Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak důkladně šacovat vězně a tolerovat drogy? Věznice mají plán na 10 let

Autor: tmp - 
3. března 2016
06:11

Novou koncepci vězeňství schválila vláda už na počátku února. Několik měsíců předtím na ní ale pracovala zhruba padesátka autorů z několika odborných institucí. Zákulisí přípravy 162 stran dlouhého souboru popsal jeden z koordinátorů Kamil Nedvědický.

Zbrusu nová školení na pozice, které jsou skutečně potřeba. Dluhové poradenství. Podpora zaměstnanosti osob se záznamem v rejstříku trestů. To jsou jen některé body nové vězeňské koncepce, kterou v únoru schválili poslanci. Vytvořil jí široký tým odborníků z Probační a mediační služby, z Vězeňské služby, z řady ministerstev a dalších institucí. I proto byla komunikace mezi autory obtížná.

„Komunikace byla samozřejmě náročná především ve vztahu ke koordinátorům,“ řekl Nedvědický, který sám v týmu odborníků působil jako koordinátor tvorby celé koncepce. „Bylo nutno zohlednit širokou škálu názorů, z nichž řada šla proti sobě, a zajistit konsenzus rozsáhlé skupiny odborníků nad výsledným textem, stanovenými cíli a specifikovanými nástroji jejich dosažení,“ vysvětlil.

Podle něj byla různorodost názorů dost velká, ale také vítaná, jelikož díky tomu docházelo ke zdokonalování návrhů. Různí autoři měli odlišný už třeba i samotný přístup k celé věci. „Reprezentanti „lidskoprávního“ pohledu měli samozřejmě na většinu otázek jiný pohled než představitelé „represivních složek“, řekl Nedvědický. Ani v jedné kapitole se tak autoři neshodli na první dobrou.

Velké diskuse se vedly např. o důkladných osobních prohlídkách – kde se střetl pohled lidskoprávní, odmítající široké používání tohoto nástroje, s pohledem bezpečnostním – kde je prioritou zajištění bezpečnosti věznic, zaměstnanců vězeňské služby a odsouzených,“ řekl Nedvědický. Podle něj je ale výsledné řešení vyvážené a respektuje oba pohledy na věc.

Stejný problém úhlů pohledu se podle odborníka řešil u drog a návykových látek. „Pohled bezpečnostní vycházel z nulové tolerance a přísné represe, pohled lidskoprávní naopak reflektoval skutečný stav a nutnost ochrany před infekčními chorobami,“ řekl autor. I v tomto případě se ale nakonec autoři shodli.

„Úlohou koordinátorů bylo najít takové řešení, které by bylo přijatelné pro obě strany a zároveň dostatečně vyhraněné, a nikoliv pouze kompromisní,“ řekl pro Blesk.cz.

Na koncepci odborníci pracovali necelý rok. Rozděleni byli do devíti odborných skupin, aby rozpracovali koncepci do konkrétních akčních plánů, které přímo říkají, jak teorii uvést v praxi. Z autorů nyní vznikne stálá komise, která bude dohlížet na naplňování koncepce. Pro autory to byl velký oříšek i kvůli tomu, že se jedná o historicky první koncepci vězeňství v širším slova smyslu – nikoliv jen koncepce vězeňské služby.

„Snahou tvůrců Koncepce bylo působit meziresortně a multidisciplinárně, neboť jen v rámci širšího úsilí zainteresovaných subjektů se může zdařit modernizace vězeňství a snížení vysoké míry recidivy,“ řekl Nedvědický.

Právě snížení recidivy vězňů, která je momentálně 70 %, je hlavním cílem nové koncepce. Ta bude platit až do roku 2025.

Podívejte, jak si vězni žijí ve věznici Ruzyně:

myras ( 26. března 2016 09:36 )

Konečně se ta stará vrána zbláznila.

Ruudazvostravy ( 3. března 2016 11:24 )

 Ja,f krimu je móc fajn.Eště bi mjely fasovat grátys pr*cgumi,abi nechitly AIC.

djaba ( 3. března 2016 10:16 )

 Jako malého mně tatík strašil vězením o chlebu a vodě v tmavé cele se studenou vodou a bez topení .Že od rána do večera všichni v lomu lámou ručně kámen .Snad tomu jouza i věřil .

moiaza ( 3. března 2016 08:55 )

 Jak někdo může vůbec vypustit z huby myšlenku tolerovat drogy? To může říci jen šílenec. Zřejmě v Česku, drogové velmocí, budou drogy součásti zdravé výživy.

cb.radio ( 3. března 2016 06:32 )

 Vlastni skusenost po 3letem trestu,behem ktereho sem vystridal 7veznic-v kazde me reditelove veznice vzkazali pres komisi,ze pracovat behem trestu nebudu.,nikoho nezajimal muj zajem.neco jineho je koncepce,zakony a normy,a neco jineho je faktycke zachazeni vs s veznem.dokud nad vykonem trestu nebude dohled ze strany clena spolecnosti,nybrz jen oorganu,tak to nebude fungovat nikdy.ale hlavne ze koncepce stala zase hromadu penez.

Zobrazit celou diskusi