Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Léky jen pro „vyvolené“ apatyky a pacienty? Na malém městě máte smůlu

Autor: Veronika Šmídová/ČTK - 
15. května 2016
06:50

Mastička Framykoin nebo oční kapky Ophthalmo Septonex jsou v poslední době nedostatkovým zbožím. Nejsou ale jedinými medikamenty, kterých se českým lékárnám nedostává. Z části za to může reexport do ciziny, kde se prodávají přípravky za vyšší ceny. Dílem i zájem distributorů či výrobců dodávat pouze „nasmlouvaným“ apatykám. Pacienti v malých městech se tak často musí smířit s náhradou za ozkoušený lék nebo si za něj připlatit víc, než stonající například v Praze. 


„V malých obcích jsou většinou nezávislé lékárny. Dostupnost léků by tam mohla být považovaná státní správou z hlediska místního i jako dostatečná. Horší je to však s dostupností léků z hlediska časového nebo dokonce finančního,“ popsala pro Blesk.cz Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárnické komory. 

Podle ní si lékárníci stále častěji stěžují, že nemohou pro své pacienty sehnat potřebné medikamenty. Popřípadě, že je získají s několikanásobným doplatkem oproti apatykám, které podporuje například výrobní firma. „Výrobci a distribuční firmy někdy preferují jen část lékáren, kterým léčivé přípravky dodávají za nižší cenu a včas, zatímco ostatním lékárnám lék dodají mnohem dražší nebo ho dokonce nedodají vůbec,“ uvedla Bažantová. Obvykle se problém týká drobnějších prodejen v menších městech. 

Tento stav je neakceptovatelný, protože ten, kdo lék potřebuje a má ho dostat, je pacient, ať už na malém nebo velkém městě. Má ho dostat za stejných podmínek, tak spravedlivě jako v jiných segmentech zdravotnictví v Česku,“ dodala zástupkyně lékárenské komory. 

Řešením je podle organizace stanovení pevné ceny či pevné výše spoluúčasti u léčiv.

Pacienti s rakovinou mají smůlu?

Ministerstvo zdravotnictví na výtky reaguje, že těmito podněty se již zabýval Státní ústav pro kontrolu léčiv v rámci své dozorové činnosti. „V této souvislosti nebylo prokázáno porušení zákona o léčivech,“ okomentoval pro Blesk.cz Jan Štoll, ředitel odboru komunikace s veřejností zdravotnického resortu.  

Zároveň ale dodal, že nedávno byl v prvním čtení Poslaneckou sněmovnou projednán návrh novely zákona o léčivech, který míří i proti podobným praktikám. 

„Co se týká cen a cenové regulace léčivých přípravků je skutečností, že všechny léčivé přípravky, u nichž byla stanovena úhrada z veřejného zdravotního pojištění, podléhají regulaci stanovení maximální ceny. Úhrady z veřejného zdravotního pojištění (stejně jako maximální ceny) pak stanovuje od 1. ledna 2008 Státní ústav pro kontrolu léčiv,“ vysvětlil Štoll. Současný systém cenotvorby a úhrad tak garantuje pro všechny pacienty maximální možnou výši doplatku. Pod její rámec se ale ceny samozřejmě v jednotlivých lékárnách lišit mohou.

Co se týká zmiňované novely, ta prošla Sněmovnou do dalšího kola minulý týden. Hojně diskutovaným bodem bylo převážně omezení reexportu potřebných léčiv. V praxi to dosud vypadá tak, že medikamenty určené českým pacientům dostanou nový obal a zamíří na trhy do zemí Evropské unie. Tam se totiž prodávají za tří a čtyrnásobnou cenu, než v tuzemsku. Bohužel až třetinu z nich tvoří léky na onkologická onemocnění, jejichž nedostatek může mít značné dopady na pacienty.

V ČR se ročně distribuují léky za 70 miliard korun, z toho přípravky v hodnotě až pěti miliard korun končí v cizině. Loni podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv hlásilo 452 distributorů dovoz do ČR 267,16 milionu balení léků, reexporty představovaly 6,29 milionu balení. 

V současnosti může ministerstvo zdravotnictví zakázat další vývoz až při výpadku, to by se ale mělo změnit. Novela umožní vyhlásit zákaz dřív, než by mohl výpadek nastat.

Firmě, která by porušila povinnosti ohlásit předem vývoz léku, který se nesmí vyvážet, anebo vyvezla tento lék, hrozí pokuta až 20 milionů korun, nebo zákaz činnosti až na dva roky.  

vseznaleksenior ( 19. října 2016 09:04 )

Dekuji za oznaceni za dementa. Zaroven bych si tohl vyprosil. V mensich osadach je boghuzel drazsi i Jogurt, sardinky, zavinace atd.. Zkratka a dobre to zlo, kjtere napachaly ty poplatky se tak honem nevyrovna. Mate pravdu

vseznaleksenior ( 19. října 2016 09:01 )

e 44 Vysi glose vskutku nerozumim. Pro socialne slabe ten poplatek delal treba za 2 recepry 60 Kc.Tedy v horsim pripade kdyz meli vic deti, tak zakladni pece pro ne byla nedostupna... jinak duchodco dostanou pres 2 a pul tisice doplatky zpet, ale to je jen cvyst doplatku...Takze si leky nevyzvednou, pak zkopnci na JIP nebo a na ARO.Celostatne to dle auditoru bylo ztratovee

aluman ( 15. května 2016 14:45 )

Mám pocit, že kromě e.44 je tato diskuze samý dement, který nejen že nechápe jak zrušení poplatků bez návratu původní legislativy, hlavně kolem marží, znevýhodnilo až silně okleštilo možnosti mimořetězcových lékáren, což u mnohých vedlo k jejich zániku, takže teď z většiny vesnic nejen že si lidé musí jezdit pro léky do města, ale třeba právě důchodce, co tam jezděj autobusem, jízdné stojí 2x - 3x víc, než byl poplatek. Ale i dement, který nejenže nepobírá výše napsané, který nepobírá ani rozdíl mezi musí platit a mezi tím, že přijetí na pohotovosti nikdy nebylo a není touto platbou podmíněno. Zaplatit sice musíš, ale když nezaplatíš hned, nesmějí tě odmítnout, jen tam budeš mít dluh, který když nezaplatíš ani posléze, tak dojde na jeho vymáhání.

e.44 ( 15. května 2016 11:17 )

Krom toho, že píšu o poplatku za recept (ne za cokoli jiného), který měl být buď zachován nebo mělo být lékárnám umožněno dostat se po jeho zrušení po všech stránkách legislativně na stav před jeho zavedením, tak to co píšeš je kravina na entou. Nikdy nikde nebylo přijetí pacienta na vyšetření nebo ošetření podmíněno předchozím zaplacením poplatku. Pouze pokud člověk ani dodatečně nezaplatil, mohl se časem dočkat návštěvy exekutora.

e.44 ( 15. května 2016 10:27 )

Jj, začíná se jim to sypat čím dál víc, podělanejm socanům. Samozřejmě že to je přímý důsledek zrušení poplatků za recept a nemožnosti vrácení marže na úroveň před jeho zavedením, to ti šmejdi samozřejmě nepřiznaj, i když lidi od začátku psali, že to přesně takhle dopadne.

Zobrazit celou diskusi