Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Perseidy budou padat už dnes v noci. Vrchol přijde ve dvě ráno

Autor: ČTK, ula, bud - 
11. srpna 2016
17:15

V noci ze čtvrtka na pátek a z pátku na sobotu budou moci fanoušci astronomie pozorovat na noční obloze meteorický roj Perseid. Přestože počasí pozorování zatím příliš nepřeje, podle astronomů i předpovědi meteorologů by se v noci mělo vyjasňovat. Tam, kde obloha není znečištěna světlem, by padající hvězdy měly být dobře viditelné. A nejspíš i rekordní za poslední roky.

Jev bude provázet seskupení dorůstajícího Měsíce, planet Mars a Saturn a jasné hvězdy.

Odhady agentury NASA říkají, že by letošní počet zářících „hvězd“ mohl být rekordní a dosáhnout počtu až 200 za hodinu. Podle astronomů bude však tolik meteorů pozorovatelných jen po velmi omezenou dobu, přibližně jen asi 15 minut.

Nejlepší výhled ve dvě ráno

Podle Jiřího Borovičky, vědeckého pracovníka z Astronomického ústavu AV ČR, mohou zájemci naprosté maximum pozorovat v noci ze čtvrtka na pátek kolem 2. hodiny ranní. K pozorování jsou však potřeba dobré podmínky, především jasná a temná obloha. Meteorologové předpovídají, že by se obloha mohla v noci vyjasnit.


Reálné počty Perseid v Česku budou podle Borovičky nižší. „V noci z pátku na sobotu by mělo nastat tradiční maximum, tedy kolem 70 meteorů za hodinu,“ říká Borovička.

Odborníci: Pozorujte je bez dalekohledu a vleže

Astronomové doporučují pozorování s dobrým výhledem na souhvězdí Persea, kde mají meteory radiant, což je místo, odkud jakoby vylétají. Není ani potřeba žádný dalekohled, meteory je možné spatřit pouhým okem. Úkaz je podle odborníků nejlepší sledovat vleže, například ve spacáku nebo na lehátku. Rozhodně se ale teple oblečte.

Původcem Perseid je rozpadlá kometa Swift-Tuttle, která byla objevena v roce 1862 a ve své dráze zanechává prachové částečky. Když se dráha Země zkříží s dráhou komety, částečky kometárního prachu vletí vysokou rychlostí do zemské atmosféry, třením o vzduch se zahřívají a vzplanou. Tak vznikají jasné světelné čáry na obloze – meteory.







Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi