca 33000 Kč na hlavu, je jasné, že odborníci budou mít víc (předpokládám, že těch je pár stovek). Takže ten neochotný kancelářský ouřada pobere cca 30000 K měsíčně a ještě využívá výhody jako veřejný činitel Jdu blejt velebnosti ... důchodci dostanou 300 Kč a to ještě není odklepnuté, opravdu pracující lidé jsou kolikrát na min. mzdě. Přemnožené kancelářské nenažrané krysy se nijak nepředřou a budou si ještě víc vyskakovat. V dnešní době PC by se dalo plno věcí řešit po síti a stačila by jich polovina.

sores ( 20. září 2016 15:58 )

No jo, když on každý nadává jen v PC! Každý si dovolí tolik kolik je mu dovoleno,že! A oni si dovolují a čecháči mlčí a mlčí a mlčí! I ti muslimové jdou tvrdě za svým a taky toho dosáhnou! Dědek Klaus jednou řekl velkou pravdu, pokud se lidi nebudou ozývat nic se nezmění.Tak jenmnlčte mladí dál a jiní se budou kapsovat!

Zobrazit celou diskusi