Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

V Česku kvete černý obchod s tygry. Prodávají se vousy, penisy i „masox“

Autor: Tomáš Polák - 
20. dubna 2016
06:15

Počet tygrů žijících ve volné přírodě se poprvé za 100 let zvýšil. Přesto jich je stále kriticky málo. Velkým problémem je pytlačení. Na černém trhu tygrů lze prodat vše od fousů až po penis. Jeden gram tygřího masoxu se dá prodat až za 1500 korun. Nelegální obchodování tygřích produktů navíc vzkvétá i v České republice. Blesk.cz to řekla Dominika Formanová, odbornice na mezinárodní ochranu biodiverzity z České inspekce životního prostředí. 

Problém nelegálního obchodu s tygry se významně dotýká i České republiky. „I v Čechách máme záchyty nelegálního obchodu s tygřími produkty, zachytili jsme tygří kostry, tygří zuby, tygří drápy. Takže i v Čechách lze najít kontraband s tygry a i v Čechách kvete černý obchod s tygry, myslíme si, že docela ve velkém,“ vysvětlila odbornice.

Přestože v Česku žádní tygři ve volné přírodě nežijí, je jich tady docela hodně. „V České republice je zhruba 160 tygrů, z čehož pouze 30 je v zoologických zahradách. Ostatní tygři jsou v soukromých chovech, velkou část z toho dělají cirkusové chovy, menší část dělají soukromníci, kteří mají tygry jako „pet“ zvíře (mazlíčka).“ Právě tygři ze zájmových chovů se dostávají na černý trh.

Lidstvo jako epidemie

Podle výpočtů Světového fondu na ochranu přírody žije nyní v divočině asi 3890 tygrů, v roce 2010 to bylo kolem 3200 tygrů. Za zlepšením stojí údajně zvýšená ochrana tygrů, podle kritiků jde ale spíše jen o využití modernějších monitorovacích technik a lepší výpočet tygrů v přírodě.

Navíc i tak je jich kriticky málo. Jedním z největších problémů jsou pytláci. „Produkty z tygrů jsou vysoce hodnocené na černém trhu. Kromě toho lidé žijící v oblasti, kde se tygři vyskytují, je loví i kvůli vlastní bezpečnosti a ochraně svého dobytka,“ vysvětlila exkluzivně Blesk.cz odbornice na mezinárodní biodiverzitu Dominika Formanová.

Podle Formanové je zásadním problémem, který tygry ohrožuje, ztráta přirozeného prostředí, kde by mohli žít. Lidé zabírají čím dál tím větší plochy přírodního prostředí, kácí lesy a na jejich místě zakládají například plantáže palmy olejné a budují infrastrukturu.

Řešení je podle ní velmi složité, protože to znamená omezení lidí a často také velmi výdělečné činnosti. „V Indii existují projekty, v rámci nichž jsou místní obyvatelé vysidlování z národních parků do nových lokalit a za škody způsobené tygry na dobytku jsou jim vypláceny náhrady,“ vysvětlila možné varianty řešení.

Rozsekaný tygr se prodá za nejvíc

I když by se dařilo zachovat tygrům dostatek životního prostoru, stále na ně číhá ohromné nebezpečí v podobě pytláků. „Pocitově je lék vyrobený z pána džungle cennější než lék z chudáka z klece, který je asi nakonec rád, že vůbec dožil,“ řekla odbornice.

Divocí tygři jsou proto cennější i v obchodě. „Živý tygr má mnohem menší hodnotu než tygr rozsekaný na prvočinitele. Tygra se dá prodat od fousů po penis, úplně všechno včetně masa, včetně kostí,“ uvedla Formanová.

Podle posledních informací, které má k dispozici, se cena gramu tygřího masoxu (vývar udělaný z tygřích kostí – pozn. red.) pohybovala v přepočtu kolem 1500 korun. „Podle statistik jsou to čísla srovnatelná s obchodem se zbraněmi, s drogami, s bílým masem. Ten „wildlife“ nezaostává,“ míní.

O tygří produkty je velký zájem například pro využití v tradiční čínské nebo vietnamské medicíně. „Tygří vous má chránit proti černé magii, tygří mozek zbaví lenosti a akné, tygří penis je používán jako afrodiziakum,“ vysvětlila Formanová.

Kvůli vyššímu zisku se také obchodníci často uchylují i k podvodům. „Je pravda, že se často prodávají i falešné penisy. Když se podíváte na nějaký trh ve Vietnamu, kde se prodávají podobné produkty, tak je tam spousta dlouhých penisů naložených ve flaškách, které se vydávají za tygří,“ řekla Formanová.

Ze zoologického hlediska je však snadno rozpoznatelné, že jde o podvrh. „Pocházejí však ve skutečnosti z jelenů. Tygr je kočka a má penis docela krátký,“ vysvětlila odbornice.

0707 ( 20. dubna 2016 12:09 )

Fůj je mi z lidí zle bléééééééééé HOVADA

Zobrazit celou diskusi